Тоталитарная Правда

36 просмотров
Четверг, 09 декабря 2010, 12:31
Александр Михельсон
Олександр Михельсон, журналист, для УП

Компанії Mastercard, Visa, Swiss Bank, PostFinance і PayPal зазнали атак хакерів. Комп'ютерні самородки зламали сайти цих компаній у помсту за те, що вони, себто компанії, відмовились обслуговувати перекази та рахунки славнозвісного сайту WikiLeaks, і особисто Джуліана Ассанджа.

Для тих, кому ще щось було неясно, зі спеціальною заявою виступив "речник" сайту Крістан Графсан. Він повідомив, що ніхто із творців WikiLeaks за хакерськими атаками не стоїть – це, мовляв, ініціатива обурених захисників свободи слова.

Особисто я йому цілком вірю.

Можна дати голову на відсіч, що людей, обурених арештом Ассанджа та відмовою фінансових компаній від обслуговування його сайту, у світі вистачає. І зовсім немає сумніву в тому, що серед цих людей є чимало хакерів, здатних самоорганізуватися навіть без жодного стимулу ззовні.

Тепер давайте з'ясуємо, що вийшло із цієї видатної маніфестації свободолюбства, яке "притаманне людині від народження" – так, принаймні, вірять на Заході.

Можна уявити, що керівники Mastercard чи там Visa заблокували переказ коштів дітищу Ассанджа під тиском уряду США. Звісно, нелегко уявити, що в глибині душі ці акули капіталізму цілковито підтримували таку безкомпромісну боротьбу за тотальну Правду, яку демонструє WikiLeaks.

Але припустімо, окей.

Можна також припустити, що це була їхня власна ініціатива. Ну, а чому ні?

Урешті-решт, усі великі капіталісти-імперіалісти зробили себе в умовах, у яких таємні змови лишаються таємними, а секретні депеші – секретними. Важко зрозуміти, чому б їм хотілося змінити ці умови.

Але в обох випадках варто поставити питання не тільки про моральну чистому цих буржуїнів, а й про таку ж чистоту "кібальчишів", що оголосили їм війну.

Уявімо, що власники фінансових компаній "проти" WikiLeaks – самі по собі.

У такому разі, ідеться про їхню усвідомлену позицію. Не менш усвідомлену, ніж у правдоборця Ассанджа. А значить, хакери, що ламають сайти цих компаній, насправді роблять рівно те самісіньке, що і їхні опоненти.

Тобто – затикають рота незгодним. Чи, може, краще сказати "зв'язують руки" – що, у принципі, не краще. І тоді виходить, що борці з подвійними стандартами світового капіталу та підконтрольних йому урядів, сповідують ті ж самісінькі подвійні стандарти?

Якщо ж ідеться про те, що фінансові компанії закрили переказ коштів для WikiLeaks під тиском офіційних структур США, то все виглядає ще гірше.

Бо в такому разі, панове хакери просто взяли ці компанії в заручники. Разом, до речі, із сотнями мільйонів їхніх клієнтів.

І ми знаємо, де шукати паралель подібним діям.

Точнісінько так само "Аль-Каїда" вбиває цілком мирних американців, а кавказькі "Джамаати" – цілком мирних росіян. Клерки у Всесвітньому торговому центрі були винні в тому, що є громадянами США. Глядачі "Норд-Осту" – у тому, що були громадянами Росії.

Усе.

Більше ніякої "вини" на всіх цих людях, як правило, не було.

Але в очах терористів "неправильне" громадянство – цілком достатня провина. Так самісіньке, як в очах хакерів цілком достатньою провиною є інша точка зору на свободу слова, ніж та, що її демонструє пан Ассандж.

Найсмішніше тут те, що ані дії терористів, ані дії хакерів ніякою мірою не ведуть до покращення світу, як вони самі розуміють це покращення.

Якщо Америка виведе свої війська з Афганістану, афганці не стануть жити краще, будьте в цьому певні. Якщо на російському Кавказі виникне "Ісламська республіка", там теж не стане жити краще, ніж зараз. Швидше за все, навпаки.

Щоправда, є один нюанс.

Ісламські фундаменталісти в принципі не мають підстав побоюватись краху "Західної цивілізації". Ані для них, ані для їхніх підданих від цього нічого не зміниться. Середньовічний уклад життя – взагалі штука досить стабільна.

А от як собі уявляють світле майбутнє вихованці свободолюбної західної цивілізації?

Світле майбутнє без ЦРУ, ФСБ, ізраїльської воєнщини? А головне, без забезпеченого ними великого капіталу, який, у свою чергу, забезпечує гарячу воду, авіа перельоти, урешті-решт, інтернет?

Для мене особисто це-таки загадка...

Олександр Михельсон, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)