Не допустить Яценюка к земле украинского народа

4863 просмотра
Четверг, 03 марта 2016, 17:26
Виктор Матчук
народный депутат Украины VII созыва, 2010-2012, для УП

Коли політик не може запам’ятатися людям хорошими і корисними справами, йому залишається робити лише гучні заяви і обіцянки. Прикро, коли цим політиком є прем’єр-міністр держави. І ще гірше, коли ці заяви суперечать закону і здоровому глузду.

Днями глава українського уряду Арсеній Яценюк виступив з ініціативою продати на аукціоні 1 мільйон гектарів землі з державної власності. Заява безвідповідальна і позбавлена будь-якого сенсу.

Торгувати землею в Україні нереально з кількох причин. Найголовніша і найбільш очевидна із них – це мораторій на продаж сільськогосподарських угідь, накладений Верховною Радою і підписаний президентом.

Парламент не уповноважив прем’єра на продаж землі. Хіба що Яценюк робитиме це незаконно. І навіть якби до цього дійшло, то не уявляю, хто з інвесторів наважився б вкласти гроші у таку аферу.

Крім того, якщо немає законодавчої бази, то неможливо навіть говорити про якусь об’єктивну ціну на землю.

Але є ще одна – неформальна причина, через яку не можна продавати землю. І ця причина є навіть важливішою, ніж закон, який в принципі можна поміняти.

Йдеться про те, що люди – їхні батьки, або діди, які колись працювали на землі, не за власною волею опинилися одні в колгоспах, іншим же "пощастило" опинитися в радгоспах.

На той час великої різниці не було. Землю відібрали у всіх. Але коли дійшло до розпаювання вже у незалежній Україні, то земельні наділи отримали лише працівники колгоспів.

Люди з радгоспів опинилися без паїв, і цю землю прийнято вважати також державною. Насправді ж немає ніякої державної землі, є земля українського народу.

Чесна держава мала б завершити цей несправедливий процес розпаювання і тільки тоді говорити про продаж земель. Адже ніхто, навіть така людина, як Яценюк, не має права просто так розпоряджатися спільною власністю тих людей, які в силу лише формальних причин поки що не отримали свої паї.

Цю несправедливість потрібно виправляти якомога швидше, доки якомусь недалекому політику все-таки не вдасться розпродати землю і знищити сподівання людей отримати свої власні наділи.

Адже єдиним розпорядником головного багатства України – її землі – відповідно до Конституції є народ України, а держава повинна забезпечувати лише збереження цього ресурсу.

Не можна нинішнього українського прем’єра допускати до землі українського народу. Такі його заяви – це приклад того, до чого може докеруватися уряд, який працює без реальної програми, якому висловлено недовіру, але залишено біля державного керма в силу лише кулуарних домовленостей.

Очевидно, що, на думку Яценюка, його ініціатива має сприйматися людьми як щось дуже реформаторське і толкове. Насправді ж це повне безглуздя, яке суперечить закону і попахує аферизмом.

P.S. Коли тільки прочитав заяву Арсенія Яценюка, ця ініціатива мене насправді сильно здивувала і налякала. Втім, судячи із слабкої реакції засобів масової інформації, на ініціативу прем'єра, його слова вже ніхто серйозно не сприймає і не приділяє їм аж такої уваги. І слава Богу.

Але й іншим не слід братися до вирішення питання української землі так легковажно.

Віктор Матчук, народний депутат, 2010-2012, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)