"Ворошиловский стрелок"

61 просмотр
Понедельник, 02 апреля 2012, 11:15
Виктор Моисеенко
руководитель Службы по вопросам помилования секретариата президента Украины в 2005-2010 годах

31 березня поховали Оксану Макар. Хоронили у весільному вбранні. Сумно й страшно... Сумно, бо на злеті обірвалося життя молодої дівчини. Страшно від думки, які правоохоронні органи ми маємо.

На моє переконання, правоохоронні органи з кожним роком усе більше й більше деградують. Разом із нашим суспільством, яке котиться в прірву споживання й байдужості...

Життя Оксани, на жаль, не повернути.

А от змінити роботу правоохоронних органів можна й необхідно.

Із цього приводу дивився передачу Савіка Шустера. Представники правоохоронних органів основну причину вкрай некваліфікованих дій слідчого вбачають у його незначному стажі роботи. Але ж у таких випадках керівництво райвідділу не посилає на місце злочину малодосвідченого слідчого – а виїжджає хтось особисто в складі слідчо-оперативної групи, яка складається з досвідчених фахівців.

Але що тут говорити, коли виступає високоповажний керівник місцевої міліції й заявляє, що в них були підозрі на самоспалення потерпілої...

Це мені нагадує випадок із Гією Гонгадзе. Тоді один із представників прокуратури теж заявляв, що треба ще встановити: чи його вбили, чи він покінчив життя самогубством... І виходить, що потім ще й сам себе прикопав.

Так відбілюється чийсь непрофесіоналізм, або ховаються кінці у воду...

У телеефірі показали ще один випадок на Дніпропетровщині. І хіба ж він у нашій країні поодинокий?! Односельчани піднялися на захист честі загиблого й установлення судової справедливості щодо місцевого депутата вбивці, лозинського номер два.

Кожен випускник-юрист знає, що вбивство батька на його подвір'ї в присутності п'ятирічного сина, є не просто вбивство, як указує частина 1 115-ї статті ККУ, – а кваліфіковане вбивство, тобто вбивство, вчинене з особливою жорстокістю, 4-й пункт 2-ї частини статті 115.

За цей злочин передбачається покарання у вигляді позбавлення волі від десяти до п'ятнадцяти років або довічне позбавлення волі. Але ніяк не два роки з випробуванням. Будемо сподіватись, що справедливість буде поновлено. Не всі ж судді будуть весь час на "лікарняному або у відпустці". Є й високопрофесійні й порядні.

Там же, у передачі, говорилось про скоєне ДТП районним високопосадовцем, у якому загинули дві особи. Винуватець на волі.

Мене завжди дивує, що десь за однакових обставин скоєння ДТП, дядько із села на "Москвичі" отримує покарання ледь не по максимуму, а особа на "Хамері" відбувається легким переляком.

Такі парадокси правосуддя.

Але мене хвилює й інше.

Чи не породить таке правосуддя в майбутньому – з того ж п'ятирічного хлопчини із Дніпропетровщини, інших потерпілих, що не знайшли захисту в правоохоронних органах – героїв знаменитого фільму "Ворошиловський стрілок", де в ситуації, подібній до миколаївської, чудово головну роль месника зіграв Михайло Ульянов?

У Росії пропонують ґвалтівникам робити кастрацію. А герой згаданого фільму, використавши навики снайпера з війни, здійснював це з допомогою гвинтівки з оптичним прицілом.

Шановні можновладці й батьки "мажорів"! Зупиніться й зупиніть свої чада!

Шановні судді, прокурори й працівники міліції! Досить захищати владу. Скоріше не владу, а багатіїв. Є ж на цій святій землі ще щось цінніше за гроші. Так нас учили батьки, так вчимо ми своїх дітей. Не все в цьому житті можна купити...

І не забувайте, що ви не вічні. Хто в майбутньому захистить ваших дітей і онуків? Гроші?! Ні.

Тільки разом побудована нами правова держава.

При Союзі люди знаходили захист і порятунок у прокурора, у райкомі, зрештою, у церкві...

До кого їм іти зараз?!

Найстрашніше – це безвихідь і зневіра. Про це, на жаль, свідчать трагедії на Миколаївщині, Дніпропетровщині, Хмельниччині та інших регіонах.

Ще один свіжий ганебний випадок – з керівником "Дорожнього контролю" Ростиславом Шапошниковим. Молода, симпатична людина. Юрист. Організував громадську організацію по контролю за діями працівників ДАІ. Молодець! Мільйони автовласників їздять, стикаються з хамською поведінкою працівників ДАІ, і... мовчать.

А він – ні! Організував і керує такими ж, як він, самогубцями, борються з порушеннями в лавах працівників автоінспекції й мають успіх. І найголовніше – вони добиваються, щоб наша доблесна міліція працювала в рамках законодавства. Щоб працівники автоінспекції були не здирниками на дорогах, від яких усі жахаються, а були помічниками й порадниками автовласників.

І що ми маємо? Серед білого дня хлопця викрали, побили, забрали апаратуру. Як заявив сам потерпілий, він упевнений, що це замовлення. У цьому випадку не важко здогадатись, хто замовники...

Думаю, що розкриття цього резонансного злочину буде на совісті працівників міністерства й оперативних працівників служби безпеки.

Я сам автолюбитель, стараюсь їздити акуратно, без порушень правил дорожнього руху. Але теж були випадки безпричинної зупинки на автошляхах різних областей. Питаю причину зупинки – і у відповідь чую різні ними ж придумані казки: "такий автомобіль в угоні" і таке інше. Чесно кажучи, мені, старшому раднику юстиції прокуратури, завжди неприємне спілкування із працівниками автоінспекції. Думаю, що така ж ситуація в кожного автолюбителя.

Разом із тим наша знайома з Канади розповідала, що в них, коли по вулиці проїжджає патрульний автомобіль із працівниками поліції, діти радісно махають їм руками й вітаються як із друзями. Ви можете це уявити в нас?!.. Там із дитинства привчають дітей, що поліцейський – це друг, який завжди допоможе й виручить із біди.

А в нас? Міліціонером дітей лякають. І не тільки дітей...

А як хотілося б, щоб у нас теж було, як у Канаді. І думаю, що це не утопія. Усе можна зробити, змінити!..

Було б тільки бажання.

От прийшов новий міністр внутрішніх справ. Декларує позитивні зміни в роботі міліції, у тому числі й в автоінспекції. Так чому б пану міністру не залучити на свою сторону цю молоду енергійну команду з "Дорожнього контролю", і разом із ними не наводити лад у лавах автоінспекції?

Вони ентузіасти, трудяги, шукають та фіксують факти правопорушень – а Ви, пане міністр, вживайте заходів. Для більшої ефективності призначте Ростислава Шапошникова своїм помічником на громадських засадах.

І разом усе вийде.

Віктор Мойсеєнко, керівник Служби з питань помилування секретаріату президента в 2005-2010 роках, спеціально для УП


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)