Львовские грабли Виктора Януковича

34 просмотра
Понедельник, 04 марта 2013, 13:05
Богдан Кушнир
Львов, для УП

На Львівщині знову зміна влади. Залізничного генерала Михайла Костюка несподівано поміняли на безробітного екс-народного депутата із групи Давида Жванії та екс-прокурора Криму Віктора Шемчука.

Учетверте на Львівщину присилають губернатора без будь-якого досвіду роботи в державних адміністраціях чи органах місцевого самоуправління.

Учетверте Віктор Янукович наступає на ті ж самі граблі.

Першого разу – коли після виборів у Львові працевлаштував на посаді голови ОДА банкіра й народного депутата Василя Горбаля.

Через рік знову новий губернатор – міліцейський генерал Михайло Цимбалюк, представник одного з фінансово-олігархічних кланів, який не встиг набратися досвіду на Тернопіллі, як закинули до Львова.

Проходить ще один рік – і новий парашутист. На цей раз екс-генеральний директор "Укрзалізниці" Михайло Костюк, протримався на посаді рік і чотири місяці.

Жоден із трьох останніх губернаторів не зробив бодай кроку до системних змін в економіці регіону чи в подоланні корупції та хабарництва. Усі ці роки зростали невиплати зарплат, виникали все нові скандали з розкрадання бюджету та непорозуміння з депутатським корпусом та регіональною елітою. Жодних системних кроків.

Адже керувати областю – не депозити збирати чи колії прокладати.

У галичан за цей час створилося враження, що адміністрація президента у Львові працевлаштовує безробітних невдах, які позбулися або депутатського мандата, або теплого крісла, або втратили впливових покровителів. Львівщина – такий собі запасний аеродром, куди присилають на відсидку чиїхось протеже.

Але це не тільки край великих контрабандних потоків, базарів, всеукраїнських спортивних проектів, поборів, де історично так склалося, що за будь який крок треба обов'язково віддячити.

Львівщина – це найбільш потужний у Західній Україні економічний та науковий центр, який останніми роками банкір, міліцейський та залізничний генерали-губернатори наполегливо зводили до трьох базарів – "Південного", "Шувару" та "Краківського".

Як живеться середньостатистичному галичанинові, якщо за рівнем середньої зарплати три районні центри обігнали Львів, а регіон плентається у хвості областей України?..

Жоден зі ставлеників Віктора Януковича не запропонував серйозну економічну програму розвитку регіону. Це були тимчасові ставленики, навчені досвідом своїх попередників. Вони знали, що на них чекає в недалекому майбутньому.

Львівщину перетворили в прохідний двір для випадкових засланців.

У понеділок, 4 березня, у Львові представили нового голову ОДА, екс-прокурора Віктора Шемчука. Що в біографії президентського намісника? Юридичний факультет Львівського національного університету, робота в органах прокуратури й стрімка професійна кар'єра в Генеральній прокуратурі.

Віктор Шемчук у 35 років став заступником генпрокурора – але про які резонансні справи цього служителя закону ви чули?

Чим було підкріплене кар'єрне, як на дріжджах, зростання Віктора Шемчука?

Хто й за які заслуги працевлаштував безробітного екс-народного депутата, який в останні місяці минулої каденції приземлився в групі Давида Жванії?

Ось які запитання виникають у галичан після того, як Віктор Янукович учетверте наступає на ті ж самі граблі й знову присилає до Львова випадкового парашутиста.

Хто й з якою метою перетворює перспективний для економічного розвитку регіон на майданчик для незрозумілих кадрових експериментів?

Львівщина може стати в Україні полігоном для нового економічного дива. Прекрасне географічне положення, сусідство з Європейським Союзом, великий кадровий потенціал – усе це дає змогу звідсіля накривати величезну територію, аж до Уралу! Потрібен лише лідер регіону із системним мисленням – а не ставленик якоїсь олігархічної групи з вузько поставленими завданнями, котрий буде виконувати виключно представницькі функції.

Яка ж ціна таких експериментів, якщо від граблів Віктора Януковича страждає майже два мільйони населення області?

Богдан Кушнір, журналіст, Львів, спеціально для УП


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)