Поддержать, нельзя уничтожить!

151 просмотр
Понедельник, 02 марта 2015, 10:37
Татьяна Бойко
Гражданская сеть ОПОРА, эксперт Реанимационного пакета реформ

ОСББ і ЖБК опинилися на межі знищення. Кілька тижнів тому ДФС відмовлялися приймати звіти неприбуткових організацій ОСББ і ЖБВ за 2014 рік та вимагали сплати податку на прибуток із коштів, зібраних населенням на ремонти та модернізацію будинків.

Зміни до Податкового кодексу, які вступили в дію з 1 січня 2015 року, позбавляють об'єднання власників житла статусу неприбутковості.

Прикра випадковість чи злий умисел?..

Протягом останніх років попри те, що ОСББ у всіх урядових та президентських програмах визнано наріжним каменем реформи житлово-комунальної сфери, а також коаліційної угоди та урядової "Стратегії-2020" – населення, яке проживає в будинках ОСББ і ЖБК, постійно опиняється в дискримінаційній ситуації.

Намагання чиновників тлумачити ОСББ не як об'єднання людей-власників, а як суб'єкт підприємницької діяльності, суперечить самій природі ОСББ.

Вища плата за комунальні послуги, відмова у відшкодуванні пільг і субсидій малозабезпеченим, претензії до сплати непритаманних податків і зборів, численні перевірки – з усім цим уже боролися й борються ОСББ замість того, щоби спокійно ремонтувати застарілий житловий фонд, дбаючи про енергетичну незалежність країни. Адже потенціал енергозбереження в житловому фонді становить 40-60%, що дозволить не лише зменшити обсяг споживання енергоносіїв і зробити сплату за комунальні послуги доступною для українців навіть при зростанні тарифів, а й суттєво зменшить потребу в імпорті газу.

ОСББ на сьогодні, подобається це комусь чи ні, є єдиним легітимним інструментом, який дозволяє прийняти колективне рішення співвласникам щодо термомодернізації будинку.

Боротьба проти ОСББ – це боротьба проти енергетичної незалежності України, як би пафосно це не звучало.

Окрім того, лише організовані власники здатні проконтролювати роботу постачальних організацій. Ні для кого не секрет, що збиткова сфера ЖКГ є джерелом постійної корупції та фінансових махінацій, оскільки передбачає роботу із грошовим потоком, а сплата комунальних послуг українцями становить 90-95% навіть за складних часів.

У результаті нововведень, на ОСББ і ЖБК буде поширена загальна система податкової звітності, яка не відповідає суті їх діяльності, а отже, паралізує роботу органів управління та призведе до масового звільнення з посад голів правлінь та бухгалтерів, більшість з яких виконують обов'язки на безоплатних громадських засадах.

Ці зміни, особливо впроваджені в короткі терміни, неминуче означатимуть накладання штрафів за неподання чи неправильне складання звітності.

Згідно з оновленим Кодексом, оподаткуванню підлягатимуть доходи ОСББ і ЖБК, включаючи внески співвласників багатоквартирних будинків на капітальний ремонт і заходи з енергоефективності в їхніх будинках. Фактично, це означає вилучення державою частини коштів, які співвласники добровільно акумулюють для цільового спільного використання. Таке навантаження об'єднання співвласників витримати не здатні.

Тому усі зацікавлені в збереженні старих корупційних схем або побудові нових –спроби нав'язати керуючі компанії без можливості встановлення над ними контролю з боку власників здійснюються повсякчас, штучному й через безвідповідальність завищенні обсягів споживання енергоносіїв, перетворенні українців на покірну "бидло-масу", не здатну управляти власним майном у будинку й контролювати роботу виконавців послуг, бажають знищення ОСББ.

Виправити помилку досить легко. Це можуть зробити народні депутати вже в понеділок.

Максимум до 31 березня – це закінчення кварталу – потрібно прийняти в цілому, а президентові – підписати проект закону №1892 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій", що підтримується Реанімаційним пакетом реформ.

Проект повертає ОСББ і ЖБК статус неприбутковості.

Наразі ОСББ, ЖБК і громадські організації масово шлють телеграми й листи голові Верховної Ради, главі уряду та президенту із проханням не допустити фактичного знищення ОСББ. Члени Національної ради з питань створення та діяльності ОСББ кабміну публічно попросили про підтримку від усіх, хто впливає на дану ситуацію.

Я розумію, що увага влади й громадськості сьогодні прикута до подій на Донбасі та курсу долара, тому зазначена мною проблема може здатися несуттєвою в порівнянні із ситуацією в країні.

Але ж саме тому, що Україна переживає наразі складні часи, вкрай важливо не робити помилок, які зроблять життя людей ще важчим.

Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА, експерт Реанімаційного пакету реформ, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)