Стратегии не будет

49 просмотров
Вторник, 06 августа 2013, 10:27
Александр Пиддубный
журналист, для УП

Радбез удруге "пролетів" із конкурсом на написання глобальних та регіональних сценаріїв розвитку до 2030 року, а також оцінки внутрішньополітичних загроз.

Подібні документи для систем безпеки в інших країнах є ключовими. Адже перший документ не лише передбачає як розвиватиметься світ на основі існуючих трендів. У ньому закладається певна траєкторія – як розвиватиметься країна на окреслений період часу в прогнозованих обставинах.

Другий документ, власне, стосується не лише політики, якою вітчизняні медіа звикло годують аудиторію. Цей документ допомагає оцінювати загрози у світі, що постійно змінюється – тобто у всіх царинах життя, механізмом врегулювання чого є легальні політичні інструменти.

Принаймні, так мало би бути за класичною схемою.

Подібні вищезгадані документи не є чимось екстраординарним для керівництва інших країн.

Країни-лідери зазвичай стратегують сценарії свого розвитку, не обмежуючись 2030 роком. У разі потреби такі стратегії/траекторії коригуються або доповнюються.

"Методологія оцінки загроз" зазвичай має більш оперативне, короткострокове завдання й виписується за безпосередньої участі правоохоронних органів, спецслужб, розвідки й державних структур у межах їхньої компетенції.

Часто "стратегії" країн недоступні для загального огляду або ж доступні частково, а "загрози" зазвичай взагалі отримують гриф "ЦТ", "цілком таємно". За суттю, "загрози" – це централізовано зведений документ розкиданих по відомствам "запчастин". Зводити в єдино його мав би Апарат РНБО із супутніми інститутами.

Утім, як я вже писав на сторінках УП, інститути Радбезу наказали довго жити.

Нині важко зрозуміти, чим керувалися функціонери Радбезу, оголошуючи аутсорсінговий конкурс того, що варто тримати якщо не в таємниці, то принаймні при собі. Нерозуміння ними простих речей і призвело до смішного результату конкурсу – з нинішнім Радбезом просто ніхто не хоче співпрацювати. Бо зрозуміло, що навіть якщо хтось і візьметься виписувати суперрозумні речі – то хто ж їх виконуватиме? Більше того, нема гарантії, що ці розумні речі не продадуть "кому треба".

Система розробки стратегічних документів, а тим більше оперативних, що зазвичай містять більше конкретики й даних, – є прерогативою й власністю держави. Над такими працями трудяться не лише провідні аналітики спеціальних служб – це, передусім, питання честі для часто невідомих аналітиків зі спеціалізованих державних інституцій.

Наприклад, американські "мозкові центри", що залучені до подібних робіт, часто афільовані, наприклад, з Пентагоном або тісно пов'язані з Держдепом.

Система розробки надважливих документів у розвинених країнах тісно пов'язана із системою ухвалення рішень. Ухвалення рішень, у свою чергу, пов'язане з їхнім виконанням. Виконання рішень дорівнює ефективності реагування на надзвичайні ситуації, що виходять за межі одного відомства – міжвідомчої координації. Це як п'ятірня, де все працює як одне ціле.

Конкурс – !!! – написання стратегічних документів імені Радбезу свідчить про остаточну безпорадність нинішньої системи. Адже якщо вона не в стані визначити загрози, більше того, просить допомоги на стороні – то як вона їм протистоятиме?

Олександр Піддубний, журналіст, у 2008-2011 роках працював у Раді національної безпеки і оборони України, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)