Буря в пустыне

80 просмотров
Понедельник, 07 февраля 2011, 10:43
Денис Самойленко

Масові демонстрації у Тунісі, Єгипті, Ємені, Йорданії та Сирії ще раз засвідчили, як легко спалахує та поширюється полум’я протестів та революції.

Впродовж майже двох тижнів частину арабського світу захлиснули свої майдани. Починаючи з Тунісу, події розгорнулися і в Єгипті, і в Ємені. Особливо гострою виявилася ситуація в Тунісі та Єгипті.

В цих країнах, де демократія має декоративний статус, а голови держав незмінні десь з початку 80-тих років ХХ століття, відбувається щось більше, ніж просто акції протесту.

Вони ще раз засвідчують, що навіть там, де не знають змісту слова демократія, навіть там, де влада не припиняє тиску і насильства над суспільством, вона не в змозі гарантувати собі стовідсоткову безпеку.

Життя за парканом, розкішні палаци, дорогі машини, армія охоронців створюють ілюзію іншої реальності, ілюзію, в якій немає голодних, голих, безробітних та безхатченків.

Та й навіщо щось робити інакше, якщо в країні, в якій ти живеш, не існує вмираючих дітей, хворих старих, знедолених людей. Хіба палаци, резиденції, літаки, курорти не є власним королівством, куди немає доступу простим смертним.

Хіба паралельні світи зустрічаються де-небудь окрім екрана телевізора.

Втім, обидві революційні країни були і досі залишаються, але в меншій мірі, просто оазами туристичного бізнесу. Європейці охоче приїжджали відпочивати хоч до Тунісу, хоч на узбережжя Червоного моря.

І європейцям аж ніяк не заважала антидемократична поліційна поведінка влади щодо місцевого населення.

Звісно, як не згадати про існуючі паралельні світи.

Кого хвилює, що там, далеко за огорожею готелю, люди живуть іншим, менш європейським життям і зовсім не з "європейськими правами".

Принаймні в одній країні надійність режиму військових не пройшла перевірку часом. Колишній генерал, а з 1987 року президент Тунісу Бен Алі зі своєю сім’єю створив з держави закрите акціонерне товариство зі своїми фабриками, авіакомпаніями, банками, які після втечі з країни перетворилися в марні гарантії і втрачені капітали.

І якщо в Тунісі ситуація видається з’ясованою, то в Єгипті все набагато цікавіше.

В країні іншого військового – Хосні Мубарака, який править вже без малого як 30 років – ситуація теж не вельми втішна. Можливо, у нього нагоди втекти, як у колеги з Тунісу, вже не буде.

Безробіття, корумпованість, бідність не покидають країну тривалий час. На тлі того, що інвестиційна привабливість покращується і в Тунісі, і в Єгипті.

Там розвивається туристична галузь – іноземні інвестори звільняються від сплати податку на землю і на нерухоме майно, а до бюджету країни потрапляє приблизно 10% прибутків від туризму загалом.

За Мубарака перевага надається приватизації землі і великому капіталу, що аж ніяк не покращує життя робітникам.

І тут, як і в Тунісі, удавана стабільність дала тріщину, країну захлиснули багатотисячні сутички з військовими. З’явилося багато людей готових пожертвувати своїм життям заради свободи.

Як сказав один з протестувальників: "Краще смерть, ніж таке життя, коли твоєї зарплатні ні нащо не вистачає, ти не можеш утримувати ані родину, ані нормально жити".

Прем’єр-міністру Єгипту можна скільки завгодно говорити про недопустимість протестів, про необхідність суворого наведення порядку і про безліч інших непотрібних речей, коли насправді владою не почуто відчайдушних закликів до змін.

І поки що це прохання. Адже для чого виходить народ на майдани? Та тому, що його не чують, а тим більше – не бачать.

Чи варто говорити про те, що спостерігаючи за процесом у Єгипті, відчуваєш відлуння того ж самого в Україні, тієї ж корумпованості, безробіття та безвідповідальності, відлуння майданів, відлуння непочутих голосів.

Денис Самойленко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)