Враги, цензура, давление: фон профессионального праздника

33 просмотра
Среда, 06 июня 2012, 16:41
Виктория СюмарВікторія Сюмар
председатель комитета ВР по вопросам свободы слова и информационной политики

Цього року українські журналісти у День журналіста не дочекалися традиційного подарунку від президента - відкритої прес-конференції. Віктор Янукович не хоче спілкуватися з журналістами. І це не проблема журналістів. Бо проблема глибша - президент відмовляється де факто спілкуватися з власним народом. 

Закритість, обмеження офіціозом - це один з головних трендів у виконанні влади, якій краще діяти в закритому інформаційному просторі. Бо реалізовувати схеми значно комфортніше у закритому просторі, і це значно більший пріоритет, аніж прозорість, збільшення простору довіри та створення стабільної державної системи. 

І це прагнення закритості призводить до того, що у Кабміні з'являються "зони" для журналістів і чорні стрічки, які відмежовують їх від міністрів.

Це прагнення перших осіб бути закритим і захованим, призводить до того, що рядовий міліціонер може підняти руку на дівчину фотокореспондента, а підполковник міліції скерувати "до зброї" проти мирних протестувальників з дітьми. Бо вони мають "вище благословення". 

Вище благословення мають і ті чиновники з Нацради, які своїми голосуваннями на конкурсах, призводять до подальшої тотальної монополізації медіа власності, і чиновники Антимонопольного комітету, які тої монополізації "не помічають" і не помітять. 

Вище благословення мають ті медіавласники, які використовують свої медіа як інструменти - для домовленостей з владою про бізнес преференції, та для створення для цієї влади "теплої інформаційної ванни". 

Його мають ті медіа менеджери, які вбивають якісні ЗМІ, які перетворюють державні ЗМІ на інструменти пропаганди.

Всі ці люди сьогодні у списку "Ворогів преси" від ІМІ та Незалежної медіа профспілки:

ТОП 10

1. Екс-міністр МВС Могильов

Побиття журналістів міліцією. Під час судових процесів Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, протестів під Верховною радою міліція неодноразово проявляла по відношенню до журналістів агресію.

10.08.2011 у Харкові міліція побила харківського журналіста газети "Наша жизнь" Дениса Корнєва.

11.10.2011 фотокореспондент журналу "Корреспондент" Наталія Кравчук постраждала від представника "Беркута" під стінами Печерського районного суду м.Києва, де оголошували вирок екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко.

3.11.2011 у Києві під час акції протесту біля Верховної Ради України постраждали представники ЗМІ.

2. Ігор Коломойський, власник групи "1+1"

Закриття"Газеты по-киевски" у березні-червні 2011 року. У липні 2011 році без гучного розголосу був закритий журнал "Профіль", що входив до холдінгу "Головред-медіа" .

У січні 2012 року раптово без попередження та пояснення були скасовані випуски новин та на 50% був скорочений штат на телеканалі "Сіті". Близько 200 журналістів та редакторів втратили свою роботу.

3. Олексій Костусєв, міський голова Одеси

Знищення ЗМІ, обмеження доступу до публічної інформації.

18.10.2011 в Одесі з ефіру зникла незалежна телекомпанія "Круг". Колектив телекомпанії переконаний, що таким чином влада Одеси намагається припинити мовлення єдиного в місті опозиційного телебачення.

Знаходиться у перманентному конфлікті з газетами "Чорноморські новини", "Юг", "Вечерняя Одесса" (ці газети влада Одеси намагається виселити з приміщення), сайтом "Взгляд из Одессы" та ТРК "Нова Одеса". 

4. Юрій Іванющенко, народний депутат України

Тиск на журналістів через правоохоронні органи та суд.

Як стало відомо, адвокати народного депутата України Юрія Іванющенка (фракція Партії регіонів) мають намір у судовому порядку "очищати репутацію" свого клієнта. Вони залишають за собою право подавати позови до суду про захист честі, гідності, ділової репутації і спростування недостовірної інформації про причетність Юрія Іванющенка до злочинної діяльності та асоціювання його з кримінальним авторитетом на прізвисько "Юра Єнакієвський".

29.06. 2011 у Донецьку редакція місцевого Інтернет-видання "Остров" заявила про спробу міліції незаконно отримати доступ до інформації, яка надходить і зберігається на серверах сайту. Про це у своїй статті "Свобода слова. Милиция хочет тайно получить доступ к серверам "ОстроВа"", повідомляв головний редактор видання Сергій Гармаш. На його думку, намір міліції отримати доступ до каналів інформації "Острова" пов'язаний із судовим позовом проти нього з боку народного депутата Юрія Іванющенка.

5. Мер Харкова Генадій Кернес та губернатор Харківської області Михайло Добкін

17.09.2011 у Харкові Євген Боровських, шеф-редактор місцевого телеканалу АТН ("Агентство Телевидения Новости"), повідомив, що канал більше місяця не виходить в ефір. За його словами, причинами невиходу телеканалу є відмова провайдерів АО "Датагруп" і "Велтон.Телеком" співпрацювати, а також тиск Харківського міського голови Геннадія Кернеса на опозиційний до влади канал.

19.10.2011 У Харкові було закрита телевізійна служба новин "Харьковские вести". У коментарях директор АТН Олег Юхт зазначив: ""Харьковские вести" входять до групи компаній, які працюють під маркою "Тріолан"". Це ті компанії, які ми пов'язуємо з закриттям каналів "Фора" та "А/ТВК" . Ми вважаємо, що через дії цих компаній канали були відключені від ефіру".

6. Старший слідчий прокуратури Донецької області Сергій Будник

У Донецьку редакції окремих Інтернет-видань отримують телефонні дзвінки від слідчих прокуратури з приводу матеріалів про народного депутата Юрія Іванющенка (Партія регіонів), відомого під прізвиськом "Юра Єнакіївський".

Чоловік, що представився як старший слідчий прокуратури Донецької області Сергій Будник, неодмінно хотів знати про мотиви, що три роки тому спонукали донецький сайт "Pro-test" передрукувати статтю Станіслава Речинського під промовистою назвою "Кілери та бариги", розміщену спочатку на сторінках Інтернет-видання "ОРД"".

7. Анатолій Близнюк, екс-губернатор Дон.обл. та міністр регіонального
розвитку

Цензура в інтернеті та соцмережах.

01.06.2011 Блогеру Миколі Сухомлину після публікації на його сторінці у Facebook відео з автомобілем донецького губернатора, почали погрожувати, а 1 червня видалили його профіль у цій соціальній мережі.

15.06.2011 У Донецьку журналісти Донецької обласної теле-радіокомпанії (ОДТРК) заявляють про повернення "темників". За словами працівників державного телебачення, роздруківки з приписами на тему висвітлення основних подій у кінці травня з'явилися в редакціях всіх медіа, що входять до структури обласної ТРК (27-й телеканал, провідне радіо та радіостанція "Центр", що веде мовлення у відкритому ефірі).

За їхньою інформаціє, "темник" є детальним планом основних тем випусків новин. Як зазначається в повідомленні, основними подіями дня стають офіційні заходи за участю перших керівників Донецької ОДА — Анатолія Близнюка та його заступників.

8. Юрій Уздемір, голова черкаської ОДТРК

26.10.2011 у Черкасах на телеканалі "Рось", Черкаська обласна державна телерадіокомпанія (ЧОДТРК) 21 жовтня не вийшов запланований випуск "Черкаської служби новин". За інформацією співробітників ЧОДТРК, які побажали не називатися, випуск був зірваний через узгодження керівниками каналу сюжету про те, як зростає рейтинг Партії регіонів.

9. Інна Богословська, народний депутат України

Тиск на ЗМІ через правоохоронні органи.

01.07.2011 у Києві журналіста "Української правди" Сергія Лещенка допитували у справі щодо погроз, про які в Інтернеті прочитала на свою адресу народний депутат від Партії регіонів Інна Богословська.

06.07.2011у Києвісайт "Корреспондент.net" отримав запит від Міністерства внутрішніх справ України щодо негативного коментаря на адресу депутата від Партії регіонів Інни Богословської, який розміщений на сайті. 

10. Єгор Бенкендорф, керівник НТКУ

Цензура.

14.05.2012 керівництво Національної телекомпанії України (Першого національного каналу) відмовилося здійснювати пряму трансляцію Форуму об'єднаної опозиції, який відбудеться 12 травня на Михайлівській площі.

10.05.2012 телеведуча Першого національного Наталія Розинська написала офіційну заяву на ім’я свого керівництва про відмову висвітлювати перебіг подій навколо підготовки країни до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу через негласну вказівку висвітлювати цей процес виключно у позитивному ракурсі.

До антирейтингу не потрапили президент України Віктор Янукович та прем'єр-міністр Микола Азаров. Проте, саме вони є тими, хто "благословляє" діяльність вищезгаданих осіб.

І тому, саме вони є особисто відповідальними за те, що відбувається зі свободою слова в країні, за численні порушення прав журналістів, і за той цензурований інформаційний простір, створення якого вже практично завершується. 

Відповідальність означає просту річ - за це доведеться відповідати...

Зі святом, колеги.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)