Визит Арсения Яценюка в США. Правда для Украины и Януковича

53 просмотра
Вторник, 02 июля 2013, 18:51
Остап Семерак
министр экологии и природных ресурсов Украины

Візит Голови політради та парламентської фракції  ВО "Батьківщина" Арсенія Яценюка до США викликав істерику деяких записних захисників режимів Кучми та Януковича.  Зрозуміло, що це свідчить про фобії нинішньої влади, зокрема про її страх перед опонентами.

Проте, аби провладна заангажована риторика не вводила суспільство в оману, я викладу реальні факти про цей візит, оскільки, на відміну від "адвокатів" режиму, я мав стосунок до його планування, брав у ньому участь, бачив усе на власні очі та чув на власні вуха.

Візит Арсенія Яценюка до Вашингтона, який відбувся 23 – 26 червня цього року, планувався заздалегідь. В американській столиці хотіли бачити і чути лідера Об’єднаної опозиції, і дата поїздки була визначена, виходячи з графіків роботи Верховної Ради України та Конгресу США і перебігу політичних процесів, пов’язаних з об’єднанням опозиційних партій і проведенням акції "Вставай, Україно!".

Перед нами стояло декілька завдань.

Перше – використати весь потенціал американської дипломатії для того, щоб підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС таки стало реальністю.

Друге – сприяти якомога швидшому звільненню Юлії Тимошенко з в’язниці.


Третє – представити та обговорити стратегічний план змін в Україні, який розробляє наша команда напередодні президентських виборів.

Програму переговорів можна умовно поділити на декілька блоків:

- зустрічі з американською адміністрацією: заступником Держсекретаря США з политичних питань Венді Шерман та Спеціальним помічником Президента США, головним директором з питань Європейських справ у Раді Національної Безпеки Карен Донфрід.

- зустрічі з лідерами Конгресу США: лідером більшості в Сенаті Діком Дурбіном, лідером меншості в Сенаті Джоном МакКейном, лідером більшості у Комітеті з закордонних справ Палати представників США Еліотом Енгелем та Співголовою Гельсінської комісії Конгресу США Крістофером Смітом.

- зустріч з Першим заступником Виконавчого директора МВФ Девідом Ліптоном.

- зустрічі з громадськістю, експертами та науковцями: публічна промова в Брукінгс-інституті, дискусія у Фрідом Хаус та зустрічі з українською діаспорою.

- зустріч із представниками американського бізнесу та інвесторами.

Чому відбулися зустрічі саме з цими людьми? Чому ми планували саме такий графік? Відповідь проста. Ми мали перед собою чітке завдання і чіткий план, для виконання якого нам був потрібен саме такий графік та саме ці співрозмовники.

Заступник Держсекретаря з політичних питань Венді Шерман відповідає за політику США у Європі. Саме вона веде українське питання і в березні цього року була в Україні та зустрічалася з президентом Януковичем.

Після цього відбувся короткотерміновий "прорив" української дипломатії у США – візит міністра Кожари до Вашингтону і зустріч із Держсекретарем Джоном Керрі. З офіційного повідомлення відомо, що Керрі говорив з Кожарою про перспективу підписання Угоди про асоціацію з ЄС та про припинення політичних переслідувань і звільнення Юлії Тимошенко.  

Карен Донфрід щойно призначена на високу посаду в Білому Домі й Раді Національної Безпеки та входить у найближче до президента Обами коло людей. Вона є ключовою особою у формуванні політики адміністрації президента щодо України та Європи загалом.

Переповідати зміст цих зустрічей можна довго, але окреслю головне: Уряд США цілковито підтримує євроінтеграційні бажання України, її незалежність у всіх вимірах та веде розмови з Януковичем про припинення політичних переслідувань і термінове звільнення Юлії Тимошенко.

Стало зрозуміло, що Янукович при обговоренні питання Тимошенко постійно міняє вимоги та умови, чим формує в американської адміністрації враження про себе як про політичного "наперсточника" та швидко втрачає досягнуті мінімальні дипломатичні завоювання.

Що стосується перспективи підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, то варто відзначити, що офіційний Вашингтон зайняв чітку позицію: припинення політичних переслідувань – звільнення Юлії Тимошенко – підписання документу. Цей меседж звучав на кожній зустрічі, а тому раджу оточенню президента Януковича набратися хоробрості і сказати йому правду.

Сенатор Дурбін є автором прийнятої у листопаді 2012 року Резолюції Сенату США щодо України, яка закликає американський Уряд застосувати персональні санкції до людей, причетних до організації політичних репресій в Україні. Резолюція чинна і сьогодні. Нагадую, що перший заступник генпрокурора України Кузьмін позбавлений американської візи та права на отримання нової.

Після оголошення рішення Європейського суду з прав людини щодо Тимошенко Дурбін вніс проект нової Резолюції з закликом до влади України виконати це рішення та звільнити лідера української опозиції. Звертаю увагу істеричних захисників режиму, що ця Резолюція не скасовує попередню, а містить у своєму тексті посилання на неї.

Новий документ уже отримав схвалення у Комітеті Сенату США із закордонних справ.  

Сенатор Дурбін протягом останнього часу двічі відвідував Україну та мав зустрічі з Януковичем. Важливо розуміти, що Дурбін є лідером демократів у Сенаті США, і тепер, після проходження проекту Резолюції через профільний Комітет, він має одноосібне право призначити дату її розгляду Сенатом.

Арсеній Яценюк із сенатором дійшли згоди, що будуть консультуватися перед винесенням проекту на голосування. Тим не менш, цілком зрозуміло, що голосування в Сенаті у разі невиконання Україною рішення ЄСПЛ відбудеться не пізніше вересня цього року.

Лідер республіканців у Сенаті США Джон МакКейн виступає за внесення до тексту Резолюції жорсткіших формулювань, що може стати неприємною реальністю для Януковича вже найближчими днями. МакКейн теж прийняв запрошення відвідати Україну.  Візит можливий вже в липні цього року.

З проведених зустрічей на Капітолійських пагорбах стало очевидним, що сенатори виступають провісниками жорсткої позиції Уряду США, а отже Януковичу варто змінити стратегію спілкування з офіційним Вашингтоном.

Перший заступник виконавчого директора МВФ Девід Ліптон проявив повне розуміння економічної політики Уряду Януковича – Азарова.

Для запобігання паніки в Україні напевно не варто переповідати суть розмови, але скажу одне: Уряд повинен терміново відмовитися від практики популізму та дерибану бюджету і розпочати термінові реформи економіки. В іншому випадку нас очікують тяжкі випробування вже до кінця року.

Цього тижня Україну має відвідати місія МВФ на чолі з новим керівником. Думаю, що це мало б стати стартом чесної розмови українського Уряду як з МВФ, так і з громадянами України. МВФ налаштований на роботу і очікує певних політичних та економічних рішень саме від Януковича, бо від Азарова нічого сьогодні не залежить.

Зустрічі Арсенія Яценюка у США показали, що офіційний Вашингтон вболіває за євроінтеграційні наміри нашої країни та підтримує їх, уважно спостерігає за підготовкою до президентських виборів в Україні 2015 року і наголошує на необхідності їх чесного та прозорого проведення, веде активну дипломатичну роботу для звільнення Юлії Тимошенко та активно цікавиться енергетичною безпекою України.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)