Последний призыв в армию - или мобилизация против граждан?

129 просмотров
Вторник, 05 ноября 2013, 16:47
Иван Крулько
народный депутат Украины, фракция "Батькивщина"

"У цьому році в Збройні сили України відбудеться останній призов", "Глава держави підписав Указ про останній призов в Україні", – такими й подібними заголовками майоріли новини про перехід на контрактну армію.

Із цієї новини було організоване навіть телешоу, коли президент Янукович "постановочно" зустрівся з кількома відомими жінками та "фахово" із ними обговорив питання майбутнього української армії.

Взагалі-то, тема відмови від строкового призову й переходу на контрактну армію не нова. Україна впродовж кількох останніх років послідовно скорочувала кількість збройних сил. І це було логічно, готуючись до реалізації курсу на євроатлантичну інтеграцію, іншими словами – вступу до НАТО.

Натомість, влада проголосила незрозумілу "позаблоковість" і відмовилася від участі в найбільш ефективній системі колективної безпеки. Водночас, так і не давши відповідь на ключове запитання: "Яким чином планується забезпечення захисту територіальної цілісності України по всьому периметру кордонів?"

Це питання так і залишиться без відповіді, як, і безліч інших.

Але чи правду ми почули про останній призов?

"Диявол криється в деталях"

Цей крилатий вислів дуже точно підходить до ситуації із призовом.

Відповідно до указу №562/2013 визначено: "Не проводити в 2014 році призов до Збройних сил України та інших військових формувань (крім внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України)".

Ключове в цьому пункті записано в дужках.

Насправді, призов продовжуватиметься, причому виключно для потреб внутрішніх військ, які знаходяться в підпорядкуванні МВС.

З одного боку, виходить досить кумедна ситуація: військкомати, які перебувають у віданні Міноборони, підпрацьовуватимуть "на підряді" у міліції, набираючи для них новобранців.

З іншого боку, виникає цілком обґрунтоване застереження щодо доцільності набору призовників для потреб МВС.

Голі факти

Факт 1. У жодній країні ЄС не відбувається строковий призов до будь-яких формувань, які перебувають у віданні МВС або їх аналогів. Подібна практика зустрічається тільки в авторитарних режимах. Україна проголосила курс на євроінтеграцію й мріє про Угоду про асоціацію – і при цьому продовжує практику недемократичних режимів.

Факт 2. У наступному році 100% призовників будуть служити в міліції. Від моменту проголошення незалежності України кількість призовників до внутрішніх військ зросла з 5% у загальному призові до 100%. Цю тенденцію можна легко прослідкувати, ознайомившись із відповідними постановами КМУ, якими регулювалося чисельність призовників.

Факт 3. Принцип екстериторіальності. Це означає, що призвані до внутрішніх військ юнаки, наприклад, з Донецька або Криму направляються, наприклад, до Львова або Луцька. Це робиться з єдиною метою: боєць повинен виконати будь-який наказ. А отже, на нього не мають впливати жодні фактори – наявність друзів, родичів тощо.

До чого ж готується влада?

Цим сакраментальним питанням задався не випадково. Останні кілька засідань нелегітимної Київради відбувалися в оточенні бійців "Беркуту" і – увага! – підрозділів внутрішніх військ.

Саме через них або завдяки їм, ні я, ні мої колеги – депутати Київради від опозиції, ні народні депутати, не мали змоги потрапити на засідання Київради.

Самі ж бійці внутрішніх військ, яким залишилося дослужити по 1-2 місяці, крадькома зізнавалися, що просто виконують наказ, хоч і незаконний.

"Просто виконати наказ" – це відповідь на запитання, для чого міліції дармові бійці, які "роблять, що велено" за одяг і харчі. Про виконання високого громадянського обов'язку тут не йдеться.

Особисто в мене ще до сьогодні свіжі спогади осені 2004 року, коли адміністрація президента була оточена бійцями спецпідрозділів МВС, які були спеціально доставлені чи то зі сходу, чи то з півдня, для того щоб просто виконати наказ. Благо, що не довелося виконувати…

Чисельність молодих українців, які поповнять ряди внутрішніх військ у наступному році, який, нагадаю, передує президентським виборам, досі не відома. Згідно із цитованим вище указом президента – це повинен визначити кабмін. Як то кажуть, "відповідно до потреб".

Тому, навіщо владі безкоштовні бійці й для чого проводиться мобілізація – додумайтеся, як відомо, самі.

Іван Крулько, депутат Київради, голова "Батьківщини Молодої", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)