Как остановить WikiLeaks?

66 просмотров
Понедельник, 06 декабря 2010, 11:45
Светлана КрюковаSvetlana Kryukova
журналист, ЭП

"Як зупинити WikiLeaks?" - таке риторичне питання цих вихідних поставив мені помічник одного з другорядних фігурантів депеш американських дипломатів, оприлюднених сайтом WikiLeaks. Відповідь - ніяк.

WikiLeaks можна ігнорувати, йому можна не довіряти, переслідувати і блокувати, але це нічого не змінить. Навпаки, WikiLeaks змінить багато чого.

Не дивлячись на поки що мовчазну реакцію більшості героїв депеш WikiLeaks, майже кожен, хто мав розмову з американськими послами сьогодні у тихому передчутті, уважно слідкує за подіями, детально вичитує кожну з наступних депеш.

Що зміниться далі?

У всій цій історії з WikiLeaks цікавий не так зміст документів, як реакція осіб, згаданих у депешах.

Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко, у своєму блозі стверджує, що матеріали WikiLeaks сумнівні.  Розчулил один із контраргументів Гриценко: екс-міністр переконаний, що "сухий і мовчазний" раціоналіст Гербст ніколи б не надсилав своєму вашингтонському керівництву телеграми, використовуючи фрази з яскравими епітетами: олігарх, "фінансовий покровитель ПР", "хрещений батько донецького клану" тощо.

Не можу сказати, що моя довіра й переконаність у достовірності документів, опублікованих WikiLeaks, стопроцентна, але ще більше я не довіряю подібним контраргументам.

По-перше, всім відомо як українські політики люблять вихвалятися перед журналістами, особливо в приватній зустрічі. Це яскраво видно під час погодження будь-якого інтерв'ю. Очевидно, що так само, а може навіть і більше вони вихваляються й перед дипломатами.

Вочевидь, за їх логікою похвастати перед американським послом, що ти обговорюєш з Ахметовим склад уряду – це круто, додає тобі ваги як політику, навіть якщо ти Ахметова бачив тільки один раз – на першому засіданні парламенту нового скликання.

По-друге, дипломатичний корпус різношерстий, але публічних дипломатів об'єднує одна якість: незалежно від національності та темпераменту всі вони мають спільну навичку: "тримати обличчя" в публічній сфері.

Можливо, я ображу своїх співрозмовників, коли скажу, що в середовищі моїх колег-журналістів посли вважаються нудними і складними спікерами. Їх дуже складно "розвести" на сенсаційні оцінки і різкі характеристики колег і партнерів. Посли вкрай ласкаві, не дратівливі, гостинні й усміхнені. Посли не кидають мікрофони, за їх зовнішнім виглядом складно зрозуміти, що у них на думці.

Лише кілька прикладів з власної практики.

Посол Республіки Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот як і більшість послів, незважаючи на прекрасне знання англійської, розмовляє на публіці і з журналістами виключно рідною мовою. На відміну від Миколи Азарова, посли знають, що таке етика і який статус має державна мова.

Один з помічників послів пояснює такий мовний вибір в тому числі дипломатичною хитрістю. Давно відомо, що використання перекладача під час бесіди дозволяє виграти час – поки відбувається синхронний переклад питання або відповіді, у посла є хвилина подумати, що сказати далі й відфільтрувати текст.

Цікаво, що посол Республіки Корея в Україні пан Пак Ро Бек відходить від протокольної вимоги і веде бесіду не на корейській мові, а англійською.

Посол Норвегії Олаф Берстад прекрасно вивчив російську мову і з українськими ЗМІ спілкується російською, збагачуючи свою промову красивими російськими епітетами.

Посол Великобританії в Україні Роберт Лі Тернер взагалі веде власний блог, а нинішнього посла США в Україні Джона Теффта американці і європейці характеризують як професіонала з доброю вдачею.

"Посол США славиться живим характером, відмінним почуттям гумору і прогресивними поглядами на життя", - якось охарактеризував мені Теффта Льюїс Маданік, керівник центру "Відкритий світ" при Бібліотеці Конгресу США. Він провів паралель між характерами і стилями управління Теффта та Тейлора: "Джон Теффт схожий на попередника своєю простотою. Одного разу я зустрів Тейлора в літаку, який здійснював рейс з Америки в Україну. Він летів в економ-класі як проста людина. Ще Теффт захоплюється театром".

До речі театрали, як відомо, надають перевагу яскравим епітетам. Це так, до слова...

Взяти інтерв'ю з Теффта було б цікаво саме зараз - дізнатися про його реакцію на скандал з WikiLeaks. З іншого боку, думка посла про українських політиків та політику вже малоцікава - його точка зору на ці питання "гуляє" по Інтернету.

Світовий інформаційний злив змінить ще дещо: ставлення до послів, стилістику й спосіб ведення дипломатичного листування, риторику й зміст офіційних документів. Одна справа здогадуватися, що деталі переговорів викладуть на папері мало не в той же вечір, коли ти залишиш посольство. Зовсім інша справа - читати подробиці цієї зустрічі в Інтернеті й судорожно ритися в пам'яті: де ти блефував, а де щось недоговорював.

Якось один польський дипломат, керівник відділу сприяння торгівлі та інвестиціям посольства Польщі в Україні Анджей Грабовскі описав мені різницю між хорошим і поганим дипломатом. На його думку, у хорошого дипломата ... немає великого живота.

Все просто: хороший посол не їсть і не п'є під час дипломатичного прийому - він працює, з увагою слухає співрозмовників, веде тонкий і конструктивний діалог. Посол напідпитку може бути надмірно балакучим, що шкідливо для справи.

Скажу, що особисто для мене характеристика українського політика з вуст американського дипломата "сухий і мовчазний раціоналіст" - на рівні підсвідомості недобрий сигнал. Не менше недовіри викликає людина з характеристикою "балагур і хуліган".

Перший схожий на шпигуна іноземної розвідки, другий - на простофілю та знову ж шпигуна. Очевидно, саме тому фахівцям Держдепу цікаві не тільки перекази бесід дипломатів, а й їхні емоційні характеристики співрозмовників. Саме тому контраргумент Гриценка про те, що ЦЕЙ посол не може висловлюватися ТАК, як мінімум наївний.

WikiLeaks змінить ставлення до майбутнього співробітництва з американськими дипломатами, експертами і експатами в цілому. Аналітика американських службовців дуже поверхова, часто базуються на відкритих джерелах. Правдива вона чи ні, сказати складно, але вже зараз можна стверджувати, що будь-який профільний журналіст може аналізувати ситуацію в українській економіці і політиці не гірше за американського посла.

Тому дивлячись на депеші американських послів, стає зрозумілою природа і рівень якості інших, вже публічних документів. Як-то - програми реформ Віктора Януковича або проекту податкового кодексу.

Адже українська влада так любить залучати іноземних експертів до підготовки програмних документів та проведення реформ у країні.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)