Чьи интересы защищает президент Порошенко?

256 просмотров
Воскресенье, 03 августа 2014, 11:18
Степан Хмара
правозащитник, политзаключенный советских концлагерей, народный депутат І, ІІ и IV созывов, герой Украины

Загально прийнято оцінювати на початковому етапі діяльність обраних владних структур в демократичних державах через сто днів приходу до влади.

Як відомо, Порошенко обіймає пост президента менше 100 днів. Але взятися за написання цієї статті мене спонукали загрозливі обставини, в яких перебуває Україна: стан неоголошеної війни проти неї.

Це війна комплексна, глобальна, добре продумана і яка давно готувалася Росією з однією метою – ліквідація самостійної Української держави і знищення українців як окремої Нації.

Ця війна Росії проти України не припинялася ні на мить після розпаду СССР.

Особливо брутальних і агресивних форм вона набрала при режимі Путіна. Це не тимчасове явище, що спрямоване на якісь економічні вигоди, чи прихоплення частини території України, хоч і ці фактори мають значення як певний тактичний етап на шляху досягнення стратегічної мети.

Причини цієї війни слід розглядати в контексті російської імперської ідеї. В цьому її складність і загроза не лише для України, але й для глобальної безпеки.

Ця ідея спрямована на глобальне домінування і не обмежена певними часовими рамками і політичною кон’юнктурою.

Ідея глобального домінування має безперервну тяглість, яка бере витоки ще з XV століття: Москва – третій Рим, четвертому не бути!

Змінювалися політичні системи, режими державного управління, але ідея залишається непорушною по сьогоднішній день.

І цій ідеї була і залишається підпорядкованою ідеологія та політична практика відколи оформилася російська держава.

Ідеологія обґрунтування російської імперської ідеї змінювала свої форми в залежності від розвитку економічних і соціально-політичних світових процесів.

Це були : православіє, панславізм, комуністичний інтернаціоналізм. Сьогодні – це "русский мир".

Але головна її суть залишалася незмінною у різних модифікаціях. Вона ґрунтується на виключності російської душі, відокремленості і зверхності росіян над іншими народами, з особливою місією порятунку світу.

Ця риса російської ідеології навіть за панування комуністичного режиму паралельно існувала поряд з комуністичним інтернаціоналізмом. Російський народ виділявся ілюзорною вищістю над іншими народами СССР, російська культура видавалася "найпрогресивнішою".

Ця ідеологія вплинула на формування суспільної психології росіян до легкого сприйняття авторитаризму, тоталітаризму і расизму, рашизму.

Вона залишилася незмінною при різних соціально-економічних системах : феодалізмі, ринковому капіталізмі, комуністичному державному колективізмі і нині при симбіозі кримінально-мафіозного капіталізму з державною "керованою демократією".

Сьогодні політична система в Росії отримує щораз більш виражені форми тоталітарного російського націонал-расизму.

Сучасний російський імперіалізм набуває особливої загрози для світової безпеки правопорядку, де є російська мова – там Росія, де є росіяни – там має будуватися "русский мир".

Особлива його загроза для світу сьогодні полягає в тому, що абсолютна більшість російського суспільства підтримує агресивну імперську політику режиму Путіна.

По-друге, російський імперіалізм має на озброєнні ядерну зброю. І, по-третє, нинішня світова спільнота ще далека від розуміння цієї загрози для світу і поки що легковажить нею.

А він, російський імперіалізм, постійно нарощує наступ: шантажує, залякує ситу Європу, купує її корумпованих чиновників і продажних журналістів, громадських і політичних діячів, намагаючись дурити європейську спільноту і не тільки європейську шаленою брехливою пропагандою.

Зрештою, Росія завжди це робила, просто зараз вона має набагато більші можливості.

По-друге, російський режим намагається розколювати європейську спільноту через проштовхування нібито вигідних розмаїтих проектів.

По-третє, використовує для нарощування своєї сили нові технологічні досягнення Європи в різних сферах, в тому числі, і у військовій.

Разючий приклад: продаж Францією кораблів "Містраль" Росії, яка має намір використовувати їх не лише проти України, але й проти багатьох країн Чорноморського басейну, в тому числі, членів НАТО.

Надані під різні проекти фінансові ресурси Європи потім Росія сповна використає проти тих же європейських донорів.

Головне вістря протистояння в зовнішній політиці Росія спрямовує проти США: насамперед намагається послабити співпрацю США з Європою, роздмухувати недовіру до США у всіх куточках світу. І таке протистояння планує не обмежуватись лише політичною площиною.

Недавній візит до Латинської Америки Путіна підтвердив, що Росія намагається здійснювати нарощування протистояння і у військовій сфері – там Путін вів переговори про надання дозволу для розміщення військових баз Росії у декількох цих країнах.

Логіка політики Путіна, зрозуміла: США найпотужніша демократична держава світу і для московського імперіалізму вона головна перешкода для його гегемонізму.

До речі, про таку загрозу у майбутньому я попереджав помічника американського президента з питань національної безпеки Марка Злотника ще у вересні 1993, намагаючись переконати його в недоцільності домагатися позбавлення України ядерного статусу.

На жаль переконати в цьому Леоніда Кравчука було важче ніж американців.

Україна у планах московських імперіалістів

Ще від Переяславської угоди Хмельницького з Московією, яку остання відразу почала порушувати, і в подальшому Москва послідовно здійснювала антиукраїнську політику.

Для нарощування імперського експансіонізму їй потрібні були багатющі ресурси України: інтелектуальні, людські, матеріальні, територіальні, як плацдарм для подальшої експансії.

Оскільки українців ніколи не полишав дух свободи і прагнення самостійно облаштовувати своє життя на споконвічних землях – змагання за свою державність, то Москва постійно проводила супроти українців політику етноциду, бо їй потрібні були українці як покірні раби і багатства України.

Тобто: політика Москви завжди була спрямована на знищення українців як усвідомленого окремішнього етносу. Тому нищилася українська культура і її носій – інтелігенція, заборонялася українська мова, привласнювалися наші святині і навіть наша назва – Русь, руські, фальсифікувалася історія.

За комуністичних часів, коли цього виявилося, на думку кремлівських володарів, замало, вони вдалися до нечуваного в історії людства фізичного народовбиства – голодомору-геноциду і тотального знищення інтелігенції – фізичного і морального.

До речі, нинішня російська влада цих жахливих злочинів не визнає. Так само вона не може змиритися з існуванням самостійної української держави, бо розуміє, що без покорення України імперські плани – нездійсненні.

Оскільки росіяни підтримують ці плани Путіна, то це вони і творять колективного Путіна. Тому він добровільно від цих планів не відмовиться, поки їх сповідує більшість російського суспільства.

І тому вмовити його, переконати різними аргументами – марна справа. Він зараз активізував комплексну глобальну війну проти України і українців, мета якої ліквідація Самостійної Української Держави.

Ця війна формально не оголошена, але вона ведеться вже навіть не приховано: на частині української території! Окупація Криму! На Донбасі озброєними до зубів найновішою російською зброєю російськими висококваліфікованими диверсантами з залученням кримінальних найманців і п’ятої колони, злегка закамуфльованими під, нібито, сепаратистський рух так званих ДНР і ЛНР, якими керують офіцери російських спецслужб.

Особливості цієї війни і в тому, що вона ведеться жахливими терористичними засобами, не дотримуючись правил ведення війни, з масовим мародерством, знищенням щораз більшого числа мирного населення.

Терор їхній розрахований на зруйнування інфраструктури, залякування населення, створення нестерпних умов для життя, щоб спонукати мільйони до переселення їх у інші райони України.

Мета: створити непосильне навантаження на державу і, таким чином, викликати економічну, соціальну та політичну дестабілізацію і, за допомогою цієї тактики, зруйнувати Українську державу і змусити її до капітуляції.

Це стратегічний план Путіна щодо України. Для досягнення цієї стратегії у Путіна вибудована тактика: переконати світ, що події на Донбасі – результат внутрішньої кризи в Україні і Росія до цього не має прямого відношення.

Воєнні дії на Донбасі виникли внаслідок небажання центральної української влади почути Донбас – бородаїв, гіркіних, бабаїв, антюфеєвих – російських диверсантів – і це призвело до повстанського військового руху збройних ополченців.

Змусити Україну не чинити силового опору російським диверсантам і терористам – з цією метою Путін залучає до тиску на українську владу західних партнерів, особливо Німеччину і Францію.

Для затягування конфлікту, виграшу часу, домогтися сісти за стіл безплідних переговорів з диверсантами, терористами і бандитами так званих ДНР і ЛНР, створених і керованих вже згаданими Антюфеєвим, Гіркіним, Бородаєм і іншими "помічниками", і, таким чином, легітимізувати їх як, нібито, представників населення Донбасу.

Змусити українську владу піти на зміну державно-політичного ладу, відмовитися від унітарності держави, узаконити русифікацію, тобто руйнування держави.

В жодному разі не допустити визнання Росії агресором, а України жертвою цієї агресії.

Отже…

Путіна потрібно менше вмовляти, а діяти рішуче через скоординовані, широкомасштабні санкції проти Росії, незважаючи на певні тимчасові економічні втрати, усвідомлюючи, яку загрозу його імперський режим несе для європейської і світової безпеки.

Вмовляння і поступки Путіну посилюють в ньому почуття безкарності і безвідповідальності та заохочують до ще більшої агресивності. Він добровільно не змінить свою агресивну політику.

Масштабними санкціями можна зруйнувати російську економіку і тільки тоді наступатиме прозріння здичавілого російського суспільства і режим Путіна впаде.

В цьому напрямку могла б внести вагомий вклад через певні дії і роз’яснювальну роботу українська діаспора за кордоном України, але поки що українська влада і, особливо, президент Порошенко неготові.

Степан Хмара, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)