Советы любителям клубнички и чужих тайн

17582 просмотра
Четверг, 02 января 2014, 09:37
Анна МалярAnna Maliar
кандидат юридических наук, эксперт-криминолог

Останнім часом інтернет переможно проник у наше життя і займає все більшу його частину. Тотальна інтернетизація призвела до появи нового виду злочинності, а саме кіберзлочинності, а також породила нові способи вчинення давно існуючих злочинів, приміром, крадіжки чи шахрайства.

Крім того, поява інтернету значно полегшила вчинення таких злочині, як от розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість або розповсюдження порнографічних творів, зображень, інших предметів.

В результаті кількість нелегального виготовлення, збуту, розповсюдження порнографії збільшилась в усіх країнах, де є вільний доступ до глобальної мережі.

Тож, через власну цікавість до полунички, ви можете стати злочинцем. Або "зливаючи" еротичний компромат на колегу, колишню дружину, партнера чи ворога, – вирити собі яму кримінальної відповідальності.

Безумовно, варто врегульовувати та обмежувати поширення порнографії з елементами збочень, насильства, жорстокості.

Проте, стаття 301 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за ввезення, виготовлення, збут, розповсюдження та зберігання порнографічних предметів, охоплює значно ширший спектр діянь, в тому числі ті, що на перший погляд здаються нормою.

Наприклад передаючи флешку чи диск з порнофільмом знайомому, особа вже порушує кримінальне законодавство. Оминемо виготовлення, збут, перевезення порнографічних предметів. Зупинимось на розповсюдженні та зберіганні з метою розповсюдження.

Адже саме за ці дії може понести кримінальну відповідальність звичайний громадянин, який не займається торгівлею предметами (зображеннями) порнографічного характеру, не створює їх, тобто не отримує з цього ніякої вигоди, окрім естетичної, еротичної насолоди чи задоволення від оприлюднення чужої таємниці.

Передача будь-кому порнофільму, або фото, текстів, віршів, програм, статуеток порнографічного характеру просто для перегляду, розміщення вами ваших же порнографічних фото, відео, текстів, віршів тощо – можуть бути підставою для кримінальної відповідальності. Оскільки це і буде розповсюдження.

Якщо ви у соціальній мережі, на своїй сторінці викладаєте файли з фото чи відео порнографічного характеру, ви також порушуєте закон. Тож, будьте уважними.

Якщо ви думаєте, що Феміда та доброзичливці сплять у той час, коли ви викладаєте в інтернеті зображення, тексти, програми порнографічного характеру – ви глибоко помиляєтесь.

Ось вам типові приклади судової практики вітчизняних судів. Чоловіка, який виклав в інтернеті фото свого статевого акту з цивільною дружиною, Рахівським районним судом Закарпаття було засуджено за статтею 301 Кримінального кодексу.

Також Бориславський районний суд Херсонщини визнав винним у розповсюдженні порнографії та засудив чоловіка, який виклав на сайті знайомств фото порнографічного характеру – себе оголеного, та за те, що надіслав ці фото по електронній пошті, очевидно, одній з претенденток на знайомство.

Розповсюдженням порнографічної продукції Роздольненський районний суд в Криму визнав передачу флешки з відео файлами порнографічного характеру своїм друзям у себе вдома.

Красноперекопський районний суд АРК засудив чоловіка за розміщення у соціальній мережі "Вконтакте" фото порнографічного характеру, які були у загальному доступі. Цей чоловік створив сторінку для одностатевих знайомств та викладав на ній різного роду порнографічні фото.

Максимальний розмір покарання, передбачений в частині1 статті 301 Кримінального кодексу – обмеження волі до трьох років. Проте, якщо предметом злочину буде кіно- та відеопродукція порнографічного характеру – те, що найчастіше скачують та розповсюджують за допомогою інтернету, – то санкція збільшується аж до 5-и років позбавлення волі.

Переважно по статті 301 ККУ – ввезення, виготовлення, збут, розповсюдження порнографічних предметів – зустрічається три категорії справ.

Перша, досить чисельна, – це виготовлення та збут порнографічної продукції, коли є корисний мотив. Практично в усіх випадках використовується інтернет як джерело порнографічної продукції або як інструмент її розповсюдження.

Друга категорія справ – це споживачі порнографічної продукції, про яких повідомили правоохоронним органам доброзичливі друзі, родичі, колишні кохані.

Третя – коли добрі люди, що хотіли покарати або дошкулити своєму неприятелю, розповсюджують його приватні порнографічні зображення.

Отже, якщо ви розміщуєте в інтернеті власне порнографічне зображення, ви порушуєте закон "Про захист суспільної моралі" та статтю 301 ККУ.

Якщо ви розміщуєте конфіденційні приватні порнографічні чи еротичні зображення інших людей, ви до того ж порушуєте й норми Конституції та Цивільного кодексу, що захищають особисте життя та гарантують невтручання у нього – стаття 32 Конституції, статті 270, 271, 280 Цивільного кодексу.

У яких випадках дозволено тобто є легальним розповсюдження продукції сексуального чи еротичного характеру?

Розповсюдження продукції сексуального чи еротичного характеру дозволяється за наявності позитивного висновку Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, і лише у спеціально відведених для цього місцях.

Наприклад, в спеціалізованих медичних закладах і установах, які мають відповідну ліцензію та ліцензію для надання медичної допомоги особам з сексуальними розладами або у спеціалізованих магазинах, за умови недоступності неповнолітнім і не нав'язування споживачам.

І лише за умови герметичної упаковки, спеціального маркування і за наявності повідомлення "продукція сексуального характеру, продаж неповнолітнім заборонено".

Тож, будьте пильними та зважуйте, – чи вартує ваше задоволення від перегляду та поширення між знайомими полунички статусу судимості, чи перекриває насолода від оприлюднення чужих таємниць перспективу юридичної відповідальності.

Ганна Маляр, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)