2012 коррупционных схем к ЕВРО-2012

38 просмотров
Среда, 02 ноября 2011, 10:05
Павел Петренко
министр юстиции Украины

Друге поспіль провальне відкриття стадіону до ЄВРО-2012 відбулося цими вихідними у Львові. На щастя, історія з палаючими прожекторами не повторилась. Чинна влада засвоїла перший урок з НСК "Олімпійським" та першочергово приділила увагу освітленню.

Проте далі цього справа не дійшла – напівготовий стадіон напередодні відкриття ліпили абияк та з того, що було.

Повне ігнорування норм безпеки –  характеристика, що об’єднує обидва стадіони до ЄВРО-2012 – НСК "Олімпійський" та "Львів Арена". Варто згадати лише те, яким чином перевіряли можновладці вищезгадану безпеку будівель напередодні відкриття – на трибуни стадіонів заганяли студентів місцевих вишів та примушували їх … стрибати.

Майбутнє нації використовують у якості піддослідних щурів.

З точки зору корупційних схем по відмиванню грошей, НСК "Олімпійський" став оазою серед кризи для нинішніх можновладців. Так, протягом більш ніж двох з половиною років – доки тривала реконструкція головного стадіону країни – його кошторис зріс у 2,5 рази.

Точна вартість реконструкції становить 585 мільйонів доларів США, тобто 7 тисяч доларів за місце. За такі кошти всі крісла на трибунах можна було б зробити не пластиковими, а масажними з окремою плазмовою панеллю для кожного глядача та міні-баром.

За вартість так званої "реконструкції" НСК "Олімпійського" можна було б побудувати близько 30 тисяч квартир соціального житла. Тобто забезпечити оселею 100 тисяч українців! Це по суті – ціле місто.

Хто б міг подумати, що за загальним кошторисом український стадіон випередить найбільш сучасну та дизайнерськи довершену футбольну арену на континенті – мюнхенську "Альянс-Арену".

Її в 2002-2005 роках звели "з нуля" за 340 мільйонів євро. Не кажучи вже про те, що за гроші, які вже витратили на реконструкцію НСК "Олімпійський", можна було б збудувати півтори "Донбас-Арени".

Проте стадіони – не єдина для чиновників можливість поживитися бюджетними коштами.

Апогеєм бажання наживи у будь-який спосіб стало подовження злітно-посадкових смуг під час реконструкції аеропортів напередодні ЄВРО-2012.

Так, у Львові, Харкові та Донецьку смуги, згідно документів, спорудили на півкілометра довшими, ніж це передбачено нормами, в тому числі в самій Європі. Якщо максимально необхідна смуга для найбільшого в світі пасажирського літака Airbus A380 становить 3,2 км, то в Україні споруджують майданчики довжиною в 3,8-4 км.

Кожний зайвий кілометр – це більше 400 мільйонів гривень відмитих коштів. Рівно стільки ж передбачено в проекті бюджету на 2012 рік на соціальний захист безробітних.

Далі – цікавіше. Під приводом підготовки до футбольного чемпіонату влада викупила приватні землі навколо Львівського аеропорту на суму 15,9 мільйонів гривень. Це при тому, що в офіційній Програмі до ЄВРО-2012 подібні витрати взагалі не були передбачені.

Не пасе задніх і Донецька міськрада. Місцеві чиновники уклали угоду на придбання 10 пересувних євротуалетів на загальну суму в 3,99 мільйонів гривень. Для порівняння – стільки ж донеччани виділили на придбання всієї комунальної техніки на 2012 рік.

Тим часом КМДА придбала 1 625 квитків на ЄВРО 2012 за … 3 мільйони гривень. За ці ж гроші можна було б придбати 20 тисяч футбольних м’ячів по 150 гривень, або по одному м’ячу для кожної школи України.

Приклади відмивання коштів на підготовці до футбольного чемпіонату можна наводити безкінечно. Основна ж причина тіньових держзакупівель та космічних витрат криється у недолугому законодавстві.

Так, з 1 липня 2010 року набрав чинності закон про здійснення державних закупівель, який мав би регулювати проведення держзакупівель під ЄВРО-2012.

Лише за тиждень парламентарі внесли до цього закону зміни та передбачили, що процес держзакупівлі товарів, робіт і послуг під ЄВРО-2012 визначається окремим законом – "Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні".

А цей закон встановлює, що держзакупівлі під ЄВРО-2012 можуть здійснюватися за процедурою закупівлі в одного учасника без погодження з Уповноваженим органом у сфері закупівель (Міністерство економіки).

Згоду на такі дії надає спеціально уповноважений орган – Національне агентство з підготовки ЄВРО-2012. Саме ця структура стала центром корупційних зловживань протягом останніх трьох років напередодні футбольного чемпіонату.

Чи вдасться Україні звести кінці з кінцями у 2012 році та остаточно не розчарувати світову спільноту рівнем підготовки до ЄВРО-2012 – ворожка надвоє сказала.

Австрія та Швейцарія, які приймали ЄВРО-2008, заробили на цьому заході 470 мільйонів євро на двох, та Україні майбутній чемпіонат принесе лише збитки. А тим часом наші чиновники-мільйонери стануть мільярдерами.

Павло Петренко, депутат Київської обласної ради, керівник юридичного департаменту партії "Фронт Змін", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)