Парламент: тут похоронена децентрализация

2792 просмотра
Вторник, 07 февраля 2017, 15:36
Иван Лукеря
эксперт РПР

Парламент системно блокує ухвалення законопроектів, які спрямовані на впровадження децентралізації. Протягом останнього року не було ухвалено жодного закону, який би розблокував реформу та усунув правові перешкоди для проведення реформи.

Причина: чим гірше ситуація, тим краще.

Тим більше, якщо мова йде про одну з небагатьох реформ, яка показує позитивний результат та працює безпосередньо на людей.

Народні депутати не звертають увагу на очевидний успіх органів місцевого самоврядування, як-от: залучення нових інвестицій, реалізацію інфраструктурних проектів, зростання місцевих бюджетів та бюджетів об'єднаних територіальних громад у 3-6 разів.

У парламенті також не звертають увагу на Звернення Асоціацій органів місцевого самоврядування з вимогою прийняти децентралізаційний пакет законопроектів.

Не звертають вони уваги й на вимоги Представництва Євросоюзу в Україні, яке прямо закликало Верховну Раду розглянути законопроекти щодо децентралізації.

Ухвалення цих документів стане додатковим стимулом для закордонних донорів – у тому числі й ЄС – надалі підтримувати реформу децентралізації, надавати необхідні кошти та ділитись досвідом.

Натомість, у відповідь на численні заклики, депутати навіть не спромоглися 17 січня 2017 року включити до порядку денного надважливий законопроект №5520 щодо особливостей створення об'єднання територіальних громад, розташованих у різних районах. Законопроект ледве набрав підтримку 208 народних обранців.

За умов відсутності цього документу ЦВК не призначає вибори до 33 ОТГ, у яких проживає більше 500 тисяч жителів.

Більше п'яти ОТГ, у яких не було призначено вибори, звернулися до суду проти ЦВК з вимогою призначати вибори. Проте рішення судів було не на користь міських рад. І крапку у цьому конфлікті має поставити парламент, ухваливши терміново законопроект №5520.

Інша причина, через яку не приймаються потрібні закони – хронічні проблеми з відвідуваністю депутатами пленарних засідань парламенту. Народні депутати не беруть участі в обговоренні законопроектів, відповідно – з різних причин не голосують за них. Таким чином маємо ситуацію, що з 330 зареєстрованих парламентарів, у залі фізично присутні ледве 250.

Яскравий приклад – парламентський день 19 січня 2017 року, коли взагалі у залі було тільки 169 депутатів, і засідання було закрито.

А саме 19 січня у порядку денному стояли надважливі для органів місцевого самоврядування та децентралізації законопроекти №4772 та №4773 щодо добровільного приєднання територіальних громад, а також №2489 про службу у органах місцевого самоврядування.

Законопроекти №4772/4773 спрощують процедуру створення об'єднаних територіальних громад, а також запроваджують механізм приєднання громад до вже створених об'єднаних територіальних без проведення виборів на всій території.

У разі ухвалення законопроектів вже протягом перших місяців буде додатково створено більше ста об'єднаних громад. Нагадаю, зараз створено вже 366 ОТГ.

Законопроекти також повертають у процес децентралізації міста обласного значення, які до цього часу були виключені. Відповідно до документів, міста обласного значення вважаються такими, що є спроможними – а це дозволяє запустити механізм приєднання громад до міст.

Надважливим також є законопроект №2489 про службу у органах місцевого самоврядування.

Ухвалення проекту закону сприятиме посиленню привабливості служби в органах місцевого самоврядування та підвищенню професіоналізму службовців. Зокрема, органи місцевого самоврядування отримають більше автономії у визначенні умов оплати праці, що надасть можливість залучити професійних службовців. Службовці будуть залучатися виключно через прозорий конкурс; керуючий справами буде професійним сіті-менеджером, що створює умови до забезпечення стабільності та професійності в місцевих радах.

Учергове всі ці законопроекти розглядатимуться на пленарному засіданні у четвер, 9 лютого 2017 року.

Під час голосування всі фракції повинні зрозуміти: підтримка їхніх партій на виборах у цих громадах – а це мільйони виборців та сотні органів місцевого самоврядування, які очікують результативного голосування – прямо залежить від кількості голосів, відданих на підтримку законопроектів у залі засідань.

Парламент нарешті повинен перестати бути похоронним бюро, де помирають всі реформаторські ініціативи.

У підтримці сіл, селищ, малих міст та інших територій, які нарешті почали відчувати позитивні зміни, немає партійних кольорів.

Досить водити козу! Терпець у громадах уже уривається.

Іван Лукеря, член Ради Реанімаційного пакету реформ, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)