Сепаратизм в Харькове: взгляд изнутри

144 просмотра
Среда, 09 апреля 2014, 12:01
Арсений Троян
выпускник ХНУ, филолог, журналист

Ранок 8 квітня. Ситуація щодо сепаратизму в Харкові стабілізувалась: мітингувальники з "колорадськими" стрічками самотньо блукають площею, в ОДА замість молодиків із битами й триколорами – бійці "Ягуара" з автоматами й упевненістю в поставах. Здається, що все закінчилось, і гасло "чемодан-вокзал-Росія" втілилось в життя.

Але ось "Ягуар" залишає приміщення – і за якусь годину в моїй стрічці на ФБ з'являється інформація: "Увага, будьте обережні, чоловіки з георгіївським стрічками починають збиратися за ОДА"...

Чомусь так сталось, що Харків так жодного разу й не дав відсіч сепаратистам? Можна подумати, що харківці сплять і бачать себе під дбайливим крилом російського шуліки, тобто орла.

Насправді, це не так. Харків із самих початків на вістрі революції. Тільки-но в Києві в листопаді почали збиратись перші євромайданівці, Пилипець і невелика групка осіб згуртувались на площі Свободи й висловили намір стояти до переможного кінця.

Протягом усього перебігу активної фази революції в Харкові збирались мітинги. Так, кількатисячні, так, для мільйонного міста це навіть соромно. Але мітинги відбувались щодень, у будь-яку погоду, по будням о 18-00, на вихідних на 12-00, незважаючи на провокації й загрози арештів, проводячи неухильно мирну й мистецьку форму протесту, запрошуючи чимало знакових постатей сучасної української культури – Забужко, Скрипка, брати Капранови, "Гайдамаки".

Місто скинуло із себе совкову пелену провінційного базарно-недорозвиненого містечка й продемонструвало всій Україні: Харків – це Європа!

Натомість, коли розпочались сутички, харківський Євромайдан не зміг дати відсіч.

Весь березень і початок квітня майданівців били й принижували всі кому заманеться. Звичайно, не без участі міліції, радше – її бездіяльності.

Що ж робилось для того, щоб убезпечити чи принаймні дати відсіч у разі виникнення сутичок? Продовжували відбуватись мистецькі акції, різноманітні читання, а коли насувалась загроза сутичок, організатори скасовували мітинги. Проте люди самовільно збирались – і їх знову били, принижували.

Не варто згадувати про той цирк, який влаштовувала харківська міліція: відео, де людина у формі ховає ніж, що випав із кишені тітушки, бачив, мабуть, кожний. Тому вина цих "правоохоронних органів" у розгулі сепаратизму, без сумніву, є.

Можливо, Майдан занадто швидко відбувався, і Харків, будучи містом із великою долею зазомбованого населення, поспішно скидаючи із себе провінційну шкіру, не зміг активно переформатуватися на активну фазу.

Як результат – жахливе побиття студентів в ОДА 1 березня, подальший розгул сепаратистів. А за місяць, так остаточно й не сформована самооборона, без чітких лідерів, організованості – 7 квітня відчайдушно тікала парком від пацанви з палицями, яких було вдвічі менше.

Я не хочу нікого звинувачувати. Ради справедливості зазначу, що того дня теж тікав, отримавши символічну кулю із травмата в плече. Хочу лише порадити – треба переформатовуватися.

Нині Харків, як і весь Схід – блокпост, який охороняє всю Україну, а до виборів ще дуже далеко. Провокації будуть, у цьому можна не сумніватись.

Проте як підсумок, хотілось би сказати: розгулу сепаратизму в місті не було б, якби його вийшла захищати хоча б половина населення. Байдужість, страх, пофігізм – ось головні причини безчинств у Харкові.

Соромно було спостерігати, коли під час нападів тітушок на Майдан навколо збиралось вдвічі більше зівак, котрі, як і міліція, кам'яніли в нерухомих позах і дивились на сутички з виряченими від страху очима…

Навіть при недоліках керівництва, відсутності чіткого фізичного спротиву, тридцять-сорок тисяч мітингувальників – для мільйонного міста це цілком реальна цифра – змусили б тікати до самого Магадана навіть найзатятіших сепаратистів.

Що ж, для Харкова Майдан тільки розпочався.

Арсеній Троян, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)