Кому война, кому - повод для саморекламы

54 просмотра
Пятница, 02 мая 2014, 11:11
Борис Бахтеев
журналист

На українських телеекранах з'явився передвиборчий ролик. "Україну атаковано, – каже Юлія Тимошенко. – На сході Росія почала проти нас неоголошену війну. Армія та влада не можуть зупинити агресора... Я створила Рух опору!.." – і далі лідерка Батьківщини закликає до співпраці всіх, хто служив в армії.

"Я захищу Україну", – обіцяє Тимошенко.

Таврування влади перетворилося для Тимошенко мало не на лейтмотив її агітації. "У Верховній Раді панують інтереси... На посади призначаються люди, які працювали при Януковичі", – відкривала Юлія Володимирівна українцям очі в ефірі "Шустер live" 25 квітня.

От тільки хто тих людей призначає? Хто подає на розгляд їхні кандидатури?

Регіонали з комуністами? "Зелені чоловічки"? Кляті й ворожі олігархи?

А що то за влада, не здатна зупинити агресора?..

Лише лінивий не завважував: в.о.президента, він же голова Верховної Ради, прем'єр-міністр, секретар РНБОУ, міністр внутрішніх справ "та інші офіційні особи" в чималій кількості – усі вони є партійними підлеглими Юлії Тимошенко. Якщо якось і можна схарактеризувати сьогоднішню роль Леді Ю в українській політичній системі, то ця роль дуже нагадує генерального секретаря. Як відомо, до 1976 року Леонід Брежнєв не обіймав жодної офіційної державної посади – залишаючись, менше з тим, першою особою в державі.

Але нас цікавить інший аспект.

Гаразд, Юлія Тимошенко створила Рух опору. А як пересічні громадяни можуть із ним зв'язатися? Яким чином ті самі люди, що відслужили в армії, можуть запропонувати свої послуги? Де й звідки дізнатися про контактні телефони, режим роботи гарячих ліній? Куди, за якою адресою, можна з'явитися особисто?

Перша сторінка офіційного сайту партії "Батьківщина" містить лише банер, який веде на фото Леді Ю та припис: "Сайт у розробці". Ніякого іншого вказівника сторінки Руху опору. Лише якщо зайти на повідомлення "Врятувати країну може лише народ, – звернення Юлії Тимошенко (ВІДЕО)" – спробуй здогадайся! – можна на відео побачити номер телефону гарячої лінії.

А які, до речі, послуги треба пропонувати? Чим займатиметься Рух опору, які задачі та функції виконуватиме?

"Рух опору діятиме паралельно з армією", – запевняє Тимошенко. А як це?

Аксіома, відома не лише військовикам: на війні будь-які паралельні дії – то найперша запорука поразки. Гарантія поразки.

Чим, власне, має бути той Рух опору за суттю своєю? Озброєним ополченням? Міцним тилом із безперебійним забезпеченням армії? Дискусійною трибуною, місцем мозкових штурмів? Де і яким мусить бути його місце в системі оборони? Які – тобто не які конкретно, а хоча б якого роду – операції та акції він уже провів? А чи має намір провести найближчим часом, а чи хоча б у віддаленій перспективі? Якого типу утворенням він узагалі буде, яким буде поле його діяльності?

То що ж – той рух є таким страшенно секретним? Таким на 100% законспірованим? То навіщо тоді так гучно про нього розголошувати? Може, от переможемо – тоді й уславимо всіх бійців невидимого фронту? "Всі про нього знають, але ніхто ніколи не бачив", – так зазвичай кажуть про привидів...

Так, політика в Україні – річ гранично цинічна. І не лише політика: назвіть бодай одну сферу діяльності, де бал би не правили циніки та вмільці робити вигляд.

Саме проти цього, зрештою, і стояв Майдан. Саме за те, щоб покінчити з диктатурою циніків та диктатурою цинізму, віддавали життя люди.

Але навіть за граничного цинізму мусить же бути в душі бодай щось святе! Бодай щось, на чому совість має не дозволяти робити бізнес. Мусить же бути хоч якась межа, яку несили переступити, мусять же бути хоч якісь гальма!..

А ще...

Дуже, дуже й дуже хотілося б вірити, що до 25 травня ситуацію буде врегульовано, і всі слова про російську агресію, сепаратизм, ненависть та непримиренність почнуть відходити в історію.

І тоді всі розмови про героїчний, але невидимий Рух опору лусніть, мов мильна булька. Увесь фундамент передвиборчої агітації Тимошенко виявиться нікому не цікавим. Бо тоді, окрім рекламних анонсів, доведеться пред'явити бодай якісь результати.

То невже Юля точно знає, що ситуація не поліпшиться, а тільки піде на гірше?

І що розмови про Рух опору точно не втратять актуальності?..

Борис Бахтєєв, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)