Львовский шок

377 просмотров
Среда, 06 февраля 2013, 16:20
Алла Тютюнник
писатель, кинодраматург, журналист, президент Херсонского областного Фонда милосердия и здоровья, член правления Украинского Хельсинского союза по правам человека

У Львові трапилося неймовірне: місцевий депутат і бізнесмен Орест Шейка взяв бюджетні кошти, призначені на розвиток української мови, культури та історичної свідомості львів'ян і – "освоїв" їх "з кінцями". А потім депутат і бізнесмен спільно з начальником управління культури Сергієм Бурком сфальсифікували акти виконаних робіт.

Можливо, для самих львів’ян ця подія не видається такою вже неймовірною, але у мене – української патріотки з Півдня України – стався шок: це ж не в Херсоні і не в Донецьку скоїлося, а - у Львові, де живуть найсправжніші патріоти, палкі захисники мови й культури, і де в депутати обирають теж патріотів.

І якби то були "зникли" гроші на ремонт доріг, на екологію, на здоровий спосіб життя – хто б здивувався?! Але депутат від "Фронту Змін" Орест Шейка взяв гроші з "Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян Львівської області на 2012-2014 роки"!

Пікантна деталь:Орест Шейка - голова постійної депутатської комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ Львівської обласної ради. Його підпис погоджує річні кошториси тих управлінь ОДА, які є виконавцями "мовної" програми.

У листопаді 2012 року на спільному засідання "культурної" та "бюджетної" комісій, де головував Орест Шейка, депутати дружно проголосували за те, щоб збільшити йому фінансування на проект "Сторінки історії", за реалізацію якого - без жодного конкурсу чи тендеру! – він ще раніше взявся як директор компанії "Гердан". І збільшили - за рахунок інших заходів.

І ніхто з депутатів, в тому числі й тоді ще депутат облради Ірина Фаріон, чи керівників області "не побачив" конфлікту інтересів Ореста Шейки, ніхто не згадав закон "Про засади запобігання і протидії корупції".

Але сталося так, що Всеукраїнська молодіжна громадська організація "Студентське братство", Інформаційно­аналітичний центр "Логос", молодіжна організація "Учнівське братство" та інші створили громадський антикорупційний комітет і восени 2012 року почали моніторинг, аби з’ясувати: чи достатньо прозоро й ефективно витрачаються обласними радами України бюджетні кошти, призначені на розвиток української мови й культури?

Громадських експертів підтримав Міжнародний фонд "Відродження", тому вони виявилися достатньо підготовленими – ходили по чиновницьких кабінетах із власним ксероксом, фотоапаратом, відеокамерою – на місці копіювали всі потрібні документи й записували розмови з чиновниками. А як виявляли порушення – відразу складали, роздруковували й підписували відповідний акт про корупцію.

Депутат облради від "Свободи" Богдан Каспер допомагав отримувати копії документів у відділі культури Львівської ОДА та засвідчував складені громадськими експертами акти своїм підписом. Таким чином активісти виявили: 1700 комплектів широкоформатних двосторонніх плакатів з історії України, які Орест Шейка презентував ще 1 листопада минулого року, за документами – є, але насправді - немає. А голова комісії з питань освіти та науки Львівської облради Юрій Підлісний пролобіював 200 тисяч держкоштів на фінансування конкурсу "Україна, в якій я хочу жити", що його раніше проводила компанія "Гердан" вкупі з партією "Фронт Змін".

Іще Орест Шейка як директор компанії "Гердан" отримав у серпні 2012 року "мовні" кошти на видання 750 поліграфічних каталогів у межах виставки сучасного мистецтва "Львів-2012", приуроченої до Євро-2012, але теж їх не видав.

Активісти інформацію оприлюднили, розіслали результати моніторингу в обласну прокуратуру, міліцію, СБУ.

Перша публікація про корупційні дії пана Шейки з'явилася ще в жовтні 2012 .

Облдержадміністрація негайно видала наказ про посилення виконавчої дисципліни щодо "мовної" програми, ще після кількох антикорупційних викриттів начальника обласного управління культури Сергія Бурка звільнили з роботи, правоохоронці почали розслідування.

Але ніхто в обласній раді навіть не збирався не те, що звільняти Ореста Шейку з посади голови комісії з питань культури, а бодай хоч публічно засудити його дії. Натомість усі протоколи комісій, в тому числі й з корупційними рішеннями щодо ініціатив панів Шейки та Підлісного, з сайту облради зникли! Залишилися лише "безпечні" витяги з них...

Громадські активісти написали Відкритого листа в столицю: шановні панове партійні лідери Яценюк, Кличко й Тягнибок, зупиніть ваших однопартійців у Львівській облраді і припиніть корупційне "освоєння" "мовних" коштів.

Цей лист із підтверджуючими корупцію документами 10 січня був зареєстрований у канцелярії ВРУ і переданий усім трьом лідерам опозиції. Прочитавши в "Українській правді" те звернення, я була впевнена, що всі троє негайно затаврують ганьбою депутата Шейку і всіх, хто йому сприяв.

Я не сумнівалася, що Ірина Фаріон примчить з Києва у Львів і влаштує показовий "рознос" Орестові Шейці, а також всім депутатам від "Свободи", які йому сприяли. Вона скаже палку промову на захист "мовних" грошей, а її колеги по опозиції демонстративно при телекамерах виштовхають "мовних" грішників з облради – вийде такий собі відкритий урок для львівської молоді, наочна люстрація корупціонерів...

Та минали дні, а ніхто з партійних лідерів ніяк не реагував. І тут у мене стався другий шок: виходить, корпоративна солідарність для опозиціонерів важливіша й дорожча навіть за українську мову й культуру?! І якщо корупційні дії вчиняє однопартієць чи колега по "опозиційній більшості" облради, то вони з такою корупцією боротися не збираються?

Тобто, партійна філософія однакова, що в регіоналів, що в опозиціонерів: красти не можна тільки "чужим", а "своїм" - можна?! Навіть коли йдеться про найдорожче – про мову й культуру?!!

Тим часом 23 січня громадський антикорупційний комітет оприлюднив Відкритого листа голові Львівської обласної ради Петру Колодію і депутатам ради - за підписами представників семи громадських організацій!

У листі облраду закликали звільнити Ореста Шейку з посади голови профільної комісії та оприлюднити перелік приватних або партійних депутатських ініціатив чи структур, які облрада планує фінансувати з бюджету 2013 року на позаконкурсній основі і обґрунтовували необхідність конкурсного відбору виконавців мовно-культурних заходів. 

Реакція голови обласної ради ввергла мене – українську патріотку з Півдня України – в третій шок: вже наступного дня охоронці не пустили в обласну раду авторів того листа, зокрема, експерта Інформаційно­аналітичного центру "Логос" Олега Яценка – незважаючи на його журналістське посвідчення!

У це неможливо було повірити: патріотів і захисників української мови не пустили - у Львівську облраду?! У найпатріотичнішу й найдемократичнішу облраду в Україні?!! Іще й намагалися силою припинити відеозйомку, яку здійснювала речниця "Студентського братства" Уляна Ковальчук...

І увесь цей час львівські ЗМІ тему дружно замовчували. Ні про виявлену "мовну" корупцію, ні про заяви учасників громадського моніторингу до прокуратури і міліції у львівські ЗМІ не "прорвалося" жодного слова. Деяка інформація про це вийшла на порталі МФ "Відродження".

У дискусії, що розгорнулася на сторінці Facebook, речниця "Студентського братства" Уляна Ковальчук запевняла: вона розіслала інформацію про всі події на більш, як 100 адрес львівських журналістів.

Тим часом прес-служба облради (!) скликала прес-конференцію (!) для виправдання Ореста Шейки. Підтримати його прийшли й колеги-депутати, які теж мали корупційний досвід підтримки власних проектів коштом обласного бюджету. Завітав і голова комісії з питань освіти та науки Львівської облради, викладач кафедри філософії Українського Католицького Університету, обраний від партії "Фронт змін", Юрій Підлісний.

Замість говорити про корупцію в облраді, він наполегливо пропонував обговорити… хто фінансує фонд "Відродження"? Причому, наполягав з обуренням, гідним несвідомого регіонала, або комуніста.

На тій прес-конференції Орест Шейка пояснив, що презентація "Сторінок історії" відбулася 1 листопада, а наступного дня науковий редактор проекту народила дитину, тому протягом деякого часу не було можливості внести поправки, які запропонували після презентації історики та науковці.

І ніхто з присутніх не спитав: що ж це за компанія "Гердан" така у пана Шейки, що її можуть вивести з ладу пологи однієї лише співробітниці? І чому ж саме така компанія – без тендеру! – отримала замовлення на ці плакати?!

Нарешті, 29 січня Олег Тягнибок оприлюднив на своєму блозі таке: "Відозва ВО "Свобода" до вчителів, учнів, їхніх батьків: Про заходи протистояння нищенню української гуманітарної складової освіти".

Ініціатор відозви – пані Ірина Фаріон. "Cвободівці" закликають "активно здійснювати національне виховання через знакові націєцентричні факти нашої історії у супротиві до відновлюваної совєцько-московської ідеології".

І як же, на думку авторів відозви, вчителі мають виконати "національне виховання", якщо жодна школа навіть у Львівській області так і не отримала ані історичних плакатів, ані дисків, ані книжок, ані навіть жодного випущеного державним коштом "мовного" плакату авторського проекту Ірини Фаріон?!

Хоча за актами виконаних робіт ці плакати нібито були презентовані в усіх "опорних" школах Львівщини. А загальний бюджет львівської "мовної" програми становив у 2012 р. 1 млн 200 тисяч гривень!"

"То, може, патріотичним депутатам ВРУ краще спочатку перевірити, чому львівські школярі і вчителі, на відміну від окремих депутатів, нічого не отримали за результатами оформлення коштів львівської "мовної" програми, а вже потім всеукраїнські відозви писати?...

Хтось, можливо, скаже: чи варта подія таких емоцій? Адже в нашій країні розкрадаються мільярди, а тут...

Ох, не так грошей мені шкода, як віри й надії...

P. S.

... 31 січня інформацію про корупцію на "мовній" програмі оприлюднило одне галицьке інформ-агенство - ГАЛІНФО

4 лютого з Личаківського райвідділу міліції повідомили про порушення кримінального провадження по справі недопуску учасників громадського моніторингу до Львівської облради 24 січня 2013 року.

Того ж 4 лютого Львівська обласна рада письмово відмовила учасникам моніторингу в доступі до оригіналів протоколів її депутатських комісій.

Алла Тютюнник, письменник, кінодраматург, журналіст, президент Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров'я, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)