Страх для диктатора - кара Господня

147 просмотров
Пятница, 06 апреля 2012, 14:23
Александр Минович
для УП

Добрий хлібороб живе з постійною турботою про врожай. Справжній спортсмен весь час тримає в голові свої досягнення та звіряє їх з досягненнями конкурентів. Хворий всі думки свої направляє на хворобу, яка є його головною проблемою.

А диктатор? Диктатор живе в щоденній і постійній турботі про збереження своєї влади.

Після позбавлення влади для диктатора та його оточення наступають сумні, а то й трагічні часи. Згадаймо безславну кончину Чаушеску і Піночета, Гітлера, Каддафі і Хусейна, а також інших, хто прославився насильством над своїм народом. Всі вони пройшли один і той же шлях – від трону до ешафоту.

Немає нічого нового під цим небом і все вже було. Так казав Екклізіаст. Його б і послухати в першу чергу тим, які думають, що стали обраними, які взялися вершити людські долі, які нагло величають себе елітою.

Та так уже повелося між нами, людьми, вчимося ми тільки на власних гулях та синцях. Історія нам – ніщо.

Зарозумілі можновладці покладаються та зважають не на історію, а на вічність свого правління. Безумці не знають, що невблаганний Час стоїть у них за плечима і часто стоїть із косою. Жаль тільки одного, що для історії 5 чи 10 років, це мить, а для нас, людей, велика частина життя.

Однак кара за насильство наступає не тільки після залишення трону диктаторами. Є кара для них і під час їхнього троносидіння. Є така кара і називається вона страх.

Саме страх є найближчою подругою і коханкою всіх без виключення диктаторів. Страх змушував Гітлера будувати бетонні бункери, а Сталіна не спати ночами, в часи, коли страх і одинокість набувають для людини найбільшої сили.

Страх змушує диктаторів ховатися за броньованими панелями автомобілів, до абсурду збільшувати свою охорону, оточувати себе снайперами та спецназівцями, виставляти двійників на парадних трибунах, ховатися за височезними мурами.

Немає спокою диктатору. Немає захисту від страху. Все здається небезпечним. Небезпечні претенденти на владу, опозиція, небезпечне близьке оточення, яке може зрадити в будь-який час, підсипати отрути чи нанести удар в спину.

Небезпечно пересуватися на шаленій швидкості автомобілем – диктатор міняє автомобіль на вертоліт. Політавши вертольотом, розуміє, що такий транспорт є ще більш небезпечним та вразливим.

Закривається в своєму маєтку за високим парканом і численними охоронцями та проводить там весь свій час – вже і працює, і відпочиває там. А страху не позбувається.

І не позбудеться ніколи, як не можна позбутися своєї тіні. І є тільки один спосіб зняти з себе залізні пута страху – зупинити насильство, перестати переслідувати супротивників та інакомислячих, припинити зажерливе накопичення багатств, що все одно згодом відберуть.

Потрібно перестати щоденно, щочасно, щосекундно брехати. От тоді і тільки тоді колишній вже диктатор зможе піти спокійно до театру чи кіно, прогулятися парком чи вулицею, як це роблять його пересічні співвітчизники та деякі лідери демократичних країн.

А то ще випадок. Років зо два тому бачив я як у Києві, на Оболонській набережній, поміж людей прогулювався відомий наш нафтогазовий магнат. Зухвалий олігарх гордо, кому на заздрість, кому на сміх, ніс своє тіло в супроводі здоровенних тілохранителів, що криголамно розсікали натовп.

З одної сторони, ця процесія була уособленням гордині, демонстрацією пихи. А з іншої – проявом страху. За своє життя та багатство. Страху, якого не мав жодний у натовпі.

Поміж охоронцями йшла старенька жінка, напевно мати олігарха, йшла, неначе гола, з стидом і ніяковістю на зморщеному лиці. Відразу видно, що не звикла вона до таких прогулянок під такими поглядами перехожих. Видно, що не так уявляє вона собі прояв шани та поваги людської. І стало мені її жаль.

Олександр Мінович, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)