Парламентские жертвоприношения, или Я против лишения депутатов-регионалов мандатов

16 просмотров
Среда, 06 марта 2013, 10:29
Роман Илык
заместитель министра охраны здоровья Украины (2016-2019), автор правительственной программы «Доступные лекарства»

Є в регіоналів один своєрідний почерк: у принципових для них справах – віддавати на відкуп власну жертовну вівцю. Їм здається, що так вони дуже вміло маніпулюють громадською думкою, мають незламний аргумент у дискусіях з опонентами. Мовляв, а ось які ми правильні та справедливі, про які репресії ви говорите.

Цього разу жертвою "регіональної справедливості" став такий собі Веревський.

Ритуальне жертвоприношення було здійснено холоднокровно та оперативно, аби з "чистою совістю" приступити до Власенка й відкрити узаконений доступ до диктатури в парламенті.

Не можна піддаватися на провокації влади. Не можна приймати її правила гри. Це має бути непорушним принципом для кожного, хто вступає з регіоналами в протистояння.

Треба прораховувати на кілька ходів уперед. Лише тоді можна передбачити їхню стратегію до кінця.

Намагання позбавити депутатських повноважень Власенка – це продуманий тактичний хід, кінцева мета якого – загнати в глухий кут не лише опозицію, а й власних кнопкодавів. Це ще одна можливість посилити свій контроль у країні.

Адже маючи у своєму багатому арсеналі ще й таку можливість тиску як "позбавлення депутатських повноважень", можна не сумніватися у тому, що, для прикладу, коли у ВР ще раз постане питання про декриміналізацію статей, за якими засуджено Юлію Тимошенко, регіонали не дадуть уже жодного голосу.

Тому опозиція в жодному випадку не повинна піддаватися на цю провокацію.

Ми не повинні закликати до позбавлення мандатів депутатів-регіоналів у відповідь. Адже тоді фактично самі "легалізуємо" дії влади й дозволимо створити небезпечний прецедент.

Знаючи логіку стратегів із Банкової, можна не сумніватися, що вони тільки на це й чекають.

Народних депутатів, так само як мерів, – обрано людьми. І їхні дії, за винятком криміналу, мають оцінювати лише виборці, а не суди за вказівкою Банкової.

І якщо єдиний спосіб протистояти регіоналам – це блокування парламенту, треба стояти до кінця. І блокувати, доки режим не відречеться від ідеї забирати в неугодних мандати, навіть якщо постане питання дострокових виборів.

Бо ці вибори, насправді, найбільш невигідні саме регіоналам. Вони далеко не впевнені у власних силах, і недарма намагаються вже зараз підсилити свої позиції в нестабільних регіонах.

Ось, наприклад, одне зі свідчень цьому: недавнє призначення очільником Львівської ОДА прокурора, ймовірне завдання якого – завдання, з яким не справився попередник – не допустити тотальної перемоги опозиційних кандидатів на Львівщині, як у жовтні 2012 року.

Роман Ілик, народний депутат, лідер Львівської "Батьківщини", спеціально для УП


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)