НедоЕвропа.ua

22 просмотра
Понедельник, 05 декабря 2011, 12:08
Андрей Шкиль
народный депутат, член БЮТ, для УП

Європарламент рекомендує Раді Європи парафувати угоду про Асоціацію з Україною. Бо інакше – і це пречудово розуміють в ЄС – Україну поглине інший "вектор". "Російська Федерація чинить надмірний тиск на Україну", – відзначають депутати Європарламенту. І додають, що мета такого тиску – приєднання нашої держави до Митного союзу з Росією, Білорусією та Казахстаном, відмова від Зони вільної торгівлі з країнами ЄС.

Таким чином, в Брюсселі вперше назвали головне гальмо української євроінтеграції по "імєні-отчєству". Можливо, тому, що панросійські амбіції Владіміра Путіна вже вийшли за межі пострадянських терен. Правляча в РФ "Єдина Росія" підготувала проект розширення Єдиного економічного простору: непогано було б, подумали мудреці-єдинороси, якби ЄЕП простягнувся також і в Фінляндію, Угорщину, Чехію, Болгарію, Монголію, В’єтнам, Венесуелу та на Кубу.

Деякі з перерахованих країн є членами ЄС. Ясна річ, що Росію така дрібничка не зупиняє. Ба навіть більше: саме через це відвоювання їх у Європи є цікавою та почесною місією для кремлівських очільників. Таким собі відживленням не лише СРСР, а й Співдружності країн Варшавського договору з несподіваними метастазами до Азії та Латинської Америки.

Особливі надії при цьому покладені на Болгарію – її Росія бачить своєрідним "троянським конем" Європейського Союзу. Дарма, що в самій Болгарії до подібних оціночних суджень та замислів ставляться іронічно, не виявляючи в них жодної зацікавленості. Переважна більшість європейських політиків вбачає у вар’ятських планах Путіна та "Єдиної Росії" лише оприлюднення його передвиборчої програми, котра, ясна річ, полягає у відновленні колишньої радянської "величі".

"Хто не шкодує про розпад СРСР, той не має серця, а той, хто не бажає його відродження, не має голови", – заявив Путін. В принципі, серце й голова Путіна мало хвилюють Європу, проте в ЄС не могли не звернути увагу на те, як російський (де-факто!) президент втягує в ЄЕП Фінляндію, Угорщину, Чехію та Болгарію.

"В цьому й полягає найбільш важливий момент даного проекту (розширення меж ЄЕП ): він вбиває клин в Європу, котра, за словами всіх її лідерів, переживає найтяжчу кризу з часів Другої світової війни", – написала французька газета Le Monde у статті з промовистою назвою "L`URSS est morte. Vive l`Eurasie?".

Як бачимо, наразі мова йде навіть про більше, ніж лише про "vive l`Eurasie". Завдяки включенню до переліку країн, гідних співпрацювати з РФ, Куби та Венесуели, час казати "хай живе Всесвіт!", якщо цей Всесвіт буде скроєно за мірками, знятими у Кремлі. "Ми – країна, що звикла мислити масштабно, з розмахом. Це у нас в характері, або, якщо хочете, в крові", – підтакнув Путіну Дмітрій Медвєдєв.

Масштабне мислення московських очільників ніяк не дозволяє їм осягнути простої істини: їхня "велика Росія" є нічим іншим, як великим сировинним придатком Європи, і саме у такій якості Європа ще "терпить" РФ.

Та навіть як постачальник газу Росія все менше цікавить Європу. Європейські держави наполегливо шукають альтернативу її паливу. Першою ластівкою стала Хорватія: 60% свого попиту у природному газі ця країна забезпечує за рахунок власного видобутку, решту на її терена з 1 січня 2011 року імпортує італійська компанія ENI.

Слідом за Хорватією відмовитись від російського газу має намір і Болгарія. Керівництво країни заявляє, що це буде зроблено протягом двох-трьох років – як тільки паливо з Росії вдасться замінити власним продуктом, а також сланцевим газом і газом, імпортованим з Туреччини. А ще Болгарія сподівається з’єднатися газогонами з Румунією на півночі та Грецією на півдні, не говорячи вже про особливі надії, котрі покладені на відомий проект Nabucco, що має забезпечити постачання азійського газу в обхід Росії.

Уникнути додаткових закупівель російського палива планує і Фінляндія – за рахунок розвитку атомної енергетики. Тамтешні очільники називають таку програму "амбіційною" і підкреслюють, що Фінляндія не зацікавлена у підключенні до газової інфраструктури, котру Росія хоче розбудовувати у Карелії та Мурманській області.

Втім, це – окрема тема для розмови, а повертаючись до ролі, яку відіграє Росія на світовій арені зараз, треба відзначити: втративши ринок Європи, РФ залишиться сам-на-сам зі сльозами за спочилим СРСР, котрий – як той попіл Клааса – стукає у серце та мозок її президентів. Хіба що до колективного плачу приєднається котрась з колишніх радянських республік. Бажано, звісно, щоб це була Україна. З теперішнім нашим керівництвом такий варіант не виключено.

Хоча Янукович стверджує, що прагне долучитися до європейського дому. За таких умов, український лідер мусив би оббивати пороги європейських очільників, а не шантажувати їх невизначеністю щодо дати самміту "Україна-ЄС" й натяками, що Україна, мов той вугор, вислизне є рук ЄС та втече до російського болота. Якщо Янукович розраховує у такий спосіб пригасити завзяття, з яким Європа акцентує на політичному підґрунті судилища над Юлією Тимошенко, то це марна справа.

Європа пам’ятає, що нині розглядає питання про Асоціацію з державою, чиї демократичні підвалини вельми розхитані. Про це під час "вікопомної" зустрічі з Віктором Януковичем (коли останній заявив про готовність поставити євроінтеграцію "на паузу") заявила президент Литви Даля Грибаускайте.

Європа, навіть поставлена на паузу, не здається. Вона не хоче програти Україну свідомому лузеру – ось такий небувалий казус має місце зараз у зовнішній політиці України. Президент Литви наголосила, що її вустами говорить увесь ЄС: "Це і є тією промовою і тією новиною, яку мене просили та уповноважили донести від імені всього Європейського Союзу... В Європі домінує погляд, що Тимошенко та її колеги стали жертвами процесу політичної нейтралізації", – сказала вона.

Європа шокована, підкреслила пані Грибаускайте. Європа вважає, що Україна не знайшла адекватного розв’язання своїх політичних проблем. Європа просить Україну забезпечити неупереджений розгляд справи Тимошенко в апеляційній інстанції, однак суддя Сітайло послала Європу подалі і задовольнила усі вимоги влади. Сподівань на неупереджений розгляд справи Тимошенко у Європі вже нема.

Та попри все, українське питання в Євросоюзі нині активно лобіюється. Зокрема, й завдяки головуючій в ЄС Польщі – за результативну частину доповіді одного з представників цієї країни, євродепутата Ришарда Легутко, 1 грудня проголосувала більшість членів Європарламенту. Підкресливши ще раз необхідність реалізовувати демократичні цінності, депутати висловились за те, щоб вже цього року відбулося парафування угоди щодо Асоціації, а наступного – її підписання.

Але лише "за умови, якщо заклик поважати верховенство права та інші вимоги, встановлені в резолюції від 27 жовтня 2011 року, будуть почуті", – підкреслили депутати Європарламенту. Якщо ж ні – залишимось такою собі "недоЄвропою", придатком до придатка. Переконаний, що таку перспективу переважна більшість наділених здоровим глуздом громадян триматиме в голові, коли йтиме наступного разу голосувати на виборах. Як парламентських, так і президентських… 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)