Назад в совок?

42 просмотра
Вторник, 09 августа 2011, 14:08
Максим Коломыс
Ровно, для УП

Те, що Віктор Янукович відчуває просто таки сакральний пієтет до радянської минувшини, було ясно завжди.

Відчувалося, як йому хочеться бути могутнім великим вождем, карати і милувати самим лиш словом і періодично, під оплески, що плавно переходять в бурхливу овацію, виходити перед люди з напутнім словом, по-голівудськи помахуючи руками над головою.

Одразу ж, щойно в руки Віктора Федоровича потрапила Україна, він заходився ретельно розчісувати її на підзабутий совіцький копил.

Впродовж півтора року за усіма діями нової влади стирчали не те що вуха, а цілий силует "вєлікава і нєрушимава" совка.

Оточення "ласкавого" і "всечуючого" лідера яких тільки коників не викидало: і письменників неугодних за комуністичною наводкою розшукувало – так її, зарозумілу гнилу інтелігенцію!

І Сталіна бронзового ваяло і встановлювало, щоправда, довго неборак не простояв…

І у підручники історії додало просовіцької ностальгії з акцентами на "велику перемогу", "братерство народів" та інші нафталінові кліше.

І новітніх "куркулів" законодавчо чавило, ну майже як у добрі 30-ті.

Для повного щастя бракувало тільки додушити незгодних і вільнодумних. Не поважаєш рідну владу? Сієш смуту в народі? Не встаєш перед "незалежним суддею"? Твоє місце в тюрмі.

Щоб гра біцепсами виглядала наочніше, у СІЗО оперативно запроторили низку екс-урядовців на чолі з колишнім міліціонером №1.

А коли ефект видався недостатнім, замахнулися іще вище – на главу попереднього уряду і, за сумісництвом, головного конкурента на виборах, того самого, що програвши Віктору Федоровичу якісь 3%, автоматично перетворився на найрейтинговіше обличчя опозиції.

Байдуже, що суть звинувачення так і не вдалося належно озвучити, байдуже, що захист підозрюваної не встиг як слід ознайомитися з матеріалами справи, байдуже, що при розгляді газових хитросплетінь між Україною і Росією сам суддя ретельно заглушував найменший натяк на могутніх посередників із провладної партії.

(Загадкова "Росукренерго" тепер покрилася просто-таки містичним ореолом).

Байдуже на засоби, головне – змусити усіх "боятися і не насміхатися".

Віктора Федоровича нині не рідко порівнюють з Леонідом Брєжнєвим. Думаю, йому самому таке порівняння дуже навіть лестить.

От тільки деяких дошкульних "але" він усе ніяк не врахує: Брєжнєву не доводилося залежати від капіталістичних акул і агресивного сусіда, який би вважав його не більше, ніж васалом, а за найменший прояв вільнодумства оперативно прикручував інформаційні гайки і краники із життєво важливим пальним.

Брєжнєв міг більш чи менш обходитися без буржуазних кредитів, а відтак не надто зважати, що про нього подумають ті, хто їх дає.

Прагнучи закріпитися в іміджі страшного володаря, Янукович сам себе загнав у кут. Цілком вірогідно, що кут цей ще більш глухий, ніж він сподівався.

Якщо твердість проявити і норовливу опонентку таки дотиснути, перед ним закриються двері блискучих європейських столиць, в яких він вже майже освоївся.

Коло спілкування звузиться до не надто чемної компанії російських лідерів, які чим далі поводять себе усе менш по-братськи.

Такий розвиток подій вкрай небажаний для того оточення Януковича, яке живе інтересами власного бізнесу і воліє вивести його на великий європейський ринок.

Втім, є серед його почту й інша частина. Всілякі табачники-костусєви-колєснічєнкі та їм подібні, публіка, яку просто магнітом тягне у Митний союз та Рускій мір.

Вони прекрасно розуміють, що рух у цьому напрямку стане безальтернативним, щойно ворота цивілізованого Заходу остаточно закриються перед країною, що остаточно скотилася в авторитаризм.

Тон заяви російського МЗС у даному випадку не мусить вводити в оману: вони про чуже око спочатку трохи погримають, а потім, так і бути, запропонують "братні" обійми, от тільки на нових, значно виграшних для себе умовах, приблизно таких, які зла мачуха пропонувала бідолашній Попелюшці.

Ні про яку самостійність мова вже не йтиме: роль васала стане об’єктивним і доконаним фактом.

З іншого боку, якщо Тимошенко відпустити, опозиція відчутно додасть у рейтингу і виграти парламентські вибори на очах у спостерігачів із ЄС буде ой як не легко.

Щоправда, тут ще залишаються досить обґрунтовані надії на адмінресурс, що можна використати у найменш доглянутих регіонах, і благословенну мажоритарку з її безмежними перспективами.

Що обере Віктор Федорович, спрогнозувати складно. Втім, однозначно, що від цього вибору прямо залежатиме вектор нашого з вами політичного руху. А те, чи погодимося ми іти в обраному напрямку, залежить вже повністю і виключно від нас самих.

Максим Коломис, Рівне, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)