Каждый десятый украинец не доживет до выборов 2015 года

77 просмотров
Пятница, 05 октября 2012, 13:21
Ольга СтефанишинаOlga Stefanyshyna
народный депутат от партии "Голос", бывшая заместитель министра здравоохранения Украины по вопросам евроинтеграции (2018 – июнь 2019), бывший исполнительный директор БФ "Пациенты Украины"

Після аналізу передвиборчих програм та обіцянок основних політичних гравців країни, стає очевидним лише одне – жоден з них не розуміє реальної ситуації, яка склалася сьогодні в Україні.

Якщо вірити статистиці, то 9,5% електорату основних політичних партій та об’єднань інфіковані смертельно небезпечними хворобами та можуть не дожити до виборів президента України 2015 року, на які роблять величезні ставки всі без винятку політичні сили.

Як же сталося, що така можливість "попіаритись" пройшла повз основних політтехнологів країни? І чому політики, які розглядають людей через лупу під назвою "електорат", не помітили слона?

Хіба що лінивий не знає, що всі міжнародні дослідження кричать про одне – в Україні триває вимирання нації, і однією з основних причин цього є швидкий розвиток трьох основних епідемій – гепатиту, туберкульозу та СНІДу, які щодня забирають життя 209 українців. І ця цифра стрімко зростає.

Це люди, чиє життя на 100% залежить від політичної волі – купувати медикаменти чи ні, рятувати хворих та зупинити епідемії, чи зробити щось показове – як от роздати продуктові пакети чи тонометри збіднілим українцям.

Понад 10 років більше 200 громадських організацій борсаються, щоб зрушити роботу для подолання трьох епідемій з мертвої точки. Але без допомоги держави зробити це неможливо.

Досі жоден політик не сказав, що в нас системно занижується офіційна статистика по цих хворобах, що ліків не вистачає для забезпечення навіть мінімальної потреби, що люди стоять у живих чергах, сподіваючись, що хтось помре, і тоді, можливо, в нього з’явиться шанс вижити, отримавши ліки свого попередника.

А поки люди в чергах – вони продовжують інфікувати інших, адже цим хворобам може піддатися кожен…

"Лікарі без кордонів" констатують: в Україні лише 13,4% людей, що живуть з ВІЛ і потребують лікування, дійсно отримують його. Держава забезпечує лікуванням від мультирезистентного (найстрашнішого) туберкульозу лише 38% українців.

Гепатит лікують за державний кошт 0 (!) українців дорослого віку. І це в той час, коли по кожній із хвороб розроблена ціла загальнонаціональна чи державна програма. Розроблена, але не затверджена. Або затверджена, але "кастрована".

Майже кожен десятий українець мріє сьогодні просто вижити. Не "покращити" своє життя, а зберегти його. Усе, що люди хочуть "зупинити" сьогодні – це відлік часу, який їм лишилось прожити.

І ми не говоримо про поодинокі випадки – це мільйони, мільйони виборців, які б могли дати прохідні голоси до парламенту навіть "Партії імені Пупкіна енд бразерс", якби та пообіцяла, що забезпечить ліками людей хворих на СНІД, туберкульоз та гепатит вчасно. Адже це сьогодні понад 4 мільйони українців, які підуть завтра на вибори.

Якщо ж рахувати їх сім’ї – отримаємо понад 12 мільйонів людей, які готові будуть голосувати за життя – своє та своїх близьких. Це 26% українців! І повірте, панове, не за гречку і не за велосипеди рушать громадяни віддавати свої голоси.

Хоча б одне гасло, на кшталт "Забезпечимо мільярд гривень у бюджеті наступного року на лікування СНІДу, туберкульозу та гепатиту. Ми вам допоможемо!" був би значно доречнішим у цьогорічних передвиборчих перегонах.

За даними Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, Партія регіонів отримала би 28,1% підтримки, якби вибори відбулися в середині серпня. Більшість підтримки регіоналів наразі проживає на Сході та на Півдні України – 46 % та 45% відповідно.

У Центрі (18%) та на Заході (9%) цю партію підтримують менше. Саме Схід і Південь України, де регіонали мають найбільшу підтримку, є найбільш постраждалими територіями від епідемій СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів.

Окрім 8-ми мільйонів громадян, які віддадуть у цих областях свої голоси за Партію регіонів, ще 700 тисяч – потенційні виборці – це хворі, яким вже сьогодні потрібне лікування, і, можливо, більшість із них би "клюнула" на передвиборчу агітацію типу "СНІД-ові – руїну" та "стабільність лікування забезпечимо".

На Заході та в Центрі партія має 2,5 мільйони виборців. А могла би мати майже 3, бо 324 тисячі тут інфіковані ВІЛ, туберкульозом або гепатитом.

 

Тепер розглянемо електорат партії "Батьківщина". Тут природно відбувається зміщення голосуючих до Заходу (43%) та Центру (30%), на Сході та Півдні партія набирає 13% та 12%.

До електорату "Батьківщини", що складає 9 мільйонів голосів по всій Україні, можна було б сміливо додати ще мільйон громадян, що страждає від епідемій, якщо б очільники політичної сили припинили бавитися в ігри "хто кого зупинить", і хоча б напередодні виборів звернули увагу на цілком конкретні проблеми свого електорату.

 

Партія "УДАР" Віталія Кличка набирає по Україні 11,5% голосів. Як показує дослідження Фонду "Демократичні ініціативи", здебільшого це люди до 30 років.

Якщо загальна кількість виборців партії становить 4 мільйони осіб, то ще 1% можна було б легко перехилити на свій бік, атакуючи українців простими лозунгами в стилі "100% лікування хворим на гепатит – уже завтра". Регіональний розподіл виборців УДАРу та кількості хворих виборців зазначено нижче:

 

Комуністам, які мають найбільшу підтримку виборців на Сході (11%) та на Півдні (14%) країни, варто пам’ятати про життя 200 тисяч співгромадян, які уражені епідеміями.

Сконцентрувавши свою передвиборчу риторику навколо соціально-небезпечних хвороб, ця партія могла б значно підвищити свій рейтинг не лише серед людей, що ностальгують за Радянським Союзом.

 

До мільйона потенційних виборців партії Королевської "Україна – вперед!", які готові віддати за неї свої голоси в більшості на Півдні та у Центрі країни, додалося б ще 100 тисяч громадян, які живуть з діагнозами ВІЛ, туберкульоз та вірусні гепатити, якби в тезах партії на ТБ та в лозунгах на білбордах було б хоч б речення про порятунок смертельно хворих українців.

 

А тепер зануримося в передвиборчі обіцянки першої ймовірної парламентської шістки. Серед усього мотлоху безглуздо-неправдивих томів передвиборчих програм бачимо наступну картину.

Партія "УДАР", на превеликий жаль, вирішила тему соціально-небезпечних хвороб взагалі не чіпати. А, отже, про ВІЛ та гепатити в програмі партії не знайти жодного слова.

Чули в УДАРі, що Україна лідирує за показниками захворюваності на туберкульоз. Але що з цим робити – не уточнюється. Мабуть, того померлого хлопця, якому не вистачило ліків від туберкульозу, треба було лікувати "здоровим способом життя" та "загартовуванням".

Звісно, раціональне харчування, гігієнічна культура – це дуже важливі речі, але для смертельно хворого українця "навчальні програми сприяння підвищенню фізичної активності" – що загиблому припарки.

КПУ констатує: загрозливих масштабів набули епідемії туберкульозу та СНІДу. І навіть обіцяє забезпечити безкоштовний, рівний для всіх доступ до медичних послуг.

Проте за даними сайту кампанії Депутат-альтруїст, смертельно хворих українців підтримав лише один член партії, погодившись відмовитися від частини своїх депутатських привілеїв на користь хворих. Тож вибори ще не закінчились, а обіцянки з ділом вже дуже розходяться.

Об’єднана опозиція присвятила цілий абзац темі охорони здоров’я, читаючи який, ніби опиняєшся в країні чудес – такій собі вандерленд: тут тобі й гарантований обсяг безкоштовних медичних послуг, і якісні й недорогі вітчизняні ліки, і високі зарплати лікарів, і навіть клініка "Феофанія" після приходу опозиції до влади обов’язково стане обслуговувати простих українців.

Але електорат, життя якого залежить від лікування за державний кошт, у тексті програми не згадується жодним чином.

Партія регіонів, "Україна – вперед!" і ВО "Свобода" виступили блоком. Виявляється, про статистику щодо смертельно небезпечних захворювань в Україні їхні політтехнологи щось таки чули.

І навіть майже під кальку ВІЛ/СНІД і туберкульоз у свої програми втиснули. Але жодного слова про даний пункт програми не чути ні з екранів телевізорів, ні по радіо, ні слова з бордів та сітілайтів.

Більше того, Партія регіонів ГАРАНТУЄ 100% забезпечення ліками хворих на туберкульоз та ВІЛ/СНІД. І в той же час, уряд Азарова подає проект держбюджету на 2013 рік, в якому ця сама потреба забезпечена лише на (!) 40-45% відповідно.

На лікування гепатиту у дорослих взагалі передбачено 0 гривень 0 копійок. Лікуватися доведеться лише одними обіцянками.

Висновок: життя нації не є в списку пріоритетів у ПР.

Про гепатит С, яким за статистикою інфіковано 3 500000 (!) українців, включаючи дітей, жодна з політичних партій не згадала.

Сьогодні триває загальнонаціональна кампанія Депутат-альтруїст ініційована пацієнтськими організаціями України. Головна мета – домогтися виділення в Державному бюджеті-2013 1-го мільярда гривень на лікування українців, інфікованих гепатитами, ВІЛ та туберкульозом.

Саме зараз пацієнти й активісти зі всієї України згуртувалися, щоб докричатися до народних депутатів, плекаючи надію, що хоч під час передвиборчої агонії у них проріжеться слух, і вони нарешті почують, від чого реально потерпає народ.

Згідно даних сайту "Депутат-альтруїст", лише 40 народних депутатів із 450 зголосилися офіційно підтримати пацієнтську ініціативу та проголосувати за виділення в Державному бюджеті 2013 1-го мільярда гривень на лікування українців.

Інші або не помітили цього звернення, або загубили його в нетрях парламентської метушні, або просто проігнорували заклик про порятунок десятків тисяч життів.

Але до розгляду проекту бюджету у Верховній Раді ще є час. І рецепт шляху до влади КОЖНОГО політика дуже простий: підтримайте активну позицію пацієнтів.

Відмовтеся від своїх благ. Проголосуйте за виділення грошей на лікування гепатитів, СНІДу і туберкульозу. Врятуйте життя понад 100000 українців уже сьогодні.

І вам воздасться.

Ольга Стефанишина, за участі Олександри Устінової, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)