Украина стала причиной нового геополитического сдвига

109 просмотров
Вторник, 04 марта 2014, 17:11
Сергей СорокаСергій Сорока (Sergii Soroka)
эксперт по вопросам реформы госслужбы и госуправления

Якщо до 28 лютого події в Україні можна було трактувати як суто внутрішні справи, то з 28 лютого – з початку поки що "прихованої" військової агресії Росії на територію українського Криму – події стали носити явно геополітичний характер.

Є стійке відчуття, що Віктор Янукович перетворився на такого собі сучасного ерцгерцога Франца Фердінанда, який несвідомо та випадково став причиною величезних геополітичних змін в світі, що почалися в 1914 році, з початком Першої світової. І закінчились із закінченням Другої і початком Холодної воєн.

Сучасний світовий порядок став результатом саме таких глобальних процесів. Схоже, такий порядок вже не може бути гарантом світової економічної, політичної та військової стабільності і вичерпав себе.

Затяжна економічна криза стала одним із каталізаторів геополітичної кризи, так як досі світовий істеблішмент не дав відповідь на запитання: а що робити з величезними зовнішніми і внутрішніми боргами країн світу? Списати не можна, обслуговувати неможливо.

Іншим каталізатором є Росія. По перше, Путін одержимий ідеєю повернення Росії статусу світової держави, якою колись вважався СРСР. Ідеологія повернення – "руський мір", геополітична форма – Єроазійський Союз, найважливішою складовою якого мала б бути Україна.

Ці плани – не тільки "брєдові" ідеї Путіна. Ці плани – необхідна умова для виживання Росії, як геополітичної одиниці. І Путін це розуміє.

Сланцева революція, демографічні проблеми самої РФ, зростання геополітичної ваги Китаю – ці та інші виклики, які не зможе витримати неефективна нереформована економіка Росії вже в найближчі 3-5 років.

Але в цій геополітичній авантюрі Путін не врахував декілька речей.

По-перше, українці вже далеко не такі проросійські, як вважають росіяни. Навіть в південно-східних регіонах. Навіть в Криму. Тому терміново доводиться використовувати заїжджих "тітушок", місцевий криміналітет, типу Аксьонова, і велику купу грошей.

Друге і головне: США і Великобританія є гарантами суверенітету і територіальної цілісності України згідно Будапештському меморандуму 1994 року, коли Україна добровільно відмовилась від ядерної зброї. Росію наразі "гарантом" назвати вже важко.

І все було б не так критично, якби саме в ці дні США і Великобританія не вели переговори з Іраном про відмову останнього від ядерної програми. Звичайно, йдеться про певні економічні, політичні та військові гарантії з боку США щодо Ірану.

Про які гарантії можна говорити, коли наразі США не може забезпечити Україні надані в 1994 році гарантії?

Отже.

Бліцкригу не вийшло. Росії треба вже думати як мінімізувати іміджеві, фінансові та геополітичні втрати та виходити із кризи, яку вона сама і створила.

Всі країни світу, включно G7, зрозуміли, що путінська Росія не може бути надійним та передбачуваним партнером у світі. Висновки ВЖЕ зроблені, наслідки – на черзі.

Росія входить в затяжний період внутрішньої кризи, в подоланні якої буде важко знайти партнерів.

Україна ж має шанс потрапити під прямий протекторат ЄС та США щодо реальної допомоги в проведенні економічних, соціальних, політичних та інших реформ – такий собі "план Маршалла"-2.

Схоже, до таких реформ дозріло і українське суспільство, і нова влада.

Сергій Сорока, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)