Одесская тренировка

19 просмотров
Вторник, 06 декабря 2011, 10:13
Назарий Заноз
для УП

Сергій Ківалов, нардеп, іменований у народі "Підрахуєм", завдяки своєму неабиякому таланту до правильного підрахунку голосів під час виборів-2004, має можливість стати міським головою Одеси.

Злі хакери

Уже кілька днів українські мас-медіа поширюють інформацію про те, що мер столиці гумору Олексій Костусєв подав у відставку. Начальник управління інформації Одеської міськради Анна Осипчук повідомила, що невідомі зламали поштовий сервер міськради й надіслали українським ЗМІ листи провокаційного характеру. Мовляв, злі дядьки хакери хочуть посварити між собою Ківалова та Костусєва, і ніякі кішки між двома політиками насправді не бігали.

Та вже незабаром одна за одною з'явилися в стрічці новини про відхід від керівництва містом-героєм пана Костусєва.

Причому сайт Одеської міської ради, на час написання матеріалу, про події навколо головної людини в місті – анічичирк, хоча прес-служба вже кілька днів, як підтвердила те, що бургомістр таки пішов у відставку.

Версії про те, "як Костусєв докотився до такого?" – звелися переважно до одного: "не виправдав сподівань" і "став непопулярним у місті", відповідно, "тягне Партію регіонів на дно". А це, перед парламентськими виборами, владі аж ніяк не потрібно.

Але, за останньою інформацією, "відставний" мер перебуває в лікарні із серцевим нападом.

Цікаво, чи встиг він зробити своє клопотання про відставку до того, як потрапити на лікарняне ліжко? Мешканці "перлини" у Чорного моря навіть мали намір відправити Костусєва у відставку по-одеськи – з танцями, жартами та в смішних костюмах. Проте, коли дізналися, що він потрапив до лікарні, скасували "урочистості".

У кандидати шикуйсь

Не встиг ще охолонути за паном Олексієм стілець, як уже на його місце сватають як мінімум двох кандидатів від партії влади.

Першим в черзі, звісно, є екс-голова ЦВК та президент Національного університету "Одеська юридична академія" Сергій Ківалов. Між іншим, академію в народі називають "імені Ківалова". Себто, пан Сергій має тісні зв'язки з містом та авторитет в очах його жителів.

Іншим імовірним кандидатом від ПР називають ще одного відомого юриста, екс-генпрокурора Геннадія Васильєва. Його персону не слід відкидати одразу, оскільки вплив Ківалова не зможе побити донецькість Васильєва. Адже саме приналежність до одного, усім відомого, регіону і є визначальною в кадровій політиці нашої держави часів Януковича.

Цілком можливим є те, що Васильєва зроблять виконуючим обов'язки міського голови й не поспішатимуть проводити вибори. Це не є фантастикою: у Києві реально функції міського голови виконує Олександр Попов, котрого народ не обирав.

Колишній конкурент Костусєва в боротьбі за крісло градоначальника Одеси Едуард Гурвіц заявляє, що ще не знає, чи висуватиме свою кандидатуру, у випадку, якщо проходитимуть позачергові вибори.

У свою чергу, Арсеній Яценюк, від "Фронту Змін" якого пан Гурвіц і балотувався на посаду мера, уже встиг зареєструвати законопроект про призначення позачергових виборів в Одесі. Розрахунок головного "фронтовика" країни зрозумілий: рейтинг регіоналів по всій країні падає, тому у висуванця від партії Яценюка, котрим, скоріш за все, буде Гурвіц – є всі шанси, щоб здобути перемогу.

Не варто списувати з рахунків і сина пана Костусєва, Олексія Гончаренка, котрий позиціонує себе, як опозиція до міської влади. В опитуванні, котре опублікувала "Думская.net" з посиланням на "Храбро", Гончаренко лідирує серед кандидатів на перемогу в мажоритарному Суворовському окрузі Одеси до Верховної Ради. Хоча, напевне, ці результати не слід екстраполювати на вибори мера.

Самому ж Гончаренкові не позичати амбіцій. Він мав намір стати міським головою ще на попередніх виборах, але партія влади обрала кандидатом від себе не його, а батька. Після того пан Олексій свою кандидатуру зняв, але образу все ж затаїв.

Розминка перед боєм

У випадку, якщо Верховна Рада таки прийме рішення призначити позачергові вибори мера Одеси, українці матимуть можливість спостерігати за дуже цікавими подіями. Те, що відбуватиметься в місті на Чорному морі, стане ні чим іншим, як тренуванням перед парламентськими виборами.

Одеська кампанія Партії регіонів та інших політичних сил, що висунуть своїх кандидатів – оголить методи та засоби, котрі використовуватимуть партії під час спроби потрапити до вітчизняного парламенту.

Скоріш за все, влада апробує якісь нові методи в роботі з виборцями та комісіями, відпрацює та закріпить старі. Також, стане видно, чи зможуть регіонали задовольнити інтереси всіх бажаючих скористатися перерозподілом сфер впливу в Одесі та не пересваритися в кращих традиціях вітчизняної опозиції.

Не менш цікавою буде тактика опозиційних сил.

Виборча кампанія покаже, чи в змозі партії, що йменують себе антагоністами влади, висунути єдиного погодженого кандидата, як вони обіцяють зробити на виборах до Верховної Ради 2012 року. Це може стати справжньою перевіркою на "вошивість" в лавах опозиціонерів.

Велику роль мають відіграти іноземні спостерігачі, котрі приїдуть, щоби стежити за дотриманням норм виборчого права, а також українські громадські організації та активісти, для котрих вибори стануть своєрідним тренуванням перед усе тією ж електоральною кампанією до парламенту.

...Чомусь, як не крути, а перед очима вибори в Мукачевому зразка 2004-го.

Готовими варто бути до всього.

Назарій Заноз, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)