Господин Янукович, отмените кнопкодавство - или идите в отставку

31 просмотр
Четверг, 01 сентября 2011, 15:27
Виктор Матчук
народный депутат Украины VII созыва, 2010-2012, для УП

Нова сесія у Верховній Раді ризикує знову розпочатися із "кнопкодавства". Голосування одних народних депутатів України за своїх відсутніх колег вже стало модним парламентським брендом серед більшості нардепів. Але напередодні нового політичного сезону цю проблему треба вирішувати невідкладно.

"Кнопкодавство" прямо суперечать вимогам статті 84 Конституції України. Втім за короткий час свого депутатства - з лютого 2010-го року - я не бачив ЖОДНОГО іншого голосування у Верховній Раді України.

Таким чином УСІ рішення Верховної Ради, від постанови про ратифікацію Харківських угод до бюджету України та (вдумайтесь і здригніться!) закону про засади запобігання і протидії корупції, які вже підписав президент Янукович, прийняті всупереч Конституції. У такий же спосіб була проголосована і пенсійна реформа.

Про це говорить окреме рішення Конституційного Суду "щодо порядку голосування та повторного розгляду законів Верховною Радою України", яке прямо визначає, що "здійснення народним депутатом України голосування на засіданнях Верховної Ради України означає його безпосереднє волевиявлення незалежно від способу голосування, тобто народний депутат України не має права голосувати за інших народних депутатів України на засіданнях Верховної Ради України".

Тобто раз і назавжди було визначено, що голосування у ВРУ чужими депутатськими картками є незаконним, а кожен депутат має голосувати за себе – сам.

З цього приводу я звернувся з відкритим листом особисто до президента Віктора Януковича. Нехай тепер скаже – чи має влада хоч якесь моральне право вимагати від громадян дотримання законів, прийнятих незаконно, по-шулерськи чужими картками?

І тільки нехай Віктор Федорович не говорить, що йому нічого не відомо про такі порушення. Він сам був депутатом, якого не надто часто можна було побачити у парламенті. Це значить, що у його відсутність його карткою хтось вирішував долю 46-мільйонної країни.

І не треба говорити, що "кнопкодавство" не доведено в суді, бо не все потребує доказів. Хоча й доказів вистачає – порушення Конституції фіксуються системами відеоспостереження похвилинно, а найбільш кричущі показують ще й по центральних телеканалах, правда, все рідше – приїлося.

І нехай президент не переводить стрілки на Генпрокуратуру – я двічі звертався до неї з депутатським запитом, але результат був нульовим. На жаль, ми не Польща, де прокурор сам, без депутатського запиту, після першого ж випадку голосування одним депутатом сейму карткою іншого, не чекаючи нічиїх вказівок, порушив справу і добився результату – той депутат вже не депутат, а його політична кар'єра закінчилася.

І нехай Янукович не лукавить, що все це справа самого парламенту. Він – гарант Конституції, а Конституційний суд прямо зобов'язує президента "забезпечити виконання" рішення щодо особистої участі народних депутатів у голосуванні.

І тільки нехай не каже, що у нього немає можливості вплинути на парламент.

Як президент він можете, а згідно з Конституцією ЗОБОВЯЗАНИЙ(!) не підписувати закони, які приймалися з порушенням законів та всупереч Конституції. Крім того, як фактичний "начальник" парламентської більшості він може провести будь-яке рішення у Верховній Раді. Хоча достатньо ввести в дію сенсорну кнопку простим розпорядженням спікера парламенту. 

Зважаючи на вищенаведені аргументи, у відкритому листі я закликаю Януковича забезпечити виконання Конституції шляхом кількох простих і абсолютно очевидних дій:

1. Припинити підписувати закони, ухвалені в антиконституційний спосіб.

2. Переконати залежну від нього політичну більшість у ВРУ припинити свою антиконституційну діяльність і повернутися до голосування у спосіб, визначений Конституцією та Конституційним Судом.

3. Негайно ініціювати запровадження голосування у парламенті через "сенсорну кнопку", яка унеможливлює голосування чужими картками. Технічних перешкод для цього немає, не потрібно також виділяти додаткові бюджетні кошти.

Зробити це потрібно вже зараз, а не ближче до наступних парламентських виборів, щоб це не сприймалося як банальна спроба ускладнити життя вже новому парламенту.

Якщо він здатний на цей символічний, але дуже важливий крок, тоді у нього є шанс на ЯКІСНІ зміни.

Якщо ж ні, то "не тратьте, куме, сили…" Треба тоді визнати власну безпорадність і або розпустити парламент, або самому – подати у відставку з поста президента

Якщо ж Віктор Федорович, усупереч рішенню Конституційного Суду та усупереч своїм посадовим обов'язкам, продовжить толерувати зухвалу антиконституційну діяльність парламентської більшості, я, як громадянин України, бачитиму єдиний вихід у тому, щоб звернутися до Європейського суду з прав людини із позовом про захист моїх громадянських прав та прав усіх громадян України, які сьогодні зухвало порушуються.

Віктор МАТЧУК, народний депутат, член партійної групи "Наша Україна"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)