Политические "лузеры" нынешних выборов

37 просмотров
Среда, 07 ноября 2012, 17:41
Катерина Аврамчук
креативный директор издательства "Наш формат"

Феноменом цьогорічних парламентських виборів безперечно став програш кандидатів, які мали у своєму "арсеналі" гроші та безмежний адміністративний ресурс.

Першим доказом того, що гроші не завжди гарантують перемогу, став провал на виборах партії Наталі Королевської "Україна – вперед!".

За оцінками Doors Consulting, партія витратила на передвиборчу кампанію найбільше – близько 60 мільйонів доларів. Хоча це не врятувало її від нищівної поразки. Так само як і не допомогла пізнаваність її перших номерів – футболіста Андрія Шевченка та актора Остапа Ступки.

Партія за один день перетворилася на "політичний труп", отримавши трохи більше ніж 1,5% голосів виборців.

Та не це стало головною несподіванкою виборів. Сюрприз країна отримала, коли дізналася результати голосування по мажоритарних округах.

Мільйонерів Галину Герегу, Вадима Столара, Олександра Третьякова, "улюбленців влади" Максима Луцького і Олеся Довгого об'єднує одне – всі вони, маючи необмежений фінансовий чи адміністративний ресурс, програли вибори менш заможним кандидатам.

Власницю "Епіцентру" обійшов 25-річний "свободівець"

Галина Герега разом з своїм чоловіком заснувала мережу найбільших будівельних гіпермаркетів "Епіцентр". Згідно з даними Forbes, статки секретаря Київради складають 208 мільйонів доларів. Проте це не врятувало її від програшу на виборах.

В 215 окрузі Києва Герега з скандалом віддала перемогу 25-річному представнику ВО "Свобода" Андрію Іллєнку, передвиборча кампанія якого по суті полягала тільки у зустрічах з виборцями на Троєщині.

Запальний Іллєнко майже щодня брав стілець і на вулиці агітував голосувати за себе. Хоча передвиборча соціологія не зовсім гарантувала йому проходження в Раду, йому пощастило отримати голоси тих, хто до останнього моменту не визначився за кого голосувати.

Колишній губернатор Львівщини провладний кандидат Василь Горбаль, який йшов на вибори як самовисуванець, зазнав нищівної поразки на виборах по 221 мажоритарному округу.

Перемогу здобув Леонід Ємець, який висувався від ВО "Батьківщина". За нього проголосували більше ніж 30% виборців.

Горбаль набрав лише 12,12%. Проте він, здається, не засмутився. Ба більше, заявив, що має намір брати активну участь в столичному політичному житті, і навіть хоче спробувати потрапити в мерське крісло.

"У Києві залишається ще багато проблем, буду займатись цією тематикою. Наступне – це мерська кампанія. При підтримці людей, я готовий балотуватися у мери Києва. Я багато побачив та зробив в ході цієї кампанії і я не збираюся на цьому зупинятися", – сказав Горбаль в ефірі 5 каналу.

Оболонь обрала поета, не асфальт

- Доця, а ти за кого будеш в нас голосувати?

- Ще не знаю за кого, пані Олено. Сумнівні у нас тут кандидати. А Ви?

- За того, що приносив нам з дідом двісті гривень.

- А хто ж це був? Ви його знаєте?

- Не знаю… та і не пам’ятаю я. Але дід записав на листочок його фамілію – от і проголосуємо. Здається на "С", чи якось так…

Передвиборча кампанія Вадима Столара відома жителям Оболоні. Жіночки-волонтери, які ходили по квартирах і розносили пенсіонерам по 100-200 гривень, оголошення у ліфтах будинків про те, що "завтра за сприяння вашого кандидата Вадима Столара" у дворі будуть класти новий асфальт і так далі.

Проте асфальт не допоміг. І 200 гривень пенсіонерам в руки теж не пройшли – без жодних сумнівів округ завоював висуванець від "Батьківщини", поет Олександр Бригінець.

Здоровий глузд переміг гречку

Найбільш відданий послідовник Леоніда Черновецького Олесь Довгий програв вибори "ударівцю" Віктору Чумаку. Хоча визнання поразки йому далося дуже складно – визнав він її лише після того, як звинуватив свого конкурента у "нечесних виборах".

Напевно "передвиборчу гречку", годинники, ліки і продпайки, які він роздавав жителям свого округу, екс-голова Київради вважає "чесними виборами".

Але гречка не перемогла.

Кінець епохи Ющенків

Брат екс-президента України Петро Ющенко ганебно пролетів на своїй малій батьківщині – у Недригайлівському районі Сумщини. Петро Андрійович набрав лише трохи більше 10%.

Символічно, але таку ж саму участь розділив і сам екс-президент – партія Віктора Ющенка "Наша Україна" програла вибори із 1% голосів.

Прес-секретар екс-глави держави Ірина Ванникова і, за сумісництвом, четвертий номер в списку "НУ" відмовилася коментувати провал партії.

За дивним збігом обставин, сайт "Нашої України" "ліг" на другий день після виборів.

Два любителі "виборчого туризму"

Через свою неприховану любов до відкріпних, "регіонали" Максим Луцький і Петро Мельник поплатилися чималим скандалом.

Після того, як на "Українській правді" з'явилася серія публікацій про примус студентів НАУ та Податкової академії брати відкріпні, щоб голосувати на округах вище згаданих "регіоналів", виборчий "туризм" був заборонений.

Стільки сил було кинуто на примус до відкріпних і все намарно. Намарно, бо двоє "регіоналів" програли.

Луцький без жодного спротиву прийняв перемогу представника "Батьківщини" Дмитра Андрієвського. Мельник пручався, але опозиції вдалося з боями забрати собі перемогу і завести в Раду В’ячеслава Кутового.

На Херсонщині самовисуванець Федір Негой залишив без мандата знану комуністку Катерину Самойлик та "регіонала" Олексія Журавка.

Завдяки вибору жителів Одеси, у Верховну Раду не потрапить комуніст Євген Царьков. Він став аж третім, а Ольга Герасим’юк, яка балотувалася від УДАРу – другою. Обійшов їх одіозний "регіонал" Олександр Пресман, який раніше визнав своє подвійне громадянство.

Напевно дуже гіркою видалася поразка для самовисуванця Тараса Стецьківа – він програв з розривом у 3% Ігорю Васюнику, який висувався від "Батьківщини".

Серед аутсайдерів нинішніх виборів і Наталя Розинська, яка висувалася від партії радикального Ляшка у скандальному 223 окрузі, де ще досі точаться бої між Віктором Пилипишиним та "свободівцем" Юрієм Левченком.

У цьому ж таки окрузі, окрім Розинської, балотувався ще один скандаліст – Олесь Бузина, який теж зазнав поразки.

Улюбленець жінок Михайло Поплавський також не зможе порадувати своєю присутністю в Раді журналістів і самих депутатів.

Відомий політолог Вадим Карасьов теж не отримав підтримку виборців – за нього проголосували лише 3% виборців у 217 окрузі Києва.

Тож попри весь негатив виборчої кампанії, яка ще триває, є один великий плюс – люди показали, що не все і далеко не всіх можна купити.

Катерина Аврамчук, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)