Высший спецсуд: каждому брату по дукату?

155 просмотров
Пятница, 01 июня 2012, 15:11
Елена Перепадя
журналист, для УП

Західні експерти ще років із десять тому назад наголошували, що дієвим засобом подолання корупції в судовій системі є запровадження реєстру судових рішень. Моніторинг такого реєстру громадськими правозахисними організаціями дозволить виявляти сумнівні рішення, а відтак і імена сумнівних суддів. Далі, вважали експерти, – на звернення громадськості мали б реагувати правоохоронні органи.

Не без тиску Ради Європи Єдиний державний реєстр судових рішень в Україні був створений у 2006 році, відповідно до закону про доступ до судових рішень.

Спочатку від користувачів було вельми багато нарікань щодо його роботи.

Однак згодом і автоматизована система реєстру почала функціонувати належно, і суди почали наповнювати реєстр рішеннями доволі швидко. Державній судовій адміністрації та Раді суддів навіть довелось обмежити кількість рішень, які потрапляють у реєстр: тепер там знайдеш тільки кінцеві рішення судів усіх інстанцій по цивільних, кримінальних, господарських та інших справах.

Мандруючи Єдиним державним реєстром судових рішень, сьогодні й справді можна надибати вельми цікаві рішення.

Ось одне з них: ухвала колегії суддів-цивілістів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 вересня 2011 року.

Коротка фабула: дружина без згоди чоловіка позичила іншому мужчині понад 12,5 мільйонів гривень. Чоловік звернувся до Васильківського міськрайонного суду з позовом про визнання цього договору недійсним. Суд його позов задовольнив.

Однак, за апеляційною скаргою – очевидно, сторін договору позики – апеляційний суд Київської області позов чоловіка відхилив повністю, навіть незважаючи на те, що в справі не було ані оригіналу договору позики, ані письмової згоди чоловіка на його укладення – як того, до речі, вимагає Цивільний кодекс.

За справу взявся Вищий спец суд. І, як видно з його рішення, що міститься в реєстрі, суддя-доповідач Олена Ситнік готувала рішення як на користь чоловіка, так і дружини. Усе ж-таки 12,5 мільйонів гривень – десь так мільйони півтора доларів США.

У результаті, розглядаючи справу колегією, тобто з доповідачем іще чотирма суддями, "вишка" ухвалила соломонове рішення – справу було повернуто на новий судовий розгляд до Василькова.

Можливо, і немає нічого крамольного в тому, що суддя з понад десятилітнім стажем, готуючи справу до розгляду, "коливався" між двома полюсами – від"касаційну скаргу задовольнити" до "касаційну скаргу відхилити"...

Однак, якось не дуже комфортно від думки, що в умовах, коли на кожного з 53-х, станом на 31 грудня 2011 року, суддів-цивілістів у Вищому спецсуді щомісяця в 2011 році припадало по 116 касаційних скарг, справ та заяв, а загалом за 2011 рік у касаційному порядку розглянуто 4,5 тисячі цивільних справ – судді вистачає часу по одній справі готувати кілька протилежних рішень одночасно.

Адже загальновідомо, що судова влада в нас – незалежна, непідкупна, складається із професіоналів вищого ґатунку та стоїть на боці закону, а не чиїхось інтересів...

Олена Перепадя, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)