Силовой фактор

25 просмотров
Понедельник, 07 мая 2012, 09:20
Евгений Булавка
для УП

У Віктора Януковича і Партії регіонів сьогодні практично не залишилося шансів втримати владу цивілізованим шляхом.

Немає результатів роботи, і, разом з тим, відсутня хоч якась загальна ідея, віра в яку змусила б людей терпіти.

Та головне – неможливо і уявити собі представників правлячої верхівки, які б переймалися обґрунтуванням в очах громадян свого перебування на чолі країни. Вони прийшли, щоб вже не уходити, і нікому ні в чому не поступатись. Тому і діють з позиції сили.

Навіть інертних українців брутальна і безцеремонна політика режиму рано чи пізно підштовхне вийти на вулиці. І для того, щоб заспокоїти соціальні або політичні протести, Янукович спиратиметься на розвинений репресивний апарат, який пожене "бидло" назад в стійло.

За прикладами далеко ходити не треба. Поруч Росія Путіна, але в ній спецслужби та МВС цементують еліту, що за походженням і світоглядом є для них рідною.

А ось Лукашенку треба було формувати каральні органи під себе, наповнюючи їхній керівний склад людьми, кровно не пов’язаними з Білоруссю, а саме вихідцями з тієї ж Російської Федерації.

Зараз це робить і Янукович, призначаючи на ключові посади в силових органах, мова йде зокрема про Міністерство оборони та СБУ, колишніх росіян.

Інша справа, яку небезпеку вони гіпотетично несуть для нього самого. Та принаймні зараз він може бути впевненим, – в разі необхідності, ці чиновники віддадуть наказ. Питання – хто його буде виконувати.

Лукашенко провів штучну селекцію правоохоронців, виховавши відморозків, зобов’язаних йому своїм нинішнім соціальним статусом, оскільки це переважно уродженці глибинки, та високою зарплатою. А отже готових ненавидіти будь-яких незгодних.

В Україні теж можуть з’явитись свої яничари. І тоді обігравання цього слова у прив’язці до прізвища "гаранта" втратить сенс – "яничари" просто стануть реальністю.

Вже зараз бачимо як силовики виконують політичні вказівки. Часом ці кремезні чоловіки виглядають абсолютно безглуздо, навіть комічно, як в історії з антипрезидентськими футболками, коли цілий підрозділ "Беркуту" охороняв картонну коробку. Разом з цим, на пам’яті і загибель чорнобильця в Донецьку.

Проте, поки що не доходило ні до чого більш масштабного.

Чи виконають українські міліціонери, спецслужби, армія наказ застосувати силу, а можливо й зброю проти своїх співгромадян, які вийдуть захищати власні права і вимагати навести лад в країні, де влада є головним порушником законів і не несе в собі навіть натяку на мораль? Кого і чому вони будуть захищати при цьому?

Великою мірою відповідь на це питання залежить від рішення, яке приймуть для себе представники середньої ланки правоохоронних органів. Професіонали, які і формують систему, в позитивному її значенні.

Чи візьмуть вони до уваги те, що сьогоднішня верхівка представляє собою лише невелику групу осіб, що не має нічого спільного з самим поняттям держави? Без ідеї про яку, і в цих словах немає патетики, неможливо уявити їхню роботу.

Так, в сучасній Україні всі посади купуються і продаються, але якою ціною?

Євген Булавка, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)