Хорошая новость от министра, или Табачник в роли деда Мазая на "Интере"

23 просмотра
Среда, 09 февраля 2011, 09:03
Леся Оробец
народный депутат Украины, секретарь комитета ВР по иностранным делам

Особисто мене шоу на "Інтері" разом з Кисельовим і Табачником мало здивувало. Від початку була упевнена, що "фаховий" міністр не посміє податися до Шустера, де навіть масовка претендувала на пристойний експертний рівень – на Табачника чекали студенти останнього року навчання і роботодавці.

Тому він цілком очікувано надав перевагу дискусії у студії, де жоден політик не спеціалізувався з освітніх питань.

Що й казати – "гра у піддавки" опонентам Табачника вдалася на славу. Міністр сипав цифрами, ілюстрував діаграмами – іншими словами, мав абсолютно переконливий вигляд – якби ще й правдивий…

Утім, на жаль, упіймати на брехні високопосадовця студія так і не спромоглася.

І, тим не менше, – кілька принципових висновків за підсумками "дискусії" на "Інтері" за участю Табачника напрошується.

По-перше, міністр не знайшов інших аргументів, аніж маніпулятивних – він невтомно прикрашав і "підмальовував" суворі освітні реалії, а також власні кроки у даній сфері.

Спочатку охопив дитсадками 94% (!) українських дошкільників і "скасував" (на словах) обов’язковість навчання 5-річок. Потім завірив народ, що платні послуги впроваджувалися законом "Про вищу освіту" ще в 1993 році, хоча даний закон набув чинності лише в 2002 році.

Потім ледь не втричі зменшив (знову ж таки на словах) перелік платних послуг, пропонованих Міносвіти до затвердження минулого року. А на довершення – запевнив телеглядачів у тому, що держзамовлення наступного року зменшиться у порівнянні з 99 тисячами минулого року лише до 80-85 тисяч – тобто на 15-20%!!!

А як же сумнозвісний лист міністра щодо гарантованого зменшення держзамовлення на 42%? Подвійна бухгалтерія чи обмовка за Фрейдом?

По-друге, виявляється, міністр задля власного "пухнастого" іміджу здатний підставити під удар репутацію навіть колег по партії, у тому числі, керівника фракції Регіонів Олександра Єфремова і голову парламентського комітету з питань правосуддя Сергія Ківалова.

Дмитро Табачник на всю країну публічно відмежувався від проекту, який підмовив колег зареєструвати у ВР від їх імені. Як виявилося, поганий проект "принадлежит авторству народных депутатов", а хороший ще ховається в надрах міністерства і досі підпільно обговорюється. Ось воно як…

По-третє, акції протесту освітян і студентів проти вбивчого для галузі проекту 7486-1 не пройшли безслідно. Як запевнив Табачник, "його" проект "не предусматривает повышения платы за учебу".

Так само, як і не містить недолугого винятково кількісного підходу до класифікації ВНЗ, який знову ж таки "належить авторству народних депутатів".

Отже, новий підхід від міністра у стилі "І я – не я, і хата – не моя", або "Есть проект закона, который в настоящее время находится в Министерстве и поэтому никто из оппонентов, как минимум, его не читал и не видел".

Пам’ятаєте старий анекдот про діда Мазая, який здав фашистам партизан (яких тут же повісили), і отримавши замість оплати по зубах, філософськи зауважив: "Да, грошей не заробив і з пацанами недобре вийшло…".

Утім, рефлексіями "кинутих" Дмитром Табачником колег переймаюся найменше. Істотно більше тішить хороша новина від міністра – він публічно визнав неприйнятність норм, що викликали шалений опір студентського та експертного середовищ.

Леся Оробець, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)