"Пидрахуи" возвращаются

44 просмотра
Пятница, 02 ноября 2012, 12:14
Виталий Тараненко
журналист, Хмельницкий, для УП

"Запаморочлива перемога" Партії регіонів на цих парламентських виборах за партійними списками перетворилася на пекельні війні за кожен мажоритарний округ.

Без математики відомо: якщо "регіонали" не візьмуть більшості в одномандатних округах, рейтингова ейфорія лопне, як мильна булька.

За такої ситуації президента Віктора Януковича не лише кидатиме у піт, – його повноваження перетворяться на вотування законів від опозиції.

А щоби цього не сталося, процес електронного підрахунку протоколів окружними комісіями затягується вже п’ятий день.

Показово це відбувається на Хмельниччині у 189 виборчому окрузі з центром у місті Красилів, куди ввійшли Білогірський, Теофіпольський, Ізяславський, Красилівський райони і місто Нетішин.

Тут, за даними ЦВК, впевнено перемагає свободівець Ігор Сабій, за якого проголосували 17964 виборців або 19,56%. На другому місці – "регіонал" і близький до віце-прем’єра Сергія Тігіпка Віталій Олуйко. За нього проголосували 16903 виборців (18,40%).

Відрив становить понад 1000 голосів. Гальмом процесу виступає місцевий окружвиборчком, який демонструє вміле заняття бити байдики.

Члени комісії виглядають незібраними і малорухливими у плані професійності. Зокрема, підвіз протоколів з найвіддаленішої частини округу – Нетішина (200 км) – тривав три дні.

А нині з’ясовується, що по окремих нетішинських дільницях проводитиметься перерахунок на вимогу регіонала Олуйка.

Коли стало відомо, що свободівець переконливо відірвався від регіонала, на 189 ОВК почали коїтися містичні речі. 31 жовтня засідання комісії повинно було розпочатися о 10 ранку, але затягнулося аж до третьої.

Як виявилося, безслідно зник системний адміністратор, який вносить дані в електронну систему "Вибори-2012" Центрвиборчкому. Не в курсі долі свого підопічного була й голова комісії Оксана Лукіянчук. За кілька годин пропажа знайшлася… у лікарні.

- Системного адміністратора привезли до Красилівської ЦРЛ. Він поскаржився на підвищений артеріальний тиск, який, начебто підскочив на робочому місці. Але цей працівник не був в ОВК того дня, – наголосив свободівець Олександр Симчишин.

Пошуком чорного кота у темній кімнаті займаються ті, хто прагнуть "переписати" тисячу голосів на користь провладного кандидата. Адже відповідає за парламентську прописку пана Олуйка особисто губернатор Василь Ядуха.

А вчора відбулася певна переломна події у цій брудній гонці. Колишній соратник по партії Віталія Олуйка, кандидат у народні депутати у 189-му виборчому окрузі, самовисуванець, член Народної партії Василь Шуляк, що посідає 4 місце, виступив проти фальсифікацій на виборах та підтримав переможця виборів – представника ВО "Свобода" Сабія.

Це сталося на їхній спільній прес-конференції в офісі свободівців.

- Сьогодні безсумнівна перемога на виборах Ігоря Сабія. Ці голоси здобуті у чесній боротьбі. А те, що відбувається у 189-тій окружній виборчій комісії – не що інше, як маніпуляції та фальсифікації з боку влади, – сказав Шуляк.

На його думку, голова ОВК № 189 Оксана Лукіянчук, яка зайшла за квотою Народної партії, нічого спільного не має з цією політичною силою. Шуляк наголосив, що вона є ставленицею Ігоря Шарова, колишнього "литвинівця", який пройшов за списками Партії регіонів.

Реакція прес-служби регіонала Віталія Олуйка на прес-конференцію Шуляка-Сабія дещо здивувала. Він категорично не визнає власної поразки. Більше того, кандидат від ПР має на меті перерахунок голосів на виборчих дільницях округу.

- Центральна виборча комісія – це єдиний орган, який може офіційно визнати остаточні результати голосування по нашому виборчому округу. В той же час, ми виявили ряд порушень виборчого законодавства при транспортуванні виборчої документації з дільниць до окружної виборчої комісії, про що були складені відповідні акти.

Тому, керуючись законодавством, я звернувся зі скаргами до окружної виборчої комісії з проханням провести повторний підрахунок голосів на дільницях, де були виявлені такі порушення, – зазначив Олуйко.

189-й ОВК залишилось видати ЦВК 6,15% електронних протоколів. За вчора комісія "народила" аж 2,39%! Механізм фальсифікацій запущений?

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

PS За останніми данними, кандидат від Партії регіонів Віталій Олуйко визнав результати виборів в окрузі №189 і відкликав усі свої заяви.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)