Гроздья гнева из дикого винограда, или что дальше?

43 просмотра
Пятница, 09 декабря 2011, 13:28
Валерий СемиволосВалерій Семиволос
свободный журналист, село Губаривка, Харьковская область

З усіх вин власного приготування я найбільш полюбляю тернівку. А от із виноградом у мене якось не залагодилось.

Так званий дикий виноград родить – хоч греблю гати. Але за всі роки отримати хмільний продукт з нього мені щастило разів зо три. От і цього року заквасив відер з десять виноградної дички, а отримав три відра оцту.

Кислу розпач я вирішив трохи розвіяти, стьобнувшись із теми неубієнного паркану. А потім почав розмірковувати:

Ну, наприклад, відшукається сьогодні так звана вулична суспільно-політична сила (про парламентську чи офіційну, а через те за означенням ялову опозицію мову не веду), котра здатна буде не лише спонтанно захопити ВР, але й взагалі владу в Україні. А що, власне, як і задля якої мети далі робити?

У зв’язку із чим тут таки пригадав якось вже цитований уривок інтерв’ю Шкляра: "У Холодному Яру один хлопець, схожий на Чорного Ворона, каже: "Ми адміністрацію президента за 15 хвилин візьмемо! Удвадцятьох!". Подумав-подумав і каже: "Але не втримаємо…".

"У нас є план, Фіксе?"

Будь-яка затія революційного штибу, якщо це не стихійний вибух, тільки тоді може бути вдалою, якщо її організатори чітко усвідомлюватимуть деякі речі.

По-перше, матимуть чітку тактичну ціль (в нашому випадку – взяття влади), механізм, тобто спосіб, і алгоритм або ж програму її досягнення.

По-друге, матимуть більш-менш чітку середньострокову стратегічну мету (в нашому випадку – започаткування і впровадження кардинальних суспільно-політичних та економічних системно-змінних перетворень), механізм і алгоритм її досягнення.

По-третє, це бажане, хоч якесь уявлення матимуть про довгострокову стратегічну мету (принаймні матимуть відповідь на питання навіщо ця країна і які цивілізаційну нішу вона мусить зайняти в довгостроковій перспективі), механізм і алгоритм її досягнення.

А ще для вдалого подолання цих етапів необхідно мати відповідний матеріально-технічний, фінансовий, людський, інтелектуальний, etc ресурси.

І ще одне важливе зауваження: пані Кліо не відає випадків коли б суто соціальний вибух був успішним. Як не знає нова і новітня історія випадків, коли б системна революція (а саме такої нині потребує Україна), не базуючись бодай на тезово прописаних програмових принципах подолання як мінімум перших двох вищезгаданих етапів, була би успішною і навпаки…

Я вже десь із рік спостерігаю як близько десятка ГО – в моїх дефініціях "нової хвилі" – намагаються утворити об’єднання...

Але від самого початку якось не залагодилось. То ідеологічні питання почали з’ясовувати, потім програмові документи (10 комплектів!!!) узгоджували, хтось намагався перетягти керівну ковдру на себе, а хтось інтригував…

Я був порадив своєму знайомому, котрий брав участь у цьому захоплюючому процесі, з’ясувати ті позиції, що ці ГО об’єднують, одночасно відкинувши конфронтаційні питання і на ґрунті перших консолідуватися.

А днями той знайомий активіст, зателефонувавши зі стомленим полегшенням повідомив: "Нарешті об’єдналися, дякуємо , бо порозумілися на колись висунутих вами програмових принципах "Батьківщина в небезпеці!" і "Гаплик владі!".

Далі відбувся такий діалог:

- А хоч якісь цільові, програмові, методологічні принципи ви узгодили?

- Ні! Ми вирішили боротися, а коли влаштуємо отой самий гаплик, тоді й будемо перейматися програмами, концепціями, узгодженнями…

А тепер уявіть собі на хвильку, що подібна компашка на хвилі якого-небудь збурення прийде до влади. Прийде, сяде і почне щось там таке узгоджувати. Запевняю вас – цю публіку вже через тиждень винесуть вперед ногами із будь-якої цитаделі влади ті, хто їх туди перед цим вніс.

Що стосується згаданих так званих програмових принципів, то ніякі це не принципи, а лише гасла, котрі я використав в одній із статей, як такі в числі інших, що могли би об’єднати суспільство в його протистоянні із владою. І не більше того.

Давайте, в контексті теми даної статті згадаємо досвід більшовиків.

Вони мали чітку тактичну мету взяття влади задля встановлення диктатури пролетаріату – необмежена влада пролетаріату на період переходу від капіталістичної держави до позакласового комуністичного суспільства. А позаяк, згідно Маркса-Леніна, іншої форми влади в цей транзитний період не могло бути, то й більшовики прагнули лише монопольної влади від імені пролетаріату.

Задля досягнення цієї мети вони не гребували нічим: від терору і пограбування банків і до участі в легальних органах влади, від пропаганди і агітації і до зради національних інтересів тодішньої Росії (пам’ятаєте: німецький генштаб, його мільйони марок і сумнозвісний панцерний вагончик, пам’ятник котрому, власне, і треба було ставити, а не відомому броньовику).

Тобто головним механізмом досягнення мети було розхитування царського режиму аж до його повалення.

До речі більшовики не виключали приходу до влади в легітимний спосіб, але про всяк випадок Ленін заздалегідь обґрунтував і можливість збройного повстання у своїй праці "Держава і революція". Що, власне, і було зроблене задля опанування монопольною владою.

Мали вони і програму дій із захоплення влади. Знамениті ленінські 10 "Квітневих тез". Але в цих тезах торочилось не лише про те, як взяти владу, але й що з нею потім робити задля зламу старої системи влади – націоналізація, експропріація, одержавлення усього сутнього, усунення поліції, чиновництва, армії, уведення диктатури.

Мали більшовики і середньострокову , і довгострокову стратегічні цілі – відповідно, побудову соціалізму і комунізму, а до них відповідні механізми і програми досягнення розписані в працях від Маркса із Енгельсом і до Леніна із Троцьким.

Але біс із ними, більшовиками. Тим паче, що вони і так у нього гостюють. Бо маємо ближчі нам приклади оксамитових революцій.

Візьмемо, скажімо, Чехію та її найбільшу опозиційно-революційну потугу Громадянський Форум.

Тактичною метою його провідників було досягнення незалежності, демократизація і забезпечення широких громадянських прав і свобод.

Механізмом досягнення було обрано: масові вуличні акції протесту, страйки та проведення демократичних виборів.

Алгоритмом же діяльності було обрано декомунізацію, десовєтізацію, плюралізм, проведення радикальних ринкових і демократичних суспільно-політичних реформ відразу ж опісля приходу до влади. Що і було записано в програмах того ж таки ГФ.

Мали провідники оксамитових революцій і не лише в Чехії, а й в Польщі, Прибалтиці, Угорщині середньострокові та довгострокові цілі – відповідно побудова демократичного суспільства із потужною ринковою економікою та подальша інтеграція в Європу.

Чи малися відповідні механізми і програми. Напевне, що малися – бо ж мета була досягнена.

Як на мене, причина успіху оксамитових революцій в тому, що більшість їхніх інтелектуалів, маючи теоретичні наробітки того, що, як і задля чого робити, пішли в своїй більшості зі своїми ідеями до вуличної опозиції, а не врозумляли владу.

Бо їхня комуністична влада, як і наша, розуміла і розуміє лише силу. І то не інтелекту…

А мо‘ наші інтелектуали дурніші за західносусідських? Та ні. Мається маса наробіток із усунення нинішньої панівної верстви, зламу посттоталітарної системи влади із розписаними механізмами і алгоритмами досягнення цієї мети.

Як маються серйозні наробітки того, що робити опісля зламу системи: від цілком адекватних пенсійного чи трудового законодавства і до адаптаційного щодо правової держави реформування судової чи правоохоронної систем, від нового виборчого законодавства чи системних економічних реформ і до нової Конституції чи Статуту (Хартія) громадянських прав і свобод.

Але усі ці ідеї, проекти, програми далі Інету, малочисельних круглих столів та далеких від вуличного гомону кабінетів не проникають. Або ж пропонуються нашій, котрій адекватний пересічний громадянин віри не йме, так званій парламентській опозиції.

Чому? Та просто наша інтелектуальна еліта, на відміну від східноєвропейської, позбавлена елементарного почуття самозбереження.

Бо в іншому випадку, уже б давно, узгодивши поміж собою позиції, виокремивши квінтесенцію результатів цих інтелектуальних праць в десяток-другий адаптованих для розуміння загалом тез, подались би до лідерів вуличної опозиції зі своїми пропозиціями.

Я не даремно почав з вина із дикого винограду. Навіть маючи мету – вино, навіть володіючи механізмом – чавлення, при найменшому порушенні технології – програми – замість вина виходить оцет.

Наша ж вулична опозиція, маючи мету та більш-менш уявлення про механізм, ніц не відає про програму-технологію.

Із чого можна зробити висновок, якщо завтра бабахне, то кисло буде усім і вуличній опозиції, і владі, і інтелектуалам.

І наостанок. Взагалі-то в інших європах вино з дикого (котрий там ще зветься декоративним) винограду не виробляють. Алегорія зрозуміла?

Та, втім, хоч так, хоч ні, а я поки піду хильну якісної тернівки.

Валерій Семиволос, вільний журналіст, Товариство "Малого Кола", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)