Смерть Савченко и разрыв дипломатических отношений с Россией

19712 просмотров
Вторник, 08 марта 2016, 17:45
Константин Малеев
философ, социолог Института философии НАН Украины, для УП

"Не принижуйте Савченко своєю жалістю! Ми не торгуємо її життям. Ми ВИМАГАЄМО звільнити її", – цей блог Микити Соловйова у соціальних мережах містить справедливий заклик до світової громадськості і тисяч протестантів категорично змінити риторику.

Не умовляти злочинців, а поставити перед ними ультиматум, попередити про наслідки і без коливань виконувати свої обіцянки.

Мало вимагати звільнення Савченко. Зрештою, це сприймають просто як абстрактну загрозу. Така загроза не спрацює, оскільки в разі вбивства Надії відповідальність за наслідки буде змушена брати на себе Україна, а не весь світ.

Спочатку кремлівські покидьки почнуть свою гру по мінімізації хворобливих для себе наслідків, під загальним гаслом, що, мовляв, сталося непоправне, навіщо вже махати кулаками. І будь-яка дія України за цих умов буде сприйматися як штучне нагнітання напруженості, як форма неосудності.

Чи – повториться ситуація з Кримом, коли загальна фразеологія дотримуватися міжнародного права нікого не зупинила.

Вимоги повинні бути дієвими, тобто такими, які містять в собі сформульовані загрози і попередження про конкретні наслідки тих чи інших дій.

І сама Савченко це прекрасно продемонструвала. Вона не просто вимагала припинити затягування так званого "судового процесу", але прямо оголосила про сухе голодування і неминучі наслідки такого затягування. Саме цей ультиматум перекладає тепер відповідальність за наслідки на "суддів". Робить їх і тих, хто ними керує, вбивцями.

Так і Україна повинна негайно і публічно проголосити, які наслідки очікують на Росію і на весь світ в разі, якщо російська каральна машина вб'є Надію Савченко.

Зазвичай для цього викликають послів і вручають їм відповідні ультиматуми.

Що ж до змісту цього ультиматуму, тут вибір широкий – від перекриття поставок газу до Криму, до виходу з переговорного процесу в Мінську, введення візового режиму та розриву відносин з Росією.

А ще – арешт всієї російської власності на території України, перекриття транзиту російського газу в Європу і запиту в міжнародні інстанції на арешт будь-яких суден, які пройшли керченською протокою без офіційного дозволу української влади.

(У останньому питанні, думаю, Туреччина нас з ентузіазмом підтримає, особливо враховуючи, що більшість цих суден так чи інакше змушені проходити через Босфор).

Це треба не тільки пообіцяти, найголовніше – виконати. Світ не тільки зрозуміє Україну, а й поважатиме її вибір.

Костянтин Малєєв, філософ, соціолог Інституту філософії НАН України, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)