Выборы-2012: интрига закручивается

26 просмотров
Понедельник, 06 августа 2012, 13:46
Владимир Кулеба
для УП

Прес-служба народного депутата України від БЮТ Павла Костенка поширила заяву про відмову останнього кандидуватися по списку об’єднаної опозиції (123 місце) і бажання нинішнього глави Комітету ВР з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму балотуватися по 200-му виборчому округу Черкаської області з центром у місті Умань.

Троє в одному човні. Партійному…

Костенко фактично повторив демарш свого колеги Міщенка, який, не погодившись з непрохідним місцем в списку ОО, вийшов із партії і фракції БЮТ.

Слід сказати, що Павло Костенко – знана і поважна людина в черкаському регіоні. Він обирався депутатом облради, очолював аграрну комісію, з 2006 року – народний депутат України, керував черкаським обласним виборчим штабом БЮТ.

Цікаво, що цього ж дня зареєструвався кандидатом по 200-му округу і помічник Костенка Олександр Румик – депутат облради. Олександр брав участь у виборах мера Умані, поступившись багаторічному міському голові Юрію Бодрову лише 3,5%, що стало своєрідною сенсацією місцевих виборів.

Інтрига в тому, що обоє колишніх бютівців хочуть дати справжній бій кандидату від влади – за іронією долі також колишньому бютівцю – Антону Яценку, чиї "подвиги" на ниві тендерних схем зажили вельми сумної слави.

Цікавий поворот сюжету: троє колишніх однопартійців зійдуться в політичному герці, щоб вибороти місце під сонцем нинішньої влади. Щоправда, як наголошують експерти, Олександр Румик може бути і суто технічним кандидатом, агітуючи за свого товариша Павла Костенка. Йому під силу й одному випередити Яценка (рейтинг Румика нині найвищий у 200-му окрузі).

На наше прохання прокоментувати ситуацію, Олександр Румик відбувся багатозначним: "Хай нас розсудять люди", підтвердивши фактично чутки про те, що напередодні вони не знайшли з Костенком спільної мови і розійшлися в деяких принципових питаннях.

Що стосується Антона Яценка, то він ще не прибув до Умані, бо, начебто, не одержав благословення Банкової. Словом, інтрига тільки-тільки закручується…

Сюрпризів і несподіванок вдосталь

Якщо ж уважніше придивитися до списку об’єднаної опозиції, побачимо, що виборців чекає немало сюрпризів. Звичайно, привертає увагу високе місце у першій п’ятірці Анатолія Гриценка. Як, до речі, і одинадцята сходинка гендиректора ТВі Миколи Княжицького. Та справжні несподіванки починаються далі, десь з четвертого десятку.

Наприклад, 34 місце належить зовсім не відомому в публічній політиці Денису Дзендзерському – виконавчому директору компанії "Веста" – людині невідомій широкому загалові. Може, проявив себе активною політичною позицією? Ні, не чули, не знаємо. Ще один бізнесмен? Спонсор?

Або №65 і №72 у списку ОО – Роман Стаднійчук і Олена Колганова – про них інформації немає навіть в Інтернеті. Як таке може бути – люди в прохідній частині, а невідомі навіть професіоналам від політики?

Аналогічні випадки вже були, відомо, чим для БЮТ вони закінчилися.

Автор зовсім не проти нових імен в списку. Навпаки, вважав – тепер бачу, помилково – що нових, не заангажованих людей буде набагато більше – громадських активістів, екологів, різних, як колись казали, неформалів, креативних, з ідеями молодих спеціалістів і тому подібне. Однак, їх поки що обмаль, одиниці.

Неприємно вразила відсутність у передній частині тих, хто своєю позицією, ставленням до депутатських обов’язків, зрештою – поведінкою і бійцівськими якостями, завоювали авторитет у виборців. На це чи не першим звернув увагу у своєму блозі Юрій Луценко. Зокрема, назвав імена Михайла Волинця, Андрія Шкіля, Юрія Стецьківа.

Дивною виглядає відсутність у списку опозиції Олеся Донія – надзвичайно активної людини і депутата. У багатьох в пам’яті та жорстка розправа у ВР, після якої Доній місяць змушений був лікуватися.

Проте дехто з експертів і причетних до роботи над списком опозиції вважає, що нинішній склад набагато якісніший, ніж той, що був у 2007. "Побачите, – говорять вони, – з цього списку 50 тушок-перебіжчиків не буде!". – "А скільки буде? – "10-15 максимум".

Питання: навіщо ж взагалі включати потенційних перебіжчиків? Або людей, заслуги яких перед громадськістю сумнівні – та ж Тетяна Донець, котра отримала "козирний номер" – 55?

Рейтинги: публічний не є ще політичний!

Доречно наголосити: хоч Тимошенко і очолює список, помітно, що її вплив на його формування істотно послабився. Ні, Ю.В.Т. лишилася прапором і формальним лідером опозиції, котрою нині керують інші люди.

Це випливає хоча б з того, що креатура лідерки розташувалася на місцях, що межують з другою сотнею. Цікавий приклад не тільки Міщенка-Костенка, а й надто близького до Тимошенко Віталія Чепіноги, який опинився у прохідній частині партії "Удар" Віталія Кличка.

Ще не стерлися з пам’яті часи, коли Ю.В. одноосібно визначала чи не кожному кандидатові його місце. Було. Давно?

І навпаки – на формування списку відчутний значний вплив "Фронту змін" і особисто Арсенія Яценюка.

Якщо проаналізувати процеси, що відбуваються останнім часом всередині опозиції, дійдемо висновку, що боротьбу за вплив, за владу, за керівництво тут з великим відривом виграв Яценюк.

Коли брати конкретно список, то після 30 місця, через кожні два-три номери – його люди.

Про формування штабу опозиції, куди Яценюк кооптував багатьох соратників, вже говорилося багато. На наш погляд, "Батьківщина" за керівництва схильного до бюрократично-паперового стилю Турчинова втратила надзвичайно багато, і нині перебуває у підвішеному стані.

Ну що ж, підтвердилося ще раз – Олександр Валентинович – непоганий апаратчик, чиновник але не публічний лідер. Не запалює, не кличе, не проникають в душі людей його слова…

У що конвертує Яценюк свою перемогу? Звичайно, у платформу на вибори-2015. Парламентські перегони стануть для нього випробувальним полігоном перед президентськими. І тут структури і кадри "Батьківщини" для нього дуже згодяться.

Звичайно, якщо лідер "Фронту змін" цим добром уміло і раціонально розпорядиться.

Чи "розмиє" їх, щоб створити на закладеному чужими руками фундаменті свої форпости, чи використає те, що є, удосконаливши і збагативши? Як би не було, а в системному підході до вирішення глобальних – і не тільки – питань Яценюк зарекомендував себе з кращого боку.

Нині ж на часі інше: який список стане привабливішим для виборця – влади чи опозиції?

Як люди реагуватимуть на включення до списків партій політичних шоуменів типу Повалій, Шевченка, Матіос, Ступки та інших "ентузіастів"? Колись Блохін, йдучи в списку Лазаренка, збирав на передвиборчі зустрічі стадіони.

Не той тепер Миргород. З часом прийшов досвід, і ми переконалися, що публічний рейтинг (у всіх вище перелічених він досить високий) – не тотожний політичному. А ті співаки, співачки і спортсмени, хто проходив у парламент, так і не могли себе знайти на політичній сцені чи арені.

Володимир Кулеба для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)