Януковичу - год

30 просмотров
Среда, 02 марта 2011, 19:04
Андрей Павловский
для УП

25 лютого президенту Януковичу виповнився рік. Саме час проаналізувати як виконуються соціальні обіцянки з його передвиборчої програми "Україна для людей"

Забезпечення цінової стабільності продовольчого кошика.

Ціна на овочі, що входять, приміром, до борщу зросла вдвічі (порівняно з січнем 2010 року до січня 2011 року).

Наприклад:

Ціна у січні 2010

грн./1 кг

Ціна у січні 2011-02

грн./1 кг

Картопля

3,00 – 3,50

5,00 – 7,00

Капуста

2,50 – 3,00

6,00 – 7,00

так само на цибулю, буряк, моркву

Гречка

6,00 – 7,00

20,00 – 22,00 (втричі!)

З 1 лютого суттєво зросли тарифи на житлово-комунальні послуги: тепло здорожчало на 35%, електроенергія – на 30%, а з 1 квітня знову піднімуть ціну на побутовий газ на 50%.

В той же час зарплати, пенсії, стипендії у 2011 році є фактично замороженими (за 2011 рік мінімальна пенсія і заробітна плата зростуть відповідно на 50 і 63 гривні).

Найбільш відома обіцянка Януковича – зростання мінімальної пенсії з 1 січня 2011 року до 1200 гривень і середньої пенсії до 2000 гривень – не була реалізована. Зараз мінімальна пенсія становить 750 гривень,а середня – 1100 гривень.

В Україні найнижча в Європі заробітна плата – в середньому, за даними Держкомстату, 2239 гривень, що приблизно становить 280 доларів США.

Для порівняння: в Польщі – 1300 доларів, в Чехії – 1460, у Литві більше 900.

Тобто за рік перебування при владі Януковича ми отримали європейські ціни і африканські заробітні плати й пенсії.

Збільшення вдвічі з 1 січня 2011 року допомоги при народженні дитини. Маємо президентський законопроект №7521, в пояснювальній записці якого зазначено, що у 2011 році видатки на виплату допомоги буде зменшено майже на 1,5 мільярда гривень, а термін виплати буде подвоєно (до 72 місяців – 6 років).

В результаті цього у щомісячному перерахунку кожна родина отримає менше (в залежності від того, перша це чи третя дитина – від 210 до 605 гривень).

Щомісячні соціальні виплати на кожну дитину: з 3 до 13 років по 250 гривень, з 13 до 18 років по 500 гривень.

В бюджеті 2011 року кошти на це не передбачені.

Кожній дитині гарантоване місце у дитячому садку. Зараз по Україні середній відсоток забезпечення дитсадками – 56%. Коштів у бюджеті на розширення мережі дошкільних закладів не передбачено.

Збільшення кількості бюджетних місць у державних вищих навчальних закладах до 75%. Міносвіти Табачника планує скоротити кількість бюджетних місць у вишах на 42% та збільшити кількість платних місць.

Трудові мігранти повернуться до своїх родин. Такого процесу не спостерігається.

Доступне житло. В проекті Житлового кодексу пропонується взагалі ліквідувати соціальне житло як поняття, а державу звільнити від соцзобов’язань.

Видатки на компенсацію відсотків за житловими кредитами молодим сім'ям та молоді уряд скоротив порівняно з 2010 роком на 12,3%.

Захист прав працюючих пенсіонерів. При перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам влада застосовує показник середньої зарплати 2007 року – 1198 гривень. Проте, згідно чинного законодавства, має застосовуватися середня заробітна плата попереднього року. За 2010 рік вона склала 2239 гривень.

Таким чином нинішня влада обкрадає кожного працюючого пенсіонера! Адже база для перерахунку зменшена на 1041 гривню!

Влада, всупереч вимог закону про державні соціальні стандарти і гарантії для розрахунку соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, застосовує віртуальний показник "рівень забезпечення прожиткового мінімуму", який навіть не досягає 50% прожиткового мінімуму. В результаті тисячі малозабезпечених сімей отримують суттєво занижену допомогу.

В порушення закону "Про оплату праці" уряд щомісячно недоплачує кожному бюджетнику більше 300 гривень, а кваліфікованим робітникам (вчителям, лікарям) – по 500-600.

Нагадаю, з 1січня 2011 мінімальна заробітна плата складає 941 гривню, а посадовий оклад по першому тарифному розряду – 613.

Різниця складає 328 гривень, хоча відповідно до закону, оклад працівників 1-го тарифного розряду має бути щонайменше на рівні мінімальної заробітної плати.

В державному бюджеті на 2011 рік взагалі не передбачено коштів на компенсацію втрачених заощаджень Ощадбанку СРСР, навіть на виплату допомоги родині по смерті вкладника (а таких 12,8 мільйонів.

Також в бюджеті не передбачено підвищення розміру мінімальної стипендії для студентів з числа дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та індексації розміру стипендій відповідно до рівня інфляції.

Але і цього владі замало, в середині січня урядом зареєстровано законопроект № 7562, яким суттєво обмежуються або ліквідуються соціальні виплати і пільги шістнадцяти категорій громадян, починаючи з чорнобильців, афганців, ветеранів, інвалідів та дітей війни та закінчуючи міліціонерами, лікарями, вчителями.

Таким чином, якщо відкинути все "словесне лушпиння", псевдореформ Януковича зводяться до:

- значного (вдвічі і більше) підвищення цін на газ та житлово-комунальних тарифів;

- більш пізнього виходу на пенсію (на 5 років), підвищення страхового стажу, обмеження виплат працюючим пенсіонерам,

- заморожування зарплат, пенсій, стипендій,

- відміна пільг та соціальної допомоги.

- остаточний розпродаж "своїм людям" – спонсорам Партії регіонів – залишків державного майна та землі.

Спільне гасло цих реформ – "бідні заплатять за багатих".

Андрій Павловський, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)