Про "русский мир", две Украины, жидов с москалями и хохлов с малороссами

391 просмотр
Понедельник, 04 июля 2011, 16:02
Владимир Гонский
для УП

З мулу старо- і новоімперських ідеологічних відходів на поверхню інформпростору нам все наполегливіше підіймають смердючі "іздєлія": "русскій мір", "двє (3-4-5) Украіни", "Восток і Запад", "Львов – ето Чечня"…

Откуда нє возьмісь з’являються все нові землячки -" Пилипи з конопель", рясно підживлювані ззовні, з дурман-істериками: відрізай, обрізай, діли, від’єднюй, здайомся...

Якщо дивитися на Україну через вікна "українських" телеканалів, то навіть живучи в Києві чи Львові, легко заразитися "мнєнієм", що Україна в Україні вже давно померла.

Що українська мова, пісня, культура, цінності, світогляд – це якісь рідкісні "бендєровскіє нєдоразумєнія", дуже шкідливі сільські "пєрєжиткі" "казлов, шо мєшают жить", які треба нещадно нищити.

Ну, на худий кінець – просто ігнорувати.

В захисники українства нам наполегливо рядять або буйних радикалів, або ж, у кращому випадку, стареньких дисидентів і поетів, що чомусь ще живі…

І сама собою ця інформ-орда не зникне. Вони кидатимуть на цей фронт останніх агітбойовиків, диверсантів, срібняки, поки не зрозуміють: час кривавих імперій-тюрем закінчився. Але отруювати наше повітря ця гидь буде ще довго: вони працюють!

А ми? Чи, можливо, наш народ дійсно з тих, хто "нє способєн на самостоятєльноє сущєствованіє", як глашали колись маркси-леніни-гебельси, а щойно – і один з радників рідного прем’єра.

Чи ті клоуноподібні хахли, а з іншого боку – дауноподібні жуліки, що стали типу державними діячами, якими щоденно, щогодинно годують нас телеканали – і є моделі-образи нової "України", варті наслідування?

Наші хлопці-олігархи і їхня політична челядь ніяк не втямлять, що українську ідентичність, патріотизм, мову, пам’ять, зрештою, українську державу, імпер-олігархи нищать насамперед для того, щоб заволодіти українським майном – їхнім майном!

Вони сліпо лізуть в новоімперську мишоловку, допомагаючи русифікувати Україну, щоб згодом втратити в русифікації і свої капітали.

А може, стократ знищений і розіп’ятий, народ наш уже не здатен виробити в собі захисний імунітет – критичну масу сильних особистостей, як писав Петлюра, "вартових, що пильно й ненастанно стоять на сторожі його чести".

Знаю, що багатьох із нас, друже-читачу, турбують такі думки. Отже, ще раз:

Що робити?

– А те, що й завжди. Не скиглити і не здаватись! Брати плуга і меча!! Працювати і боротись!!!

І перемагати.

Оптимізм вашого автора ґрунтується не на прагненні видати бажане за дійсне, а, зокрема, на аналізі близько 70-ти зустрічей-бесід-концертів (не знаю, як означити цей жанр одним терміном), які нам з гітарою та книгою "Людина і нація" (а також супер-книгами "Холодний Яр", "Чорний Ворон", "Чорні запорожці" та багатьма іншими) пощастило здійснити за останніх 1,5 року.

Від Старого Самбора, Дрогобича, Чернівців до Луганська, Первомайська, Іванкова, Одеси і Великого Бурлука Харківської області (де лежить моя бабуся і мешкають родичі по материнській лінії).

Насмілюся дещо відзвітувати, вважаючи, що висновки щодо відчутого і почутого від тисяч східняків, західняків, північняків і південців (професорів і "зеків", вчителів і школярів, наркоманів, ПТУшників і бібліотекарів) варті вашої уваги. Матеріал вельми показовий: від "–" до "+.

"При владі бандити…, Україну нищать…, Юля молодець…, Ющенко зрадив…, Луценко…, Тягнибок…" – пристрасно апелював у Павлограді отаман-козарлюга-рухівець з якимсь красивим орденом на грудях. На запитання, що зробив він особисто, чому він тут один, де його сотня, пан отаман не відповів...

В багатьох містах Західної України до мене підходили представники "прогресивної громадськості" з пропозицією відвідати і записати спогади місцевого ветерана ОУН-УПА, який знає щось дуже важливе і вже 20 років прагне передати це якомусь літописцю. А скільки їх таких, мовляв, не дочекалися…

На зауваження, що такими літописцями можуть і мають бути насамперед місцеві працівники влади, культосвітніх установ, журналісти тощо, ці активісти схвально погоджувалися, гнівно нарікаючи на них. А на пропозицію самим попрацювати з ветераном, як правило, посилались на відсутність часу...

Ці епізоди відображають найпоширенішу ваду сучасного українства: "щирих", "свідомих" українців багато – і на Заході, і Сході. Ще більше їхніх ідей, мрій, розмов, оцінок, закликів, "будьмо-геїв". І на Заході, і на Сході.

А наполегливої, навіть найпростішої, роботи, конкретних вчинків, результатів на виході – малувато. І тут, і там.

"А чому у своїй книзі ви не пишете про жидів?" – дорікнули мені у Степані…

Тема ця також настільки "популярна", одіозна, тонка, й далеко не третьорядна, що вважаю ось тут окремо дещо про неї висловитись. Отже:

Про "жидів з москалями"

Єврейська тема для мене розпочалася зі смішних батькових розповідей ще з його дитинства 30-тих міжвоєнних років містечка Войнилів на Станіславщині: як перукар Дуфцьо заманював цукеркою малого "Васелька" стригтися саме в його салоні з наполегливою порадою не йти у салони-"склепи" Сруля і Мошка.

Останні, в свою чергу, пригощаючи його газ-водою/морозивом, примовляли, що саме в нього (Сруля/Мошка) послуги і товари найкращі, а от у, відповідно, Дуфця/Сруля/Мошка…

Згодом цих трьох добродіїв на його очах розстріляли німці. Лежали вони втрьох у ямі, бідний Дуфцьо ще рухав губами і щось хотів сказати…

Потім тато розповідав, як вони з дідом Михайлом і бабцею Донею "на поді" ховали й годували сім’ю Хаїма Апенцелера. Таких невизнаних праведників світу була маса. Але робити документи на офіційне визнання свого "праведництва" гонорові галичани не хотіли: вони робили це "за велінням української совісті, Шептицького, Бандери і Павла Рибія".

Павло Рибій, значно старший двоюрідний батьків брат, був одним з провідних бандерівців Войнилівщини. Цікаво, що він також ховався від нацистів, а потім більшовиків на другому боці дідового "поду", а на сусідньому – також родич мельниківець Олекса Гонський…

Найтаємничіша історія нашого роду – як представники єврейської громади Войнилова привезли до діда якусь важку величезну шафу. "Тут наші найцінніші скарби. Якщо хтось із нас виживе – забере їх. Якщо ні – хай буде ваше…".

Через місяць до діда вдерлися гестапівці, забрали ту шафу. При завантаженні її на фіру, відбилася якась дощечка і звідти посипалося дещо із вмісту: золоті й срібні ложки, рідкісної краси посуд...

Написав я це тільки тому, що пам’ять, патріотизм – найцінніший капітал і оберіг людини, сім’ї, нації. Кожна людина, кожне добро, і кожне зло має пам’ятатись і відповідно воздаватись. Незалежно від закінчення прізвища суб’єкта.

Ми маємо пам’ятати катів ЧК-ЧОН-НКВД, але й не забувати лікарів УПА, і тих, хто шив шикарні мундири Чорним запорожцям.

Мені також хотілось би, щоб сьогодні серед українських неукраїнців було більше патріотів України. Більше Мойсеїв Фішбейнів і менше табачників, більше Амосових і менше костусєвих. Щоб цінували і поважали…

Але, не забуваймо: поважають тих, хто поважає себе сам. Поважають сильних. Чи багато зараз таких серед українців? Слабаків, нитиків не поважатиме ніхто.

Тому я намагаюсь не належати ні до тих, хто у всіх бідах винить деякі нацменшини, ні до тих, хто при будь-якій згадці про них запопадливо присідає/підстрибує.

Перш ніж звинувачувати когось, запитаймо себе, чи все зробив я сам.

Виділю ще одну тезу: схильність до узагальнених, категоричних звинувачень чужинців програмує у багатьох лінивих і нестійких українських душах фальшиве ерзац-заспокоєння і ще більшу пасивність.

Знайти ворога для багатьох "патріотів" – межа власної громадянської місії, надзавдання своєї долі, а головне – сутність і мірило власної працездатності. Легко знайшовши ворога, "все зрозумівши", така душа радісно й самовдоволено йде спочивати на українську піч – у відпустку, а то й на пенсію…

Тому ще раз наголошу: наш найбільший ворог – не "жиди й москалі", а хохли й малороси.

А тепер про плюси

Їх значно більше. Насамперед: у кожному місті і містечку Заходу і Сходу є багато патріотів, яких не зламати нікому і ніколи.

Але головне моє відкриття – якось непомітно й негаласливо, діловито й зосереджено, до нас підходить нове покоління юних українців.

Це вже друге покоління вільної України. Першим було те, чиє дитинство й юність всотали розчарування 90-тих.

Ті, кому зараз 15-20 – значно якісніша когорта пасіонаріїв. Вони знають історію боротьби свого народу за свободу минулого і сьогодення. В їхніх серцях завжди горітиме Майдан-2004.

Їх народили і виховали ми – покоління вирішальних битв за Україну 80-тих, лава Студентської революції 90-го.

О, які потужні юні очі, жадібні до духу, я бачив у Вознесенську, Олександрівці, Марганці, Ізюмі, Таращі, Узині, Дніпропетровську… Вони знають що робити. Де можна скачати "кльові" українські пісні. І де знайти добру книгу. Хто ворог і хто побратим…

От побачите – через 10-15 років вони вибухнуть!

А на завершення хочу поділитися з вами, мабуть, найпозитивнішим своїм шоком.

У харківському реабілітаційному центрі для нарко- і алкозалежних мені "дали" не більше 1,5 години – режим, ліки, процедури, мовляв. Страшні виразки на тілі, і очі, як рани…

Ми почали зі "Свечи" Макеревича ("Бывают дни, когда опустишь руки"). Ми говорили про амплітуду їхніх страждань, яка неодмінно перевтілиться в діапазон їх воскресіння й радості. Про віру і любов як рятівні і рушійні сили життя людини.

Потім про їхніх матерів, про Батьківщину і патріотизм як систему стимулів людського буття й розвитку. Далі я співав їм про УПА і Холодний Яр. Вони просили ще і ще. В їхніх очах вже горіли маленькі свічечки.

Через 3,5 години я запропонував на прощання разом заспівати останню пісню – за їхнім бажанням. Знаєте, що вони попросили?

Наш гімн "Ще не вмерла Україна"! Без жодної підказки вони співали його стоячи з рукою на серці і вогнем у воскреслих душах…

Володимир Гонський, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)