Ноябрь-2011: штормовое предупреждение

28 просмотров
Среда, 09 ноября 2011, 15:14
Игорь Лиски
глава Луганской областной организации ПП "Фронт Перемен"

Забезпечуючи своє безбідне існування, Партія регіонів вирішила заощадити на найзаслуженіших категоріях ветеранів – чорнобильцях, афганцях, дітях війни. Влада розраховувала на німу покірність, але отримала відповідь – люди взяли в облогу парламент, Кабмін, адміністрацію президента.

Тричі влада спробувала відгородитися від народу парканом і загонами спецназу, і тричі люди змітали всі перепони. Бо коли народ усвідомлює, що у нього забирають майбутнє – терпінню настає край.

7 листопада 2011 люди вийшли на вулиці великих і малих міст, щоб висловити невдоволення нинішньою владою. Коли в Києві, під стінами будинку уряду та Верховної Ради відбувалася друга Всеукраїнська акція протесту за участю чорнобильців і афганців, у Луганську мітингувальники під вікнами облдержадміністрації скандували: "Економія на інвалідах – геноцид народу України!".

Листопад  – місяць історичний.

7 листопада, рівно 94 роки тому, відбулася Жовтнева революція, яка змінила життя десятків мільйонів людей на довгі десятиліття. Листопад 2004-го народив Помаранчеву революцію, яка позбавила Віктора Януковича президентського крісла.

Нинішній листопад, вже відзначений штурмом Верховної Ради афганцями і чорнобильцями, може перетворитися на нову революцію.

Що ж штовхає людей виходити на вулиці з акціями протесту?

З цього приводу прем'єр-міністр Азаров вже поспішив заявити – це, мовляв, їх власний "шкурний" інтерес. Скоротив Пенсійний фонд України пенсії чорнобильцям та учасникам бойових дій, і вони, звиклі жити на "широку ногу", хочуть забрати гроші зі збіднілого бюджету...

Але ж сьогодні мітингують не лише чорнобильці та афганці. Підприємці вимагають від Віктора Януковича не підписувати зміни до Податкового кодексу, які остаточно доб'ють малий і середній бізнес.

В Донбасі, акції протесту проходять під гаслами боротьби з так званою "вугільною мафією", що обкрадає гірників. Увірвався терпець навіть у банкірів – вже й вони просять Азарова захистити їх від свавілля Податкової служби.

За два роки влада так і не змогла зробити хоча б щось для народу. Тестом для Партії регіонів і її прихильників у Раді стало голосування за так звану пенсійну реформу. Поправка № 40, прийнята за пропозицією лідера "Фронту Змін" Арсенія Яценюка, зобов'язувала уряд невідкладно перерахувати всі пенсії виходячи із середньої зарплати не 2006-го, а 2009 року.

Таким чином, 10 мільйонів українських громадян вже в листопаді мали отримати пенсії з надбавкою в 334 гривні. Але парламентська більшість передумала і 6 вересня в порушення Регламенту Ради переголосувала пенсійний закон, виключивши з нього поправку Яценюка. Така от "турбота" про добробут пенсіонерів.

Не факт, що і судовий позов лідеру Фронту щодо оскарження незаконних дій Верховної Ради допоможе повернути в закон видалену поправку № 40. Чи зважиться суд стати на бік пенсіонерів?

Розмови про те, що в бюджеті немає коштів на пенсії, не витримують ніякої критики. Тільки на міліцію в 2012 році буде витрачено 14 мільярдів гривень. В цілому ж влада "з'їдає" третину державного бюджету.

Якщо витрати на чиновників скоротити до рівня 2009 року, то вдасться зекономити мінімум 11 мільярдів гривень.

Пенсіонерам, інвалідам, чорнобильцям і афганцям, на яких у влади нібито не вистачає грошей, буде цікаво дізнатися, яке довічне утримання високопоставлені чиновники призначають собі.

Нещодавно в пресу потрапила декларація про доходи 62-річного глави Вищого адміністративного суду України Олександра Пасенюка. У 2010 році він отримав: пенсії – 59,5 тисяч, заробітної плати – 280,7 тисяч, довічного утримання – 107,7 тисяч гривень. На тлі таких цифр матеріальна допомога від держави у розмірі 4,3 тисяч здається копійками.

Тепер зарплата Пасенюка напевно виросте, адже минулого тижня він був призначений суддею Конституційного суду.

Можновладці продовжують ділити громадян на касти – недоторканих і жебраків. Однак всякому терпінню є межа. І зараз люди вже готові сказати нинішній владі "ні". Готові виходити по всій країні на багатотисячні мітинги, готові заявити, що "Україна проти Януковича!".

Сьогодні це вже кілька сотень тисяч таких голосів. Це – штормова хвиля, і вона змете будь які паркани, якими влада спробує відгородитися від народу.

Ігор Ліскі, голова Луганської обласної організації ПП "Фронт Змін", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)