Наращивать динамику протестов

34 просмотра
Четверг, 05 декабря 2013, 14:29
Тарас Стецькив
общественный и политический деятель, народный депутат Украины I-IV, VI созыва

Ключове значення для народного успіху має нарощення динаміки протестів в Києві і в регіонах. Кількість протестуючих і їхня дія кожен день має збільшувати силу тиску на владу.

Як цього досягти?

Нагадаю головні вимоги, які стихійно сформовані Майданом і опозицією в Києві перед владою:

1. Відставка всього уряду Азарова і формування перехідного технічного уряду.

2. Покарання всіх виконавців та організаторів звірячого побиття людей в ніч з 29 на 30 листопада на Майдані. Звільнення всіх заарештованих політв’язнів.

3. Розпуск Верховної Ради і проведення дочасних виборів (для цього опозиція в складі трьох фракцій заблокувала парламент).

4. Визначення і оприлюднення дати підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

5. Відсторонення від президентської посади Януковича і дочасні вибори нового президента.

Я переконаний, що максимально швидко має бути доповнений і оприлюднений на Майдані склад штабу Національного спротиву, куди, крім "реєстрової" опозиції, мають увійти представники діючих громадських організацій і лідери студентських страйкомів там, де вони виникли. Це дасть керівництву необхідну легітимність і дозволить більш дієво керувати протестом.

Якщо влада втрачає легітимність в очах власного народу, Майдан має народити і самопроголосити власний центр керівництва суспільним протестом. По суті, це стане кроком до створення альтернативної (паралельної) влади, яка бере на себе здійснення функцій, які слід здійснювати в подібній ситуації.

Штаб національного спротиву має почати діяти, даючи вказівки, накази, що робити кожного дня і вибудувати вертикаль керівництва процесом в регіонах.

В кожній області мають бути призначені керівники. Це можуть бути мери міст, голови облрад, чи депутати, а якщо таких нема – авторитетні місцеві діячі, в крайньому випадку, представники з центру.

Завдання таких штабів на місцях: пропагандистська і роз’яснювальна робота, чого вимагає і що робить опозиція, організація протесту на місцях, ротація присутності активістів в Києві, проведення мобілізаційної кампанії.

Головна стратегія має полягати в розширенні території (географії) протесту і в делегітимізації влади Януковича в суспільній свідомості.

Делегітимізація може здійснюватись у різний спосіб: висловлення недовіри Януковичу та главам його адміністрацій на сесіях місцевих рад, оголошення територій населених пунктів, які не визнають владу Януковича і виступають за приєднання до угоди з ЄС, рішення про прибрання портретів Януковича з шкіл, ВУЗів, кабінетів чиновників і т.д.

По-суті, такими і подібними діями, запускається процес народного (політичного) імпічменту Януковичу.

Якщо опозиція (керівництво Майданом) буде діяти послідовно, не допустить помилок, не зупиниться на півдорозі, не купиться на гнилий компроміс – народний протест буде наростати і рано чи пізно наступить вирішальний момент.

Вирішальний момент наступить тоді, коли буде підготована і здійснена потужна мобілізаційна акція, реалізація якої унеможливить подальше перебування Януковича на посаді президента України.

Лише після цього стане можливим політичне розв’язання кризи політичними засобами. Воно полягатиме не тільки у скликанні "круглого столу" і виборах, які змінять прізвища на вершині влади. Воно полягатиме в установленні нового правопорядку в країні (перерозподілі влади на користь народу) через прийняття нової Конституції всенародно обраними Установчими Зборами.

Тарас Стецьків 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)