Отторжение

29 просмотров
Четверг, 04 октября 2012, 17:00
Тарас Антипович
для УП

Під комітетами Верховної Ради стояла бутафорія гільйотини, журналісти протестували проти прийняття закону про наклеп. А крізь натовп пробирався відомий телеведучий, завдяки якому образ інтелектуала на українському ТБ ще не повністю втрачено.

У певний момент на його лиці проступило щось болісне, схоже на спазм нудоти. Через півгодини спілкування з мітингувальниками я зрозумів, що нудить практично всіх присутніх – кореспондентів, операторів, редакторів. Звісно, не одне від одного, а від самої близькості влади. І не фізично, а ментально.

Все-таки, досі суспільство випробовували не на міцність (спецтехніка з водометами ще чекає в гаражах). Радше на адекватність рефлексів. Точніше – одного-єдиного рефлексу.

Бо майже кожна владна новація нагадує якусь антисанітарну пропозицію з подальшою перевіркою: схавають чи ні? І реформаторське меню ганебно скупе – переважно якась радянська тухлятина, типу тої ж статті за наклеп.

Примітивність панівного політичного дискурсу не залишає притомній людині шансів на інші реакції, окрім рефлексу відторгнення. Громадський актив уже втомився носити свою нудоту на печерські пагорби. Йому і хотілось би прийти туди з чимсь іншим, але влада неспроможна змінити свій червивий порядок денний. Досліднику нудоти Сартру такий багатий ґрунт для філософії навіть не снився.

Разом із тим, зрозуміло, що нинішня атмосфера країни є передусім наслідком народної неперебірливості, "волевиявленої" в 2010 році.

Тоді дванадцять з половиною мільйонів українців зневажили електоральну гігієну і схавали. Схавали весь цей нафталіновий дискурс вкупі з його бекґраундом із крадених шапок. Країні забракло саме того триклятого рефлексу відторгнення.

Його назагал і зараз бракує. Скільки не повторюй актуальний жаргонізм "риги", а соціологія останнім часом фіксує першість партії влади в парламентському забігу. Значить, здорові рефлекси на рівні мас пробуксовують.

Народи з невиробленим смаком і притупленим нюхом жорстко помиляються у виборі майбутнього. Німці свого часу так заковтнули Гітлера, що вибльовувати його довелося всім світом.

У нас, безумовно, не такий глобальний масштаб помилки, але соромитись є чого.

Ці мої звороти звучать дещо брутально. У галичан є делікатніше слово – "вертати", яке також вживається в потрібному нам контексті. Я знаю, що "вертати" під Радою стало обтяжливим для багатьох свідомих людей. Це колективне стояння завжди якесь некомфортне – не знаєш, куди діти руки і як поставити ноги.

Але бодай час від часу ми таки повинні "вертати" в безпосередній близькості до влади - тим більше, що результативність у процедури є, як довів випадок наклепу. Інакше одного дня можна непомітно для себе схавати новий закон про п’ять колосків.

Тарас Антипович, письменник, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)