Что нам делать?

164 просмотра
Вторник, 07 июля 2015, 14:02
Любомир Гузар
Архиепископ Любомир (Гузар)

Минає якраз 25 років від коли у липні 90-го року в Україні, а головно в Коломийщині, відбулася ціла низка подій, якими нарід через мистців маніфестував своє переконання, що ось нарешті все стало на своє місце, настала свобода.

Нарід переживав хвилини давно вже нечуваного духовного підйому, евфорії, настала воля.  

Це відбувалося якраз в першій половині липня, близько свята Івана Предтечі, Хрестителя.

Минає 25 років, а так багато все ще залишилось незробленим, незавершеним.  

На місце отої евфорії, того переконання, що тепер вже все в порядку ми переживаємо не легкі часи. В народі багато тривоги, зневіри.

Ми все ще дуже далекі від того, що нам здавалося уже завершенням довголітнього процесу боротьби за правду та справедливість. Рівні права для всіх громадян, загальна чесність.

Чому це так?  

Перший Собор УДР Коломия 1990 р. Фото io.ua

Відповідь дуже проста: ми святкуємо Різдво Йоана Хрестителя, популярне в народі свято "Івана Купала", але, дорогі в Христі, ми забули дуже важливі моменти в житті та діяльності оцього Божого Посланця, справжнього Пророка. 

Хочу звернути увагу на два елементи: по-перше, Йоан ходив вздовж ріки Йордан і кликав "Покайтеся, змініть свій спосіб життя, сповняйте Божу волю, покайтеся" і нарід із міст та сіл цілої Палестини приходив до Йоана, сповідався із своїх гріхів каявся за них.

Перша наука святого Йоана Хрестителя "Покайтеся", минає 25 років, а ми все ще не покаялися – крадемо, торгуємо правдою, ненавидимо свого брата. Отже, чи хочемо правдивої зміни? – То щиро каймося.

По друге, до Йоана Хрестителя приходили люди, які щиро каялися і питалися: "Що нам робити?", прийшли звичайні громадяни: "Що нам робити?  Іван відповідав їм: "Якщо маєте дві одежі, поділіться з ними ближніми. Якщо маєте досить поживи – поділіться з потребуючими". Приходили митарі – збирачі податків: "Що нам робити?", відповідь Йоана: "Не вимагайте більше, як приписано". Приходили воїни, сьогодні ми би їх назвали правозахисниками і питали: "А що нам робити?". Відповідь Івана: "Нікого не кривдіть, задовільняйтесь тим, що вам приписано".  

Перший Собор УДР. Коломия, 1990 р. Фото Пилипюк В.

25-ть років тому, нам здавалося, що ми вже все потрібне одержали. Ми тоді: а що нам треба робити, як будувати справедливу державу? А будувати треба на засадах правди та справедливості, тобто Божого закону.

Минуло 25 років, а нам все ще здається, що ми щось дістанемо, не хочемо каятися, не хочемо щиро питати: "А що нам робити, щоб запанувала чесність?"

Дорогі в Христі, великий Пророк, Предтеча, Хреститель Йоан нам дає відповідь на потреби сьогоднішнього дня: "Покайтеся і думайте, як найкраще зберігати Божий закон".

Тоді усе справді стане на своє місце і надії із перед 25 років почнуть здійснюватися.

+ Любомир (Гузар), для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)