Символическая компенсация с продолжением

37 просмотров
Четверг, 02 мая 2013, 15:13
Василий Кедык
политолог, Ивано-Франковск

"Європейський суд з прав людини, підтвердивши по відношенню до мене порушення 18 статті "Конвенції з захисту прав та основоположних свобод людини", фактично визнав мене політичним в’язнем", – йдеться в заяві Тимошенко, оприлюдненій на офіційному сайті "Батьківщини", після оголошення судового вироку ЄСПЛ.

Уже наступного дня для українських медіа комуністичний першотравневий перформанс вийшов на перший план порівняно з вироком високої європейської судової інстанції в справі значної української політичної фігури.

Через доповнений цьогоріч святкуванням Великодня "виїзний" період травневих свят, напередодні якого оголошено вирок, ця новина не набуде належного інформаційного резонансу.

Але чому в останній робочий день тижня, коли було оголошено вирок, навіть інтернет-ЗМІ впали в своєрідний інформаційний ступор, механічно цитуючи уривки з перекладу судового вироку та заяви провладних і опозиційних політиків?

Усвідомлення того, що, на відміну від справи Юрія Луценка, оголошення вироку ЄСПЛ в справі Юлії Тимошенко не вплине на рішення Януковича щодо долі екс-прем’єрки, суб’єктивно сформувало медіа-картину навіть для опозиційних ЗМІ.

Таким чином українці потрапили в дві різні за масштабом медіа-реальності: під час оголошення судового вироку Родіоном Кірєєвим в Печерському суді Києва 11 жовтня 2011 року та вироку ЄСПЛ у вівторок.

Рішення Європейського суду з прав людини по справі Юлії Тимошенко не стало якоюсь несподіванкою для основних політичних гравців та експертного середовища.

Виходячи з усвідомлення того, що ЄСПЛ встановить порушення прав підсудної у зв’язку з арештом, про що напередодні писало чимало аналітиків, в експертів залишилось питання стосовно кількості порушених положень "Європейської конвенції з прав людини", які прозвучать в судовому вироку.

У певному дискурсі можна говорити про втрачену широту інформаційних можливостей опозиції, пов’язану з тим, що європейські судді не визнали застосування катувань до Тимошенко, чи утримання її в неналежних умовах або ж надання несвоєчасної медичної допомоги, а також не знайшли вагомих доказів побиття екс-прем’єрки 20 квітня 2012 року під час перевезення до лікарні.

У тексті вироку ЄСПЛ , розміщеному в Інтернеті, йдеться, що українською пенітенціарною системою було докладено більше зусиль, ніж зазвичай передбачається заходами з охорони здоров’я для пересічних ув’язнених.

Все це певною мірою перешкодить тиражуванню подвійного статусу Тимошенко – політичного в’язня та жертви тюремних знущань в європейських політичних колах.

Втім, рішення ЄСПЛ остаточно формалізувало імідж політв’язня для Тимошенко в очах європейських посадовців, навіть не зважаючи на те, що ознаки політично мотивованого рішення і статус політв’язня не тотожні речі, а на розгляді в Євросуді перебуває ще один позов Тимошенко стосовно політичної мотивації вироку у тій же "газовій справі".

Сам Захід наразі не готовий ввести санкції проти першого заступника генерального прокурора України Рената Кузьміна, заступника генпрокурора Лілії Фролової, яка підтримувала державне обвинувачення у Печерському районному суді, та судді Родіона Кірєєва, причетних до арешту Тимошенко, з вимогою чого виступила "Батьківщина" в своєму зверненні до ЄС.

Втім, якщо згадати про ще одну справу проти Тимошенко – справу Щербаня, де прокуратурою вже підготовлена певна доказова база, підтримка Європи дуже важлива в контексті одного з ймовірних варіантів визволення Тимошенко з ув’язнення – виїзду на лікування до Німеччини та отримання політичного притулку.

Дехто з аналітиків твердить про моральний обов’язок Меркель надати політичний притулок Тимошенко, в світлі того, що сама Меркель була одним з найактивніших поборників якнайшвидшого підписання газових угод між Україною та Росією взимку 2009, коли РФ перекрила постачання газу до Європи через конфлікт з українською стороною.

Проте таке рішення означає для самої Тимошенко – хрест на амбіціях-2015.

Інші варіанти звільнення виглядають ще примарнішими напередодні президентської кампанії – президентське помилування екс-прем'єрки, ухвалення Верховною Радою законопроекту щодо декриміналізації статей за якими було засуджено Тимошенко…

Або ухвалення законопроекту про амністію, який би надав їй право участі у політичній діяльності чи рішення Вищого спеціалізованого суду з цивільних та кримінальних справ про перебування судді Родіона Кірєєва, який ухвалив рішення про арешт та ув’язнення Тимошенко, під політичним тиском, що веде до наступного перегляду судового вироку в "газовій справі.

Тож яким буде продовження цієї символічної сатисфакції? Насамперед воно таки буде в будь-якому разі, адже на розгляді в ЄСПЛ перебуває набагато серйозніший позов Тимошенко.

І у разі, якщо друге рішення виявиться також на користь Тимошенко, тиск на Януковича з боку європейської спільноти стане не просто сильним, а неймовірним та зумовить значну, фактично абсолютну дипломатичну автаркію чинної влади.

Окрім того, якщо врахувати часовий континуум, воно викличе значно потужніший інформаційний резонанс в українському суспільстві, на той час добряче наелектризованому в світлі наближення президентської кампанії, що за умов вмілого використання опозиційним кандидатом, може надати йому додаткову політичну фору.

Василь Кедик, політолог, Івано-Франківськ, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)