И метлой не вымести

116 просмотров
Среда, 06 августа 2014, 09:29
Александр Белоус
адвокат, активист Реанимационного пакета реформ

Ви можете собі уявити ситуацію, коли хатня робітниця чи няня, до якої ви втратили довіру й звільнили, продовжує приходити до Вас до дому? При цьому вона наполягає, що робитиме це до того часу, поки ви не знайдете їй гідну заміну?

Десь так поводять себе члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, повноваження яких були припинені відповідно до закону "Про відновлення довіри до судової влади в Україні". Саме цей орган уповноважений наводити порядок у судовій системі – притягати суддів до відповідальності, вносити пропозиції та висновки щодо переміщення кращих суддів за конкурсом кар'єрними сходами тощо.

Іншими словами, це своєрідний відділ кадрів судової системи.

Якщо відділ кадрів працює неякісно, то й уся система стає неякісною.

Саме через це парламент і припинив повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів часів Януковича.

Хочу нагадати, що третім пунктом Прикінцевих та перехідних положень закону "Про відновлення довіри до судової влади", який набув чинності 11 квітня 2014 року, встановлено, що із дня набрання чинності цим законом повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються.

Здавалося б, усе просто – звільняйте кабінети, оформлюйте папери.

Однак, трохи оговтавшись від гніву народу з Майдану, "сміливці" показали свої "зуби".

Комісія, повноваження членів якої припинені, 24 червня, оголошує про проведення свого засідання 1 липня 2014 року. На наступний день на сайті комісії з'являється повідомлення, з абсурдним обґрунтуванням, чому "звільнена няня буде ходити до Вас додому".

Такі дії містять ознаки складу злочину передбаченого 353-ю статтею Кримінального кодексу – самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи.

Однак на допомогу членам Вищої кваліфікаційної комісії суддів часів Януковича прийшов головний спеціаліст відділу забезпечення утримання адміністративних будівель цієї комісії. Цей працівник звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом, через те що йому дуже хочеться звільнитися з роботи, але його не звільняють.

У свою чергу, Окружний адмінсуд міста Києва, продовжуючі свої "славні традиції правотворення", зобов'язав Самсіна Ігоря Леоновича – колишнього Голову ВККС – підписати наказ про звільнення.

Так, саме того Самсіна, повноваження якого із дня набрання чинності законом "Про відновлення довіри до судової влади" припиняються.

Причому в судді вистачило зухвалості написати, що "усі особи, які входять до складу Комісії до проведення першого організаційного засідання Комісії в новому складі, юридично продовжують перебувати в статусі членів Комісії".

Отже, мою скаргу на дії судді цього Окружного адміністративного суду міста Києва Сєніна, який забороняв Майдан, на підставі рішення цього ж суду розглядатиме склад комісії часів Януковича...

Цікаво, що це рішення, у порушення всіх правил, не внесли до Єдиного державного реєстру судових рішень. Воно з'явилося в реєстрі лише після моєї скарги до прокуратури.

 

5 серпня Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу на це рішення Окружного адмінсуду та вилучив із його тексту висновки про наявність повноважень у членів ВККС часів Януковича.

Проте, не зважаючи на це, ВККС сьогодні провело засідання, з порядком денним у тому числі щодо переведення суддів.

Слід зазначити, що наступною ланкою в розгляді питання про переведення суддів є президент.

Отже, у разі, якщо президент видасть указ на підставі ухвалених сьогодні комісією рішень, то фактично він визнає повноваження ВККС часів Януковича.

Про перспективи в цьому питанні свідчить і нещодавнє інтерв'ю президента, у якому він назвав дітьми та непрофесіоналам громадських діячів, які підтримували ухвалення закону "Про відновлення довіри до судової влади".

Однак, хочеться нагадати президенту України Порошенку Петру Олексійовичу, що він голосував за цей закон, ще коли був народним депутатом.

Тепер президент змінив думку? Чи зажив по-новому?

Олександр Білоус, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)