Конец информационному пацифизму

59 просмотров
Суббота, 08 марта 2014, 12:53
Богдан ЧервакБогдан Червак
глава ОУН

Хроніка із інформаційних фронтів не поступається хроніці бойових дій.

Як повідомив Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення приміщення ДП РТПЦ АР Крим в Сімферополі, РПЦ "Севастополь" АР Крим в Севастополі, РПЦ "Красноперекопськ", які забезпечують трансляцію українських телерадіоорганізацій на території АРК захоплені особами у військовій польовій формі без опізнавальних знаків, у повному спорядженні з бойовою зброєю.

5 березня на ефірних частотах "Чорноморської ТРК" розпочав мовлення російський державний інформаційний телеканал "Россия 24".

6 березня на всій території Автономної Республіки Крим було відключено ефірне мовлення 5-го каналу та "1+1". Наразі на частотах "1+1" транслюється російський державний телеканал "Россия".

7 березня у Криму зупинено ефірне аналогове мовлення українського телеканалу "Інтер", на частотах якого транслюється НТВ.

Виглядає, що на милість окупантам здалися державні телередіокомпанії у Сімферополі й Севастополі.

У такій ситуації більш ніж дивно "діє" Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України.

Спочатку до РНБО звідти приходить лист, у якому заявляється, що Нацрада нічого не може зробити для гарантування інформаційної безпеки України.

"Аргументи": у приміщенні Нацради перебувають активісти Майдану; не існує відповідної нормативно-правової бази; Верховна Рада висловила недовіру Нацраді.

Перший "аргумент" взагалі не може бути виправданням для бездіяльності.

Відповідно до статті 1 закону "Про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення", саме вона "є конституційним, постійно діючим колегіальним органом, метою діяльності якого є нагляд за дотриманням законів України у сфері телерадіомовлення, а також здійснення регуляторних повноважень, передбачених цими законами".

Водночас не відповідає дійсності і те, що в Україні відсутня нормативно-правова база, яка дозволяє діяти рішучо і послідовно у відношенні до тих каналів, які ведуть неприховану інформаційну агресію проти нашої держави.

Зокрема, стаття 6 закону "Про телебачення і радіомовлення" прямим текстом говорить, що "не допускається використання телерадіоорганізацій для: закликів до насильницької зміни конституційного ладу України; закликів до розв'язування війни, агресивних дій або їх пропаганди...".

Щодо недовіри, яку парламент висловив Нацраді, то треба пам’ятати, що під час війни не тримають особистих образ, а роблять все можливе, щоб зберегти Україну від російської військової та інформаційної окупації.

Правда, уже через декілька годин Нацрада зробила заяву в якій закликала "провайдерів програмної послуги тимчасово утриматись від ретрансляції у своїх мережах передач телеканалів "Вести", "Россия 24", ОРТ, "РТР Планета" до приведення їхніх програм у відповідність до вимог українського законодавства".

Слова "тимчасово утриматися" не відповідають жорстким реаліям інформаційної війни, яку розв’язала проти України Російська Федерація.

На щастя, окремі провайдери, не чекаючи якихось рішень, а керуючись виключно інтересами держави, її інформаційної безпеки, вже зробили те, що були зобов’язані зробити: викинули із кабельних мереж російські канали – агресори.

При цьому наголошую, що йдеться не про вилучення усіх російських каналів, а лише тих, які вдалися до неприхованої інформаційної агресії.

Існує ще одна можливість невідкладно припинити інформаційну вакханалію російських ЗМІ. Про неї написала нардеп Олена Кондратюк.

Оскільки у даному випадку йдеться про відверте ігнорування Конституції України, порушення вимог уже згадуваної статті 6 закону про телебачення і радіомовлення, Генеральна прокуратура мала б звернутися до провайдерів з вимогою припинити трансляцію тих російських каналів, які долучилися до інформаційної війни.

"Органи прокуратури мають невідкладно відреагувати на випадки порушення вимог українського законодавства шляхом внесення провайдерам програмної послуги подання, в порядку статті 23 закону України "Про прокуратуру", з вимогою припинення незаконних дій та усунення порушень закону шляхом проведення перегляду відповідних пакетів програм і призупинення ретрансляції програм російських телеканалів, які грубо порушують законодавство України.

Іншими словами прокуратура може це вирішити швидко!", – вважає пані Кондратюк.

Сьогодні багато говорять, що ми платимо надто високу ціну за свій пацифізм. До цього треба додати – за інформаційний пацифізм насамперед.

Але уроки з цієї історії зробити ніколи не пізно.

Богдан Червак, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)