Уголь с ОРДЛО: есть ли альтернатива?

6474 просмотра
Пятница, 03 февраля 2017, 11:06
Тарас Пастух
народный депутат, фракция "Самопомич", для УП

На третій рік війни, яка продовжує забирати життя наших бійців, українська влада повинна врешті припинити заробіток на поставках вугілля з ОРДЛО та фінансування тероризму.

Найчастіше з уст українських чиновників та провладних депутатів звучать заяви, начебто Україна не має альтернативи постачанню вугілля з окупованих територій, і це загрожує стабільності енергетичної системи.

Спробуємо розібратись.

Як Україна фінансує терористів?

Після того як Україна втратила свою територію і частина шахт була захоплена, з'явилась додаткова потреба у поставках вугілля.

Ми мали три варіанти: 1) домовлятись безпосередньо з агресором – Росією; 2) домовлятись з найманцями Росії, які сьогодні воюють проти нас і вбивають наших хлопців; 3) знайти альтернативу і працювати з іншими країнами, які готові постачати вугілля антрацитної марки в Україну.

Щоб реалізувати останній варіант, при розрахунку вартості електроенергії було пораховано ціну роттердамської біржі. До цієї ціни додано також вартість доставки вугілля в Україну та по нашій території. Через це вартість електроенергії для кожного українця зросла на 15-20 відсотків.

Однак збільшивши тарифи та закупівельні ціни, Україна далі, на третій рік війни, купує вугілля в ОРДЛО. Але за ціною не Роттердама, – а Ахметова.

Вугілля з ОРДЛО має гіршу якість через значні домішки сірки, тому його вартість нижча при закупівлі. Але ми з вами платимо ціну роттердамської угоди.

Заяви про те, що перекривши постачання вугілля з ОРДЛО, Україна не зможе виробляти електроенергію, не відповідає дійсності з кількох причин.

Насамперед, ми не використали можливості поставок з-за кордону від інших країн, і сьогодні не проводиться жодна робота, щоб це зробити.

У ці дні мав змогу побувати на ТЕЦ в місті Щастя Луганської області. Тут є запас вугілля щонайменше на місяць. Цього часу абсолютно достатньо для того, аби укласти нові контракти і забезпечити поставку вугілля в Україну з інших країн.

Також достатньо трьох-чотирьох місяців, аби переобладнати ТЕЦ, які працюють на антрациті, – на марки газового вугілля, якого є достатньо у Львівсько-Волинському вугільному басейні.

Сьогодні шахтарі Львівщини та Волині відверто говорять про те, що ведеться політика щодо припинення роботи їх шахт. Вони не можуть забезпечити порох для проведення робіт з видобутку вугілля, бо затягуються тендери і не мають замовлень на збут своєї продукції. Водночас, за свідченням СБУ, цей порох безперешкодно ввозиться для шахт, які сьогодні підконтрольні Ахметову і знаходяться на окупованій частині Донбасу.

Чим торгують з окупованими територіями?

Натомість СБУ та "Опоблок" синхронно повідомляють нам про катастрофічні наслідки блокади. Тільки-от катастрофа це не для держави, а для олігархів і тих чиновників, які заробляють на війні мільярди, а заодно фінансують терористів.

Насправді вугілля з ОРДЛО становить лише 10% у торгівлі з окупантами.

Щодня з України в ОРДЛО залізничними шляхами курсують десятки вантажних ешелонів. Чим вони завантажені, ми дізнались у диспетчерській Світланове – останньої станції на території України перед лінією розмежування з так званою "ЛНР". На фото можна побачити накладні, які нам надали у диспетчерській.

 
 
 
Накладні на перевезення вантажів залізницею у диспетчерській Світланове – останньої станції на території України перед лінією розмежування з так званою "ЛНР"

Перевозять будівельні матеріали, ліс, сталь, вугілля. Це те, що переміщається згідно із документами.

Що насправді є у вагонах – перевірити неможливо. У наших прикордонників немає потрібного обладнання. А на зміну, яка складається з восьми прикордонників, припадає 10-12 ешелонів, по 40-60 вагонів у кожному. Це значить, що один прикордонник за добу має перевірити 70-90 (!) вагонів. У них є лише один "спецзасіб" – собака.

За спостереженнями залізничників, рух на станції значно активніший, ніж був до війни.

Тому риторичне запитання – чи вигідно тим, хто торгує і хто все це покриває, щоб війна нарешті закінчилась?

Сьогодні з жахом спостергіаємо за боями в Авдіївці. І ще гірше усвідомлювати, що ті "Гради", якими терористи обстрілюють наших військових і мирне населення, фінансуються і за рахунок України.

Тарас Пастух, учасник АТО, народний депутат України, фракція "Об'єднання "Самопоміч", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)