4 квітня: корупційна змов на Банковій 6 - 8

26 просмотров
Четверг, 04 апреля 2013, 20:53
Виктор ЧумакВіктор Чумак
народный депутат, лидер гражданского движения "Хвиля"

Антиконституційне "засідання ВР" журналісти та експерти характеризуватимуть з різних боків. Але також дуже важливо розуміти, що одним з результатів цього дійства стало те, що за лаштунками політичного шоу так звана більшість протягнула кілька корупційних законопроектів, які б за нормальних умов навряд чи були б парламентом проголосовані.

Що насправді сталося? Після змін до регламенту, які унеможливили неперсональне голосування у сесійній залі, "більшість" довго не могла оговтатись та повернутись до звичних схем узаконеного дерибану. У них на це просто не вистачало голосів.

Хлопці так довго нічого не могли вкрасти, що в них наступив гіперкриз.

Тому, назбиравши пакет конче потрібних їм лобістських законопроектів та змін до бюджету, і розбавивши їх для вигляду "соціалкою" та популізмом, так звана "більшість" закрилася від журналістів та депутатів опозиції у іншій будівлі, "прийняла" у першому читанні потрібний список проектів (9 у другому читанні, 13 за основу) і розбіглася. Скільки насправді депутатів голосувало – вже ніхто точно не скаже.

Представників опозиції на це "засідання" просто не пустили. А стенограма потрібні цифри "голосування" зафіксувала.

Що ж ми тепер маємо? По-перше, Міністерство доходів і зборів та Державна служба України з надзвичайних ситуацій нарешті отримали свій бюджет, а комуністи – встановлення пені у разі затримки зарплати. Але за лаштунками, по-друге, кілька дуже сумнівних оборудок.

Ухвалений проект 0884, наприклад, утвердив у схему держзакупівель нову корупційну норму, ввівши нові кваліфікаційні вимоги до учасників закупівель. Тепер Міністерство охорони здоров’я, наприклад, завжди буде відмовляти у участі в тендерах іноземним виробникам ліків, оскільки учасники тендеру тепер повинні мати не лише необхідну матеріально-технічну базу, але і "власні виробничі потужності".

На практиці це означатиме торжество посередників, які імпортуватимуть іноземні ліки, пакуватимуть їх у коробки на "власних потужностях" і вдесятеро дорожче продавати державі. До побачення, вільний ринок.

Інший приклад – прийнято у першому читанні дуже контроверсійний проект № 2291, який вносить зміни до закону "Про угоди про розподіл продукції" та створює при Кабміні новий дорадчо-консультативний орган (Міжвідомчу комісію), який з огляду на свій статус та колегіальність несе мінімальну відповідальність, але наділяється серйозними владними повноваженнями – затверджує перелік конкурсної документації, здійснює державний контроль за виконанням угод про розподіл продукції тощо.

Напрошується аналогія з сумнозвісною "тендерною палатою".

Ще один красномовний факт – урядовий антикорупційний законопроект № 2033 ця більшість провалила.

І на останок, зауважте що все це приймалося за спрощеною процедурою. Просто як у милі серцям регіоналів часи "руки Чечетова" та "голосу Литвина".

Не виключаю, що таке "ноу-хау" працюватиме достатньо регулярно, і на друге читання найбільш одіозні з прийнятих у четвер проектів законів будуть винесені з використанням схожої "двоходівки".

Хід перший – спровокувати опозицію на блокування трибуни; хід другий – зачинитися у будь-якій залі у межах 15-хвилинної доступності до Грушевського 5, і "прийняти важливі для суспільства законопроекти", за обкладинкою яких – сумнівні корупційні оборудки.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)