Выборы: три исторические аналогии

30 просмотров
Понедельник, 08 ноября 2010, 10:03
Виктор БобыренкоВіктор Бобиренко
Бюро анализа политики, общественное партнерство "За прозрачные местные бюджеты"

Уряд Азарова діє як РККА зразка 1941 року. Натомість Партія регіонів показала себе як добре організована, дисциплінована і озброєна необхідними технологіями армія.

Аналогія перша. "ДЕНЬ М"

"Армія" ПР використовує різні стратегії, залежно від специфіки території ведення "бойових дій" - наступ, оборона. В "своїх" областях - робота на утримання позицій, оборона. В помаранчевих Лівобережжі і Придніпров'ї - тотальний наступ, у Західній Україні - бої місцевого значення. В Криму - зачистка колишніх союзників.

Все було сплановано - як при підготовці наступальної війни. Основне - захоплення стратегічної ініціативи. Завчасна і неявна мобілізація, щоб не злякати. Противники ще гріються на літніх пляжах, а регіонали вербують лідерів громадської думки, створюють технологічні мережі агітаторів для підкупу виборців.

Виборча кампанія ще навіть не розпочалася, ще Яценюк і Тігіпко не знають, що вони братимуть участь у виборах, ще Юля не знає, що її "Батьківщина" - не одна. А кому треба - знають.

Потім, (по аналогії з Сталінською заявою ТАРС від 13 червня 1941 року), присипляння громадської думки відігріванням в бік пом'якшення виборчого закону. Радійте і співайте - ми за мир і добро. А самі - концентруємо сили.

При наступі - захоплення вузлових ключових точок (як основа оперативних дій) - масовий похід мерів міст на вибори від ПР. Ще більш масовий похід голів сільських рад. Наступ - тотальний. Регіонали кругом.

П'ята колона колаборантів (або диверсійних груп) - готова, і починає сіяти паніку. "Відстрілюються" деякі бізнесмени, які можуть дати гроші місцевим опозиціонерам на вибори. Точкові бомбардування - зняття непотрібних конкурентів в мажоритарних округах.

А потім, у день виборів (основної битви), демонстрація представникам Червоного хреста (міжнародним спостерігачам) охайних зайнятих міст і чемних полонених.

А там де для перемоги (Харків, Одеса) довелося вдатися до зброї масового знищення, щоб загасити вогнища неочікуваного спротиву, демонструємо світовій громадськості звірячу жорстокість і ницість армії супротивника (критикуємо тупі й незрозумілі екзит-поли, маячню опозиційних лідерів, тощо).

Якщо зовсім попадемося - показово "розстріляємо" своїх, тих, у кого "головокруженіє от успєхов" - і ми знову білі, пухнасті й миролюбні.

Хто читав "День М" Суворова, той знайде чимало аналогій...

Аналогія друга. СОВОК

Вибори завершилися. Що отримала Партія регіонів? Перемогу "блоку партійців і безпартійних". В Сумській області із 100 депутатів обласної ради за рахунок перемог в мажоритарних округах ПР має понад 50 багнетів.

Депутатами стали губернатор, усі п'ять заступників, більше 10 начальників галузевих управлінь. Решта - директори обласних комунальних установ, впливові бізнесмени та невеликі "вкраплення" лояльної інтелігенції. Більшість у раді.

Непотрібно ні з ким ділити посади. А посад мінімум три на постійній основі: голова ради, заступник і голова планово-бюджетної комісії (хоча замів може бути й більше - хто що скаже?). Плюс посади голів як мінімум кількох ключових постійних комісій. Або і всіх, якщо правильно переписати і проголосувати регламентні нормативи.

Можна позаздрити працівникам апарату облради (звісно тим, що залишаться). Сесії будуть пролітати миттєво, адже більшість - це люди зайняті реальними справами. Зібралися по свистку. Підняли руки. До побачення.

Рішення профільних постійних комісій будуть підписуватися у робочому порядку, тобто працівник апарату, відповідальний за рішення, сам підготує до підпису проекти рішень (до цього їх підготують у відповідних управліннях облдержадміністрації), а потім обнесе всіх членів комісії. Профанація дій і обговорень. Зате швидко.

І класно. Уявіть. Ви, як начальник управління облдержадміністрації, готуєте проект рішення і подаєте його на розгляд комісії. Потім ви, як голова профільної комісії обласної ради вивчаєте його і голосуєте на комісії. Потім, як член президії обласної ради, ви ще раз голосуєте за це рішення разом із колегами, і в такому вигляді воно виноситься на сесію.

На сесії ви останній раз з своїми товаришами по партії голосуєте за це рішення, і воно стає місцевим законом.

Сам собі поставив завдання, сам підготував рішення, сам проконтролював, сам собі відзвітував. Стабільна і реформована демократія. От тільки горе: скільки часу високооплачуваних держслужбовців буде витрачатися на нікому не потрібну діяльність.

Є пропозиція. Проводити сесії обласної ради на апаратних засіданнях голови облдержадміністрації. Ну хоча б, принаймні, президії. Економія часу високооплачуваних менеджерів, яке вони з користю витратять на покращення життя людей вже сьогодні.

Воно б, звичайно, треба відмінити цю дурість з виборами назавжди, не витрачати гроші і час. Але ж демократія. Забули тільки в список ПР включити свинарку і пастуха. Для повного дежавю.

Третя. Румунія

Якщо Росія показує світові модерновий авторитаризм, то ми тупо повторюємо епоху Брежнєва: на кухнях всі насміхаються з влади, а в офіційних установах вдають серйозне до неї ставлення.

Ми вдаємо, що віримо у все, що вона нам каже. Нинішнє покоління радянських людей буде жити при комунізмі. Пам'ятаєте цю обіцянку? А от свіженька: у 2020 нас буде 50 мільйонів... Хтось вірить?

І ще. Дуже схожий на наш був режим у Румунії. Одного разу Чаушеску поїхав до Тімішоари виступати на мітингу. І ніщо не віщувало біди...

Віктор Бобиренко, Суми, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)