20 лет назад

115 просмотров
Среда, 07 декабря 2011, 14:23
Евгений Сверстюк
для УП

Так багато подій збігло за 20 років. Так багато небуденних людей з’явилось і зійшло зі сцени. Нині важко виділити, що було найважливішим. Людина згадує те, до чого була причетна.

Але є одна тиха, сповнена хвилюючого очікування подія, до якої причетні усі.

Провидіння видало Україні свідоцтво про народження! Досі ми жили свідомістю свого існування…

В 1989 році над нашими головами діяли великі небесні сили. Голови політиків, які носили при собі "чорну скриньку", з якої міг раптом вискочити демон смерті, ті голови дрімали. Горбачов у Кремлі зважився на перебудову Вавилонської вежі, але все рівно снив старі кремлівські сни про вічність "союзу нерушимого" і турбувався про підновлення фасаду.

Американський президент Буш був замалим, щоб побачити і зрозуміти, що діється. Він зі своїми радниками був так утішений з того, що Москва стає на мирний шлях реформ, що готовий був приєднатися до хору, який співав гімн:

Союз нерушимый республик свободных!

Він подумав навіть, що слова Рональда Рейґана про "імперію зла" уже застаріли, бо ж те зло на наших очах так благосно посміхається до всіх…

Київ пам’ятає радісний ранок 1991, 1 серпня, коли після дощу все ожило і всі люди потяглися до Київського університету на зустріч з президентом Америки Дж. Бушем. Ми витоптали усі газони в парку Шевченка, не було де голці впасти. Здавалося, що бронзовий поет ожив, щоб почути, що скаже нам голос з "Вашінгтону, з новим і праведним законом".

Усі були певні, що президент Америки добре розуміє, що діється в світі. Не даром же він приїхав в Україну.

Коли президент сказав Україні, що у вас все добре, що не треба націоналістичних настроїв, а треба зміцнювати "свою державу" СССР, то дух людей упав. Україна вже розкріпачилась і загомоніла про волю, а високий гість посмів нас так низько потрактувати. Невже він не розуміє, що ми на Америку покладаємо надії і дуже шануємо американських президентів?

Поки вожді шепталися, вони зовсім не чули голосів згори. А там вже щось діялося.

За два з половиною тижні в день Преображення Господнього Кремль захитається. Упадуть його тверді "лицарі" з ГКЧП. Україна за три тижні після Буша проголосить незалежність і зацвіте морем "націоналістичних" прапорів.

Ніхто з сильних світу не сподівався, що націоналізм в Україні живе, як свідомість права жити. Те, що вони про нас говорять, то одне, а те, що ми є і будемо, то вже щось зовсім інше.

Однак ясно, що в свідомості світу Україна не існує. Вона згадується лише в тих формах, які ухвалено в Москві. Ні своїми радощами, ні болями, ні маніфестаціями ми не привертаємо до себе уваги.

Демократичний світ сприймає тільки демократичні форми самовиявлення народу і мало задумується над тим, що той народ одурений і приспаний.

Як ми тривожилися перед референдумом 1 грудня! Адже минуло лише 4 місяці після того, як Буш нам радив не думати про незалежність. Невже народ не послухається? Що собі думає наш народ, якого лякали "кальоним желєзом" і червоним терором 70 років?

І ось 1 грудня без шуму і без особливої агітації український народ тихенько пішов і проголосував за незалежність. 91 відсоток!

Правителі вирячили очі: так ось який він, той народ. Якого ми виховували і перевиховували "кальоним желєзом". Якому малювали карикатури на "самостійну дірку" і показували дорогу в Сибір. Виходить, він затаїв у собі пам’ять про 1933!

Українська інтелігенція також не дуже вірила в національний інстинкт свого народу. Надивившись на маски "представників" на телеканалах, уже нікому не вірили. А, виявляється, "ми знову є!" — як писав Микола Вінграновський. Ми не ті, що плавають зверху, а ті, що живуть на глибині!

Після референдуму Україну почали визнавати в світі на дипломатичному рівні.

Так само, як після Майдану Україну визнав світ як нову демократію, яка потроху звільняється від того, що зверху плаває. Найкраще показує себе український народ, а не його правителі. Покалічений, однак живий.

Але наш інформаційний простір отруєний зневірою в Україну, добре знайомою ще від часів революції, і неповагою до неї. Коли брати на здоровий глузд, то референдум 1 грудня 1991 року поставив крапку на зневірі і змусив поважати.

Але колосальна армія ідеологічних заколисувачів нікуди не ділася. Вони, що зуби з’їли на дискредитації українства, залишилися на керівних посадах. І ніхто не ліквідував у Москві наглядового апарату в справах України…

Звичайно, ми маємо свободу слова, але звідки те слово появиться? Звідки йде інформація і готові стереотипи?

Незріла журналістика, як дитина, що повторює чужі слова і навіть інтонації. І от ми вже 20 років запитуємо себе: "Чи Україна відбулася?" "Чи має Україна майбутнє?"

Сам президент Кучма здивовано констатував, що раз Україна 10 років вистояла, то вже буде незалежною державою. Януковичі прийшли, щоб усе завернути назад. А посиділи в державних вісах і зрозуміли, що державна машина мусить йти вперед, а чоловік за кермом або веде вперед, або ж робить аварію.

Національний інфантилізм у нас на кожному кроці і на всіх рівнях. Ми запитуємо іноземних гостей, що вони думають про Україну. Нам цікаві почути від них щось краще, ніж ми самі про себе думаємо…

Але ж так не буває: нації самостверджуються всупереч обставинам. Наперекір волі недругів і на подив добрим сусідам. Вони виявляють волю до життя на кожнім кроці. Вони пам’ятають про своє право і волю, даровану Богом!

На перший раз хотілося б забрати усіх збайдужілих, зневірених, полохливих "борців" на полі національної культури і сказати: станьте на ноги! Перестаньте бовтатись між пихатим самохвальством і принизливим жебрацтвом!

Хто не стоїть твердо на ногах, той не повинен стовбичити на очах у людей.

І не запитуйте чужинців, чи вони вас поважають. Запитуйте у народу. Не того, що його збирає Шустер на своєму каналі, а того, що не хоче дивитися Шустера і знає собі ціну.

Признаймося чесно, хто з нас вірив, що народ, ще не звільнений з-під нагляду, проголосує за незалежність, про яку йому і думати забороняли?

Але ми не знаємо свого народу і не задумуємось, що раз він вистояв проти більшовицького терору, то вистоїть і проти акторів погорілого театру, що взялися за ролі державців.

Страх сковував — він не міг будити. Але сором потроху пробуджує.

Колись Пантелеймон Куліш писав про скромну і вулику місію інтелігенції і вона повинна розгадати і пояснити народові його Покликання. І немає сил, здатних зіпхнути його з призначеного шляху. Час від часу нас осявають високі нагадування, і подають а нас суворі кари.

Бо є у житті Сила набагато серйозніша, ніж споживацькі спокуси і економічні обставини, що мають владу над маленькою людиною, часто високопоставленою. Саме в єдності з тією Силою людина підноситься до свого призначення.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)