Суперсолидарная пенсионная реформа

52 просмотра
Четверг, 07 июля 2011, 17:17
Алексей Гашинский
для УП

Пенсійній проформі Сергія Тігіпка присвячується…

Примітка. У запропонованому нижче проекті використано грубі цифри, неточність яких є дрібною та непринциповою. Прохання не чіплятися до окремих літер, а звертати увагу на головне: принципи, структуру та ідею.

Пенсійні реформатори сьогодні вдаються до найекзотичніших пропозицій по реформуванню того одоробала, що зараз працює в Україні.

Ті, хто при владі й можуть діяти, обмежуються антидефіцитною косметикою та збереженням чинної несправедливої системи. Переважна більшість продовжує нескладним хором співати неконкретні пісні про трирівневу пенсійну систему. Інші намагаються всунути Україні чилійську геть-накопичувальну пенсійну систему.

Є зовсім екзотичні пропозиції, на кшталт "відмінити пенсійну систему взагалі – хай люди самі думають про свою старість і як її забезпечити". До прикладу наводяться Китай, Індія та наш тіньовий зарплатний ринок, мовляв, "більшість українців і без того думають як забезпечити себе самостійно"...

Та далі загальних фраз і позицій справа до конкретних проектів реформ не йде.

До цього пенсійного калейдоскопа пропонуємо проект суперсолідарної пенсійної реформи.

Чому "супер"-солідарна?

Найбільші політсили та найбагатші реформатори не змогли розробити цілісну трирівневу пенсійну систему. Грошей вистачало, розуму мало б теж. Але не змогли, бо це настільки важко, що просто неможливо.

Накопичувальний рівень втрачає свій сенс в умовах інфляції, зовнішнього боргу с перспективою дефолту.

Відсутність десятиріч фінансових традицій, сумна історія із вкладниками Ощадбанку, постійна девальвація національної валюти, банкрутство найбільших страхових кампаній у світі та фінансова криза, що триває дотепер – не дає народитися довірі до пенсійних проектів у приватних, а не державних руках.

Лишається сконцентруватися на головному – на реформуванні несправедливої, непрозорої та дефіцитної солідарної пенсійної системи.

Чому ж суперсолідарна? Бо пропонується впровадити принцип прямого транзиту – скільки сплачував за життя внесків, стільки й отримуватимеш пенсії. Ні більше, ні менше.

Як максимальна мрія – 100% фінансовий транзит від платників внесків до пенсіонерів, без жодних мультиплікаторів, дефіцитів та боргів. Нам потрібна не формальна народна солідарність – а суперсолідарність.

Скільки сплачував – стільки отримають пенсіонери сьогодні – стільки матимеш ти завтра!

Суперсолідарка справедлива, бо виключає дискримінацію громадян через різні системи, та антипопулістична, бо не передбачає формування завеликого дефіциту ПФ.

Довіра й недовіра до пенсійних систем

Розглянемо, яка система викликає недовіру:

 

Несприйняття поточної пенсійної системи формується: 1) надмірним навантаженням на фонд оплати праці; 2) системою несправедливого розподілу пенсій.

Суперсолідарна пенсійна система, яка може отримати довіру від суспільства:

 

Довіра та детінізація виникне при: 1) адекватному навантаженні на ФОП; 2) справедливому алгоритмі розрахунку пенсій.

Власне текст реформи

Насамперед знижуємо пенсійне навантаження 35,2 до 21%. Щасливе число поділимо між платниками – робітником і працедавцем – у пропорції 1 до 2. Тобто робітник відкладатиме на свою пенсію 7% від зарплати, а працедавець – 14%, у 2,3 рази менше ніж зараз. 7% для робітника спершу може стати прозрінням, але усвідомлення що на пенсії отримуватимеш утричі більше цієї цифри, має врівноважити стрес від реформи.

Участь у пенсійній системі обов'язкова. Солідарність – "зараз годуєш ти, завтра тебе" – забезпечується прямим транзитом "скільки сплачував – стільки й матимеш".

"Скільки сплачував" і "скільки матимеш" визначається як особливий коефіцієнт до середньої зарплати в країні. Індексація щомісячна.

 

Для стимулювання виходу зарплат із тіні впроваджується коригування пенсійного коефіцієнта на відношення працюючих до пенсіонерів.

 

Індексація пенсії до середньої зарплати щомісячна. Пенсія може зростати й падати хоч кожен місяць.

Можна додати радикальну пропозицію. Хочете абсолютної бездефіцитності ПФ?

Вводимо коефіцієнт прямого фінансового транзиту – тоді корегуватимемо Кпенсії на революційний коефіцієнт бездефіцитності, який визначається відношенням доходів ПФ до необхідних виплат, які потрібно здійснити. Якщо витрат більше ніж доходів, усі пенсії просто урізаються за єдиними правилами. Якщо доходів більше – пенсій виплачується більше.

Так ми позбудемося дефіцитів, профіцитів та необмеженого витрачання незабезпечених коштів.

Суперсолідарне навантаження на ФОП

Надмірний пенсійний внесок у 33,2% мотивує до тінізації насамперед саме роботодавця. Адже працівник пенсію практично не фінансує.

А тепер порахуємо соціальне навантаження на ФОП працедавця – до та після пропонованої реформи.

Отже, сьогодні працедавець нараховує 33,2% пенсійного внеску на зарплату. А завтра пропонується 14%. При умовній офіційній зарплаті в 4000 тисячі гривень працедавець сьогодні сплачував би 1328 гривень пенсійного внеску, а пропонується сплачувати лише 560.

Розвантаження відчуваєте?!..

Порахуємо, яку зарплату сьогодні може показати працедавець, якщо платитиме 560 гривень пенсійного внеску – замість 4000 сьогодні роботодавець може показати 1686 гривень! Цифра дуже недалека від середньої зарплати в комерційному секторі на сьогодні – 1800 гривень, принаймні такі дані озвучував Тігіпко.

 

Цікаво виходить. При такому ж навантаженні ми можемо більше ніж удвічі детінізувати зарплати, без будь-яких втрат роботодавця! Завдяки цьому збільшаться надходження до бюджету – у вигляді податків із доходів фізичних осіб, а також зросте офіційний рівень зарплат, середня зарплата та знизиться рівень бідності.

Червона й зелена зарплата

Сьогодні мінімальна пенсія складає 764 гривні. Мінімальна зарплата трохи більша – 960. Що роблять роботодавці? Вказують мінімальну з/п, сплачують 320 гривень пенсійного внеску, а потім робітник отримує пенсію втричі більшу ніж були сплачені пенсійні внески.

Наш же ідеал – 100% покриття робітниками мінімальної пенсії, аби вона не була тягарем для держбюджету та зовнішнього боргу.

Якою має бути зарплата, аби по нашій новій моделі "21%" людина реально заробила би собі на мінімальну пенсію? 764 гривень ділимо на 21%. Отримаємо 3638 гривні. Будь-яка зарплата, задекларована нижче цієї цифри, не буде фінансувати мінімальну пенсію.

Назвемо її червоною. Адже вона є збитковою для держави, і пенсії цим людям держава дотуватиме.

Водночас, будь-яка зарплата вище ніж 3638 гривень, набуває реального сенсу. Адже вона формуватиме пенсію, більшу за мінімальну.

Суперсолідарка працюватиме на лозунг "дайош зелені зарплати!"

Наскільки знижується навантаження на ФОП? Якщо для роботодавця нема ніякої різниці між зарплатою "1300 сьогодні" і "4000 завтра", то чому б не детінізувати зарплату?

Для "вичавлення" зарплат із червоного сектору можна прийняти додаткові демотиватори. Наприклад, законодавчо обмежити участь таких осіб в інших рівнях пенсійної системи.

Позитивний спекулятивний фактор детінізації зарплат

Залізне правило – щомісячна індексація пенсійних внесків до рівня середніх зарплат.

Це унікальне правило стимулюватиме майбутнього пенсіонера максимізовувати відношення сплачених внесків до середньої зарплати, аби сформувати якомога більший особистий пенсійний коефіцієнт. Якщо це вдасться – людина на пенсії буде дуже й дуже непогано забезпечена.

Припустимо, раніше підприємство вплатило працівнику 960 гривень + 3000 гривень у конверті. Тепер, за суперсолідарною системою, працедавець прийняв рішення детінізувати зарплату.

З 4000 гривень офіційної зарплати ПФ отримає 840 гривень, а робітник отримає К внеску = 840/2260=0,37%. Додамо співвідношення працюючих/пенсіонерів, отримаємо К пенсії – 0,383%.

Спрогнозуємо, що через рік подібної детінізації середня зарплата зросте до 3-х, чи навіть 3,5 тисяч гривень. В такому разі, майбутній пенсіонер отримуватиме на руки 3000 х 38,3% = 1150 гривень. При 3500 гривнях середньої зарплати – 1340 гривень.

Погодьтеся, сплачуючи 840 гривень, мати в результаті 1340, це добра математична спекуляція, що базується на солідарності громадян усієї країни – "чим більшу зарплату покажемо сьогодні, тим більшу пенсію матимемо завтра".

А за умови інтерактивної індексації пенсій до середніх зарплат щомісячно, солідарний стимул до детінізації діятиме постійно.

Таким чином, прив'язка до середньої зарплати й внесків і пенсій, по-перше, створить єдиний адекватний алгоритм визначення пенсій, а по-друге, простимулює й робітників, і роботодавців не приховувати, а показувати максимально прозорі зарплати.

Зрозуміло, що суперсолідарка формуватиме коефіцієнт заміщення зарплати в 21% і коефіцієнт навантаження на ФОП 21%. Це залишить багато ресурсів і в працівника й у роботодавця для використання додаткових пенсійних програм та продуктів.

Введення суперсолідарної системи. Амністія та альтернатива

Два механізми, що можуть забезпечити безболісний перехід більшості платників податків на нову пенсійну систему.

1. Суперсолідарна пенсійна система має бути на перших етапах абсолютно добровільною та альтернативною до існуючої. Для більшої привабливості переходу слід розробити новітній інтерфейс спілкування платників із ПФ – мінімум звітності та безкоштовна електронна комунікація. Саме "альтернативний" режим введення убезпечить суперсолідарку від саботажу номенклатури.

2. Аби не було проблем і зайвих питань зі стажем та пенсійними внесками, застосуємо амністію. У нашому випадку не є проблемою почати суперсолідарку із чистого аркуша. Тим, хто сплачував по мінімуму, перерахуємо по новій стандартній формулі. Тим, хто сплачував по-нормальному, буде вигідно зробити перерахунок по новій системі, з огляду на прогнозоване зростання середньої зарплати.

Тим, хто сплачував дуже добре – теж буде вигідний перерахунок по "21%". У перспективі вони можуть мати дуже добрі пенсії.

Головне, що всі проходитимуть єдиний алгоритм. Дискримінація буде знищена як явище.

Також оголошується амністія повним тіньовикам – пенсія визначатиметься по пенсійним внескам, які вони почнуть сплачувати в суперсолідарку від сьогодні. Нехай хоча б зараз почнуть наповнювати ПФ і платити пенсії іншій стороні.

Адже солідарність же формується сьогодні, а не вчора, і те що сплачуєш саме сьогодні – йде нашим батькам сьогодні.

Розчарування раніше особливих

Тих, хто отримував розкішні пенсії, чекає розчарування. Їхні пенсії та пенсійні внески будуть перераховані за новою системою.

Враховуючи, що за багатьох із них держава платила ну дуже ласі внески, фінальна пенсія буде гідною. Може навіть у 1,5-2 рази більшою за середню зарплату. Але вже точно не такою розкішною, як раніше, що довелося говорити про обмеження максимальних пенсій 8-ма тисячами гривень.

Невдоволені суперсолідарною пенсійною реформою будуть.

Але більшість отримає виключно позитивний ефект від її впровадження. Автор уже сьогодні чекає позитивних відгуків щодо своєї реформи, та вимог громадськості прийняти її на загальнонаціональному рівні.

Адже запропоновану суперсолідарну систему без вагань назвати реформою – вона реально змінює структуру зарплати, знижує навантаження на ФОП, змінює принципи обчислення пенсій, та призведе до масштабної детінізації зарплат і відновленню соціальної справедливості в Україні.

Олексій Гашинський, вільний реформатор, ГО "Центр Змісту", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)