Лишение мандата Власенко как точка невозврата для Януковича

29 просмотров
Четверг, 07 марта 2013, 14:48
Владимир Ильченко
журналист

Позбавлення депутатського мандата Сергія Власенка, схоже, сигналізувало про досягнення точки неповернення для Януковича та його "команди".

Видається так, що це пародійно-знущальне рішення Вищого адміністративного суду покликане було показати всьому світові, що Янукович не просто байдужий до європейського вектора України, а що він зухвало його відкидає.

Ми не знаємо, про що розмовляли у форматі трьох Янукович, Ромпея та Баррозу, хоча здогадатися нескладно. І чомусь здається, що ухвала суду щодо Власенка стала своєрідною відповіддю українського президента європейським партнерам.

Мовляв, хочете волі Юлі і Луценку? Дулю вам з маком! Ми й інших опозиціонерів судом покараємо…

Бо, їй-Богу, не віриться, що Власенко становив хоч якусь загрозу нинішньому режимові.

Хоча за зовнішніми ознаками – якщо судити з того, скільки міліції нагнали в центр Києва 6 березня – у день прийняття рішення суду, – то влада і Власенка боїться…

Але все ж таки, гадаю, це пан Захараченко одноосібно перестарався. Насправді рішення щодо захисника Юлії Тимошенко було призначене здебільшого для зовнішнього користування. Щоб, крім усього іншого, показати, хто в домі хазяїн і що опозиція не має в Україні серйозної підтримки, раз народ усе це терпить.

Отже, рішення щодо позбавлення депутатства опозиціонера Власенка, очевидно, варто читати як те, що ніякої угоди про асоціацію з Європейським Союзом підписано не буде.

Нинішня влада таким чином попередила тих небагатьох прибічників української євроінтеграції на Заході, що їй їхні старання аж ніяк не потрібні.

Янукович збирається висуватися на другий термін президентства, спираючись не на євроінтеграційні успіхи, яких немає, а навпаки – на проросійський і просовковий електорат та на масові фальсифікації, котрі несумісні з угодою про асоціацію з ЄС.

До того ж ми знову мали нагоду пересвідчитись у тому, що для Януковича є неприйнятною мова дипломатії чи якихось натяків. Такі люди сприймають свою безкарність як слабкість іншої сторони, а "слабких" вони просто ігнорують.

Безкарність Януковича, гадаю, найбільша помилка Заходу, і чим далі вона триватиме, тим зухваліше він поводитиметься.

Та й очевидно, що пан Янукович до кінця не усвідомлює того, що творить. Схоже, він остаточно увірував у свою безкарність і не бачить серйозної небезпеки з боку Заходу.

А дарма!.. Набір всіляких санкцій – від позбавлення віз, блокування рахунків до економічних ембарго – може бути дуже широким.

…Смішно і водночас гірко було читати реакцію Міністерства закордонних справ на заяву Держдепу США про рішення щодо Власенка.

Смішно – бо написана наївно і трохи по-дурнуватому. Ну кого, панове дипломати, ви хочете обдурити? Держдепартамент США, який чудово розуміє, що за чим стоїть, і наскрізь бачить вас із вашими недолугими потугами?

Гірко – бо добре знаю пана міністра Кожару і шаную його як професіонала. І розумую, яку невдячну працю йому доводиться виконувати, щоб "відмивати" дії нинішньої влади.

Володимир Ільченко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)