Давос 2016: Пять выводов об Украине

4552 просмотра
Вторник, 02 февраля 2016, 16:13
Андрей ГундерAndy Hunder (Андрій Гундер)
президент Американской торговой палаты в Украине

23-річна українка Лілія Боровець була офіційно зареєстрована, як наймолодша учасниця цьогорічного Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Паломництво до ексклюзивного швейцарського гірськолижного курорту здійснюють більш ніж 2 500 представників бізнес-кіл, міжнародних політичних лідерів, передових інтелектуалів, серед яких – 40 глав держав, 300 міністрів, 500 журналістів.

Лілія, студентка Львівської бізнес-школи Українського католицького університету, відвідала Давоський сніданок як представниця спільноти Global Shapers, групи міжнародно визнаних надзвичайно талановитих молодих людей, націлених на "здійснення глобальних змін та формування більш гармонійного світу". Середній вік учасників форуму складає 55 років для чоловіків і 49 – для жінок. Лілію я випадково зустрів у Давосі. Її приклад надихає. Такі молоді люди, як Лілія, є яскравими представниками нової України, держави, яка наразі знаходиться у фазі глибинних трансформацій.

Як саме змінилася Україна? Це питання задавали численні учасники форуму в Давосі, найвищому місті Європи, на висоті 1 560 метрів над рівнем моря.

Протягом останніх 12 місяців було закладено фундамент для повномасштабного реформування країни. Вдалося досягти певної макроекономічної стабілізації. Загальний настрій відвідувачів цьогорічного Давосу щодо України був доволі позитивним, відчувався стриманий оптимізм. Зрушення, що мали місце у 2015, вселяють надію на глибинні систематичні зміни.

Ось мої п’ять висновків про Україну з Давосу:

1) Українська економіка на дні, але вже у 2016-му очікується економічне зростання

У 2015 році ВВП України зменшився на 10%, а в 2014 – на 6.7%. З огляду на ряд серйозних зрушень, серед яких згадана макроекономічна стабілізація, вже цього року ми можемо очікувати на невеликий ріст – близько 1.5%. Це буде позитивний сигнал для інвесторів.

2) Корупція залишається найбільшою загрозою

Не вдалося уникнути цієї теми – майже всі відвідувачі форуму, які говорили про Україну, згадали й про корупцію. Ця смертельна отрута позбавляє державу ресурсів, заважає її плідному розвитку, ставить під сумнів майбутнє. Учасники форуму переконані, що українська влада не достатньо серйозно підходить до вирішення цієї проблеми. У першому півріччі 2016 року корумповані українські високопосадовці мають опинитися за ґратами. Час іде і очікуються конкретні результати. Якнайшвидше викорінення корупції має стати пріоритетом номер один для української влади.

3) Нова Україна врешті-решт переможе стару: Вороття назад немає

Наталія Яресько, міністр фінансів України, цього року стала зірковим послом України в Давосі. Її робота з реструктуризації державного боргу і повернення макроекономічної стабільності була визнана результативною. Сьогодні йде запекла боротьба між старою і новою системами. На превеликий жаль, пострадянські державні службовці та олігархи старого зразка не хочуть змінюватися, вчитися відповідальності за свої дії. Багато хто звик до корупції, кланового капіталізму, вибіркового правосуддя. Крім того, представники старої системи чинять неабиякий опір новому поколінню реформаторів, заважаючи їх плідній праці. Це не може не засмучувати.

З п’яти можливих, зусилля Яресько були оцінені впливовими міжнародними експертами у найвищі п’ять балів. Два роки тому тодішній прем’єр-міністр України Микола Азаров приїхав у Давос, але був недопущений до виступу на форумі. Рівень довіри світової спільноти до представників українського політикуму значно підвищився.

Повертаючись до питання послів, протягом останніх двох років Україна не має керівника дипломатичної місії в Швейцарії.

Під час свого візиту в Давос президент Петро Порошенко публічно заявив, що у найкоротший термін призначить посла України у Швейцарії. Крім того, глава держави пообіцяв допомогти знайти спонсорів для фінансування приміщення української громади у Швейцарії. Протягом багатьох років швейцарські українці захищають інтереси України за кордоном, а також здійснюють безпосередній вплив на формування зовнішньої політики Швейцарії. Голова Українського Товариства у Швейцарії Андрей Лужницький близько спілкується із швейцарськими високопосадовцями, зокрема, із харизматичною Головою швейцарського парламенту Крістою Марквалдер. Трохи згодом цього року Кріста має намір знову відвідати Київ.

4) Вражаюче покоління нових майбутніх лідерів 

На Український сніданок в Давосі, організований Фондом Віктора Пінчука, було також запрошено понад двадцяти молодих членів українського парламенту і представників медіа. Ці люди вільно володіють іноземними мовами, демонструють неабиякі лідерські якості. Більшість з них – колишні активні учасники Майдану. Молоді лідери мають власне стратегічне бачення розвитку України і довгострокові плани по її відродженню.

В Україні поки що не зародилася традиція виховання лідерів, яка існує у Британії протягом століть. За час свого існування Ітонський коледж, приватний навчальний заклад для хлопців, випустив 19 прем'єр-міністрів Великобританії.

У 2015 році поблизу Києва відкрилася перша в історії Українська академія лідерства. При створенні закладу українці орієнтувалися на успішний досвід Ізраїлю. Заснування академії – добрий початок. Інвестиції у виховання нових лідерів надзвичайно важливі.

Внесок юної студентки Лілії Боровець у розвиток українського суспільства вже визнаний міжнародною спільнотою. Є впевненість, що нове покоління українців стоїть на стражі людської гідності і верховенства права, що молоді люди зможуть змінити стару корумповану систему, яку успадкувала Україна.

5)  Інвестори пильно стежать за ситуацією в Україні

Крупні інвестори придивляються до України. Вони усвідомлюють, що в 2016, скоріш за все, буде дотримано режим припинення вогню. Крім того очевидним є факт, що Україна є великим ринком в Європі. Минулого року Річард Бренсон розглядав можливість зайти на український ринок мобільного зв’язку із брендом Virgin, але британський конкурент Vodafone його випередив. Джордж Сорос говорив про інвестиції в український IT-сектор. Ми очікуємо, що Сорос зробить декілька нових заяв протягом 2016 року. Багато інших інвесторів наразі відслідковують ситуацію в Україні, вивчають можливості різних секторів. Прозора приватизація державних підприємств протягом наступних декількох років може забезпечити мільярди доларів нових інвестицій.  

Андрій Гундер, президент Американської торговельної Палати в Україні, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)